SATYRICON: “Live At The Opera”

Πάντα το ίδιο πράγμα ρε γαμώτο.

Όταν έρχεται η στιγμή να γράψω για κάτι το τόσο τέλειο στερεύω από ιδέες. Θα κάνω όμως μια προσπάθεια να περιγράψω αυτήν την τολμηρή και άκρως εντυπωσιακή κίνηση των Satyricon. Και μιλάω φυσικά για το ολόφρεσκο live dvd των black metal πιονέρων σε συνεργασία με την κρατική όπερα της Νορβηγίας.

Aν και στην αρχή η αίσθηση ήταν λίγο περίεργη βλέποντας την μπάντα σε ένα θέατρο με το κοινό να παρακολουθεί από τα καθίσματα (ευτυχώς μετά το δεύτερο κομμάτι σηκώθηκαν με την παρότρυνση του Satyr), μπορώ να πω πως με την πάροδο του live δεν μπορούσα να ξεκολλήσω τα μάτια μου από την οθόνη. Ένας εκφραστικότατος και γεμάτος όρεξη Satyr, ένας καταπληκτικός Frost πίσω από τα τύμπανα και μια μπάντα που έδειχνε πόσο πολύ γούσταρε αυτή τη συνεργασία και που φαινόταν (και ακουγόταν) πιο προσιτή από ποτέ. Με την χορωδία να προσθέτει φοβερές νότες σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά, δημιουργώντας μια σκοτεινή ατμόσφαιρα και κάνοντας την μουσική τους να φαντάζει ακόμα πιο επιβλητική.

Φανταστικά τα “Voice of Shadows”, “Our World It Rumbles Tonight” και “Die By My Hand”, ανατριχιαστικά όμορφα τα “Tro og Kraft” και “Phoenix” με την συμμετοχή του Sivert Hoyem, ξεσηκωτικό το “The Pentagram Burns” ενώ το επικό και άκρως συναυλιακό “Mother North” μαζί με το “K.I.N.G.” έκλειναν αυτό το φαντασμαγορικό και υπέροχο εγχείρημα με μπάντα και χορωδία αμφότεροι να γνωρίζουν την αποθέωση.

Ενενήντα και κάτι λεπτά που πραγματικά δεν χορταίνεις και καταλαβαίνεις πως περάσαν μόνο όταν εμφανιστούν οι τίτλοι τέλους. Ένα dvd γεμάτο μουσική μέσα από το οποίο η αγάπη σου για τους Satyricon φτάνει το μέγιστο δυνατό και που φυσικά δεν πρέπει να χάσει ΚΑΝΕΙΣ. Μια δουλειά που απαιτεί χρόνο, κούραση και επιμονή με τα αποτελέσματα να επιβραβεύουν πανηγυρικά μπάντα και χορωδία. Μόνο respect.

493