BEHEMOTH

90s. Κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας το black metal άρχισε να ανθίζει και να εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο με κεντρικό άξονα την Σκανδιναβία (Mayhem, Burzum, Darkthrone, Thorns κτλ.).

Το 1991 στην παγερή Πολωνία το θηρίο της Αποκάλυψης με το όνομα Behemoth άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από δύο ανήσυχους νεαρούς τον Nergal (Holocausto) και τον Baal Ravenlock (Sodomizer).

Αφού άφησαν γρήγορα πίσω τους το αρχικό τους όνομα Baphomet (μιας και ήταν κάτι χιλιοειπωμένο), σαν Behemoth πλέον ξεκίνησαν τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα με ορισμένα demo εκ των οποίων κάποια από αυτά όπως το “… from the Pagan Vastlands” του 1994 τιμάται από την μπάντα μέχρι και σήμερα.

Ένα χρόνο μετά έρχεται η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά με το όνομα “Sventevith (Storming Near the Baltic)” ένας δίσκος ατόφιου και επιθετικού black metal.

Χωρίς καμία καθυστέρηση, τον επόμενο χρόνο κυκλοφορούν τον δεύτερο δίσκο τους “Grom” στον οποίο ακούει κανείς αρκετά νέα στοιχεία από την μπάντα όπως γυναικεία φωνητικά, ακουστικές κιθάρες και πλήκτρα. Κάπου εκεί η μπάντα αρχίζει να μπαίνει σιγά σιγά στα συναυλιακά χωράφια με μερικές εμφανίσεις αρχικά στην γενέτειρα τους και έπειτα στην Ευρώπη.

1998 πλέον και οι Behemoth με το τρίτο τους full length “Pandemonic Incantations” και με τον Inferno πια στα τύμπανα, χτίζουν όλο και περισσότερο το όνομα τους ενώ ταυτόχρονα υπογράφουν για δύο άλμπουμ με την Ιταλική δισκογραφική Avantgarde Music.

Πρώτη κυκλοφορία με νέα στέγη και τέταρτη για τους ίδιους έμελε να είναι το καταπληκτικό “Satanica” του 1999 κινούμενο σε ποιο death metal μονοπάτια με το black metal τους να γίνεται πλέον blackened death metal και να δίνει στους Behemoth τον δικό τους ξεχωριστό μουσικό χαρακτήρα.

Με τον Havoc στην κιθάρα που αντικατέστησε  τον L – Kaos, έρχεται σαν σίφουνας στις αρχές της καινούριας δεκαετίας το “Thelema. 6” όπου κομμάτια όπως τα “Antichristian Phenomenon”, “Παν Σάτυρος” και “Christians to the Lions” μαρτυρούν το μεγαλείο του δίσκου και την φοβερή βελτίωση του σχήματος. Και κάπως έτσι ήρθε και η πρώτη τους περιοδεία σαν headliners μαζί με Carpathian Forest και Khold.

Μετά από δύο χρόνια το έκτο studio album τους ήταν γεγονός. Και το όνομα αυτού: “Zos Kia Cultus ( Here And Beyond)”. Σε συνδυασμό με την πρώτη τους περιοδεία στην Αμερική ήταν πλέον ξεκάθαρο πως η μετέπειτα πορεία τους θα ήταν μακριά και ανοδική.

Μέσω της νέας τους δισκογραφικής Regain Records και με το μπάσο στα χέρια του Orion, το 2004 ήρθε η δισκάρα σταθμός για τους… ημίθεους Behemoth, “Demigod”. Οι καλές κριτικές έπεφταν βροχή και κομμάτια όπως το ομότιτλο, “Conquer All” και “Slaves Shall Serve” έγιναν απευθείας fan- favorite.

Αρχές Ιούνη του 2007 το “The Apostasy” με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του ήταν γεγονός και κοσμούσε πια μεγαλοπρεπέστατα την δισκογραφία των Πολωνών deathsters.  Στα πλαίσια της περιοδείας του δίσκου, τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το πρώτο live album της μπάντας “At the Arena ov Aion – Live Apostasy” ηχογραφημένο στην Γαλλία με το σχήμα να δίνει τον καλύτερο του εαυτό και με ένα ονειρεμένο setlist.

Και το πολύ μεγάλο βήμα ήρθε. Το 2009 η μπάντα εντάσσεται στο ισχυρό δυναμικό της Nuclear Blast και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το εξαιρετικό “Evangelion” το οποίο φυσικά ακολουθεί μια σειρά μεγάλων συναυλιών. Δύο από αυτές τις συναυλίες καθώς και μπόλικο υλικό από την περιοδεία της μπάντας και την δημιουργία του δίσκου μπορεί να απολαύσει κανείς μέσα από το φανταστικό DVD που κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα “Evangelia Heretika”.

Kαι εκεί που όλα έδειχναν ιδανικά, το χειρότερο σενάριο έγινε πραγματικότητα. Ο Nergal διαγιγνώσκεται με λευχαιμία λίγο πριν κυκλοφορήσει το DVD και τα νέα για την υγεία του δείχνουν προς το χειρότερο. Ευτυχώς βρέθηκε νωρίς δωρητής μυελού των οστών και ο Nergal αποφάσισε να συνεχίσει την αποθεραπεία του στο σπίτι. Μετά από εφτά περίπου μήνες σκληρής μάχης, ο frontman των Behemoth βγαίνει νικητής, ξαναπιάνει την κιθάρα στα χέρια του και ξεκινάει την σύνθεση του διαδόχου του “Evangelion”.

O οποίος ήρθε στις 3 Φεβρουαρίου του 2014 και ήταν πιο σκοτεινός από ποτέ. Το αριστούργημα που λέγεται “The Satanist” έδειξε το πιο σκοτεινό, μεγαλωφυές και απάνθρωπο πρόσωπο του κτήνους που ακούει στο όνομα Behemoth.

Στις 17 Απριλίου λοιπόν, θα γίνουμε όλοι μάρτυρες του μεγαλείου των Πολωνών στο Fuzz. Και το “The Satanist” θα είναι εκεί. Μαζί με τα άλλα εννιά παιδιά τους.

646