BEHEMOTH, BOLZER, THAW (17/04/2015) Fuzz Club

H τέταρτη επίσκεψη (αν δεν με απατά η μνήμη μου) στη χώρα μας του Πολωνικού μεγαθήριου που ακούει στο όνομα Behemoth ήταν γεγονός.

Και ένα από τα όνειρα μου θα γινόταν σύντομα πραγματικότητα. Χάνοντας την εμφάνιση τους στον An πρίν πέντε χρόνια από τότε περίμενα πότε θα ξανάρθουν σε ΚΛΕΙΣΤΟ (το τονίζω αυτό) χώρο. Και η στιγμή πια είχε φτάσει. Οι Behemoth θα μας τιμούσαν με μια εμφάνιση στο Fuzz στα πλαίσια της περιοδείας του φανταστικού “The Satanist”, με ολόκληρη φυσικά την καταπληκτική δισκογραφία τους και μαζί με δύο ακόμα black metal σχήματα τους συμπατριώτες τους Thaw και τους Ελβετούς Bolzer. Όλα λοιπόν ήταν ιδανικά για μια βραδιά που εδώ και μήνες φάνταζε μοναδική.

Με το live να ξεκινάει καθυστερημένα (στις 20:30 ανοίξαν οι πόρτες την στιγμή που η πρώτη μπάντα θα ξεκίναγε) και με αυτό το απαράδεκτο σκηνικό που έχουμε βιώσει ξανά κάμποσες φορές, το να περιμένουμε στην ουρά ενώ ήδη οι Thaw είχαν ξεκινήσει το set τους, καταφέραμε να μπούμε στο μισογεμάτο Fuzz.  Όσο μπόρεσα να δω από τους Thaw (περίπου 25 λεπτά) δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασαν. Παίζοντας ένα βαρύ και κυρίως αργό black/ ambient metal και με τα πρόσωπα τους μισοκρυμμένα από τις κουκούλες, πετύχεναν την σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρα που ήθελαν αλλά μέχρι εκεί. Και το γεγονός πως η εμφάνιση τους ήταν ενιαία (σε σημείο να μην καταλαβαίνεις αν έπαιξαν ένα ή παραπάνω κομμάτια) χωρίς καμία παύση, προσωπικά με κούρασε από ένα σημείο και μετά στελνοντάς με αρκετά μέτρα μακριά από την σκηνή.

Τhaw setlist: Last Day, Sun, Aferkingdom, Wasteland, Greed

…από όπου παρακολούθησα την επόμενη μπάντα για την οποία γινόταν αρκετός ντόρος γύρω από το όνομα της, τους Bolzer. Και έμεινα άφωνος. Μια μπαντάρα με πιο black ‘n’ roll attitude (μια black metal εκδοχή των Motorhead θα μπορούσε να πει κανείς) που αποτελείται από δύο μόλις άτομα και πραγματικά ακουγόταν λες και δεν έλειπε τίποτα. Γεμάτος ήχος, ένας frontman μορφή με το μικρόφωνο αλα Lemmy και μια ποικιλόμορφη φωνάρα, εξαιρετικές συνθέσεις και ένα κοινό που γούσταρε πολύ και άρχισε να ζεσταίνεται για τα καλά. Εθιστικές μελωδίες με το “Entranced By the Wolfshook” να ξεσηκώνει για τα καλά (τι κομματάρα που είναι), ένα ντουέτο γεμάτο ενέργεια και φυσικά μια μπάντα που όποτε σας δωθεί η ευκαιρία να δείτε ζωντανά, δεν πρέπει να χάσετε.

Bolzer setlist: Soul Eclipse, C.M.E., new song, The Great Unifier, Entranced By the Wolfshook, Zeus – Seducer of Hearts

H ώρα είχε φτάσει. Το πανό των Ευαγγελιστών είχε πια υψωθεί. Τα μικρόφωνα με τις κόμπρες και την πυραμίδα στο κέντρο είχαν στηθεί. Και οι Behemoth εμφανίστηκαν και έκανα αυτό που ξέρουν καλύτερα. Μας έστειλαν όλους στο διάολο. Μια μπάντα γεμάτη δυναμισμό που ίσως διανύει την καλύτερη της περίοδο. Σε πλήρη φόρμα, ταυτόχρονα απόκοσμοι και προσιτοί σάρωσαν την σκηνή του (γεμάτου πλέον) Fuzz και έκαναν το κοινό ένα τεράστιο κουβάρι, με άλλους να ξεσβερκιάζονται και άλλους απλά να παρακολουθούν με δέος.

Τέσσερις φιγούρες και ο καθενάς σαν μια ξεχωριστή μονάδα έκανε την διαφορά. Το κτήνος πίσω από το drum – kit Inferno, ένας ηγετικός Seth στη κιθάρα, ένας Orion στο μπάσο που σου προκαλούσε τρόμο και φυσικά ένας καθηλωτικός και ακούραστος Nergal να ανατριχιάζει όλο το μαγαζί σε κάθε του κραυγή. “Ora Pro Nobis Lucifer”, “Conquer All”, “Decade of Therion”, “Ov Fire And the Void” και “Slaves Shall Serve” δημιουργούσαν όλο και περισσότερες μελανιές πάνω μας ενώ προσωπικό highlight η κομματάρα “Chant For Eschaton 2000” που πραγματικά ζούσα για την στιγμή που θα άκουγα live αυτό το φοβερό riff.

Κλείσιμο με “O Father O Satan O Sun!” και με τις καθιερωμένες δαιμονικές μάσκες τους, κλείνοντας ακριβώς τα μεσάνυχτα αυτή τη φαντασμαγορική εμφάνιση.

Behemoth setlist: Blow Your Trumpets Gabriel, Ora Pro Nobis Lucifer, Conquer All, Decade of Therion, As Above So Below, Messe Noire, Christians to the Lions, Ov Fire And the Void, Ben Sahar, Alas – Lord Is Upon Me, At the Left Hand Ov God, Slaves Shall Serve, Chant For Eschaton 2000, O Father O Satan O Sun!

Ένα live που κανείς μας δεν θα ξεχάσει και μια μοναδικά σκοτεινή και επιθετική ατμόσφαιρα που μόνο τέτοιες μπάντες ξέρουν να δημιουργούν. Και όποιος δεν τους έχει δεί ακόμα, πρέπει οπωσδήποτε μια φορά τουλάχιστον να ζήσει αυτήν την εμπειρία.

A massive… Inferno!

O Nergal O Orion O Seth!

photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

382