Video Tribute: GREENLEAF

Αν έχεις λιώσει τα albums των Kyuss και ακολούθησες μετά την πορεία του ήχου αντίπερα του Ατλαντικού, τότε ξέρεις για τί πρόκειται.

Από τις στάχτες των σημαντικών πρεσβευτών του λεγόμενου desert rock στην Ευρώπη, Dozer, ήρθαν να συνεχίσουν το έργο με θεμέλιο τα δάχτυλα του ταλαντούχου κιθαρίστα Tommi Holappa, οι Greenleaf.

15 χρόνια πριν, στην πόλη Borlänge της Σουηδίας, ο κιθαρίστας των Dozer, Tomi Holappa και ο φίλος του και παραγωγός, Bengt Bäcke στο μπάσο ξεκίνησαν να γράφουν παρέα μουσική. Στα τύμπανα κάθισε ο Daniel Lidén των Demon Cleaner και το μικρόφωνο πήρε ο Peder Bergstrand των Lowrider. Έτσι, εγένετο Greenleaf! Το ομώνυμο 10” ήταν η παρουσίαση τους στον κόσμο (2000).

Το ντεμπούτο full length “Revolution Rock” (2001) βλέπει αλλαγή στη φωνή με τον Fredrik Nordin των Dozer να αναλαμβάνει καθήκοντα και να ανεβάζει τις μετοχές του group στον “μαστουρωμένο” κοινό.

Δύο χρόνια μετά θα έρθει το “Secret Alphabets” (2003) όπου για πρώτη φορά θα εμφανιστεί δεύτερη κιθάρα, στο πρόσωπο του Daniel Jansson (Demon Cleaner) και θα ξεκινήσει η συνεργασία τους με την αμερικάνικη Small Stone Records.

Tέσσερα χρόνια πέρασαν ώσπου να επιστεψουν δισκογραφικά οι Greenleaf, αλλά άξιζε τον κόπο. Οι Nordin, Lidén και Jansson αποχωρούν και οι Greenleaf παίζουν και πάλι με μια κιθάρα. Στα τύμπανα ο πρώην Dozer, Erik Bäckwell και στα φωνητικά, εξαιρετικός Oskar Cedermalm των Truckfighters. To “Agents of Ahriman” είναι ένα βήμα μπροστά και κάνει ακόμα πιο γνωστό το όνομα των Greenleaf.

Σιωπή για 5 χρόνια και εκεί που τους είχαμε στα ψηλά, λίγο έλειψε να τους ξεχάσουμε. Τα τύμπανα αλλάζουν και πάλι τυμπανιστή (Olle Mårthans) και ο Holappa βρίσκει πάλι συνοδοιπόρο στην κιθαρίστα, με το όνομα Johan Rockner.

Το 2012 λοιπόν, κυκλοφορεί το “Nest Of Vipers” (review), το οποίο είναι συναισθηματικά φορτισμένο. Την μίξη του δίσκου αναλαμβάνει ο πρώην drummer τους, Daniel Lidén, ενώ εκτός από τον βασικό τραγουδιστή Oskar Cedermalm, από ένα τραγούδι αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν οι Peder Bergstrand και Fedrik Nordin. Την εμφάνιση του κάνει επίσης, και το organ του Per Wiberg (Opeth). Χαρούμενος από το αποτέλεσμα, ο γράφων μίλησε με τον Tommi Holappa τότε (link).

Ευτυχώς, η συνέχεια δεν άρχισε να γίνει και το 2014 ήρθε το “Trails and Passes”. Η δεύτερη κιθάρα φεύγει και πάλι και αλλάζουν και πρόσωπα στα φωνητικά και τύμπανα, με τους Arvid Jonsson και Sebastian Olsson. Η φωνή του Jonsson είναι πολύ καλοί σε πιο μπάσα σημεία, αλλά μελωδικά εκεί που είχε αφήσει τα πράγματα ο Cedermalm και το album στο σύνολο του εκπληκτικό και μπαίνει σε αρκετές λίσες με τα καλύτερα το ιδιώματος για το 2014.

Ήγγικεν η ώρα! Την Παρασκευή 8 Μαΐου, οι Σουηδοί θα είναι στο Six Dogs στην Αθήνα, παρέα με τους No Trip Mechanoid Ape (δελτίο τύπου), να σας ταξιδεύσουν σε τόπους άλλους!

230

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.