THE HIRSCH EFFECT: “Holon: Agnosie”

Ψαχουλεύοντας στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες για τη μπάντα που ακούσει στο όνομα The Hirsch Effect έμενα ολίγον έκπληκτος ανακαλύπτοντας… τίποτα στην αγγλική γλώσσα.

Ένα συγκρότημα του οποίου το δεύτερο άλμπουμ ψηφίστηκε από το Γερμανικό κοινό ως ένα από τα 20 καλύτερα δισκάκια όλων των εποχών (!!!) και για το οποίο δεν αναφέρεται τίποτα στην πιο δημοφιλή (μουσικά και όχι μόνο) γλώσσα. Συνεντεύξεις στα Γερμανικά, reviews στα γερμανικά και αποθέωση αλά γερμανικά. Μια μπάντα που έχει περιοδεύσει δις με τους υπερμέγιστους Dillinger Escape Plan και που είναι μία αξιοπρεπέστατη κόπια τους.

Οι The Hirsch Effect κυκλοφορούν λοιπόν την τρίτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο “Holon: Agnosie” κλείνοντας έτσι την τριλογία που ξεκίνησαν πέντε χρόνια πριν. Επηρεασμένοι πρωτίστως από DEP και προσθέτοντας πάμπολλα στοιχεία δημιουργούν ένα συνονθύλευμα (με την καλή έννοια) μουσικού οργασμού. Το ότι τραγουδούν εξ ολοκλήρου στα γερμανικά προσθέτει κάποια ιδιαιτερότητα που ίσως ξενίσει αρκετά και ίσως αποτελεί τον λόγο που δεν είναι ευρέως γνωστοί. Το ότι καταφέρνουν να συνδέσουν με πανέξυπνο τρόπο πολύπλοκα riffs και να δημιουργήσουν συνθέσεις με όλη τη σημασία της λέξεις τους αποτελούν σίγουρα προτέρημα που θα ενθουσιάσει πολλούς.

Παρά την απαράμιλλη τεχνική που διακρίνει τους The Hirsch Effect και την οποία επιδεικνύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του “Holon: Agnosie” οι συνθέσεις καταπίνονται κατά έναν περίεργο τρόπο με περίσσια ευκολία και διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς καθόλου κόπο. Η ταμπέλα art-core που έχει δοθεί αποτυπώνει με τον κατάλληλο τρόπο την μουσική των The Hirsch Effect. Στοιχεία από jazz, hardcore, emo, punk, metal, death χωράνε άνετα και διαγράφουν τις όποιες αρχικές αμφιβολίες. Το αδύναμο σημείο της κυκλοφορίας είναι ίσως οι μελωδικές – progrock στιγμές της οι οποίες υστερούν θα έλεγα σε έμπνευση και δημιουργία σε σύγκριση με τα πιο δυναμικά-πολύπλοκα σημεία.

Το “Holon: Agnosie” είναι στο σύνολο του μια αρκετά ενδιαφέρουσα κυκλοφορία και αν καταφέρετε να μην σας τρελάνει τότε σίγουρα θα ανακαλύψετε πολλές καλές στιγμές. Απαιτεί αρκετές ακροάσεις για να γίνει κατανοητό αλλά σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που φαντάζεστε ώστε να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

466

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.