DEAD MEADOW

Το 2013 μας εντυπωσίασαν με το “Warble Womb” και γέμισαν ασφυκτικά το λιλιπούτειο, από ότι φάνηκε, για εκείνους Six Dogs. Τώρα, αλλάζουν τόπο εγκλήματος και την Τρίτη 31 Μαρτίου κατακτούν και το An Club (FB event). Το Rockway.gr και ο Δημήτρης Μαρσέλος επικοινωνεί με τον κύριο άξονα της μπάντας, Jason Simon, o οποίος μιλάει εκτός άλλων για τα σχέδια του και το DIY.

 

-Καλησπέρα, Jason και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου! Για νεκρό το λιβάδι ακούγεται πολύ ζωηρό. Τι ετοιμάζετε αυτόν τον καιρό;

Γράφουμε νέες μελωδίες, χαλαρώνουμε, περνάμε καλά και δουλεύουμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς. Κυκλοφόρησα τον περασμένο Νοέμβριο ένα δίσκο με ένα άλλο μου project, που ονομάζεται Old Testament, οπότε έκανε κάποιες περιοδείες.

-Η αυθεντική σύνθεση των Dead Meadow τα κατάφερε περίφημα στο “Warble Womb”. Θα μας έρθει και άλλο τέτοιο σύντομα;

Ναι, θα υπάρξει και άλλο album βέβαια. Το πότε όμως δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Τα πράγματα παίρνουν όσο χρόνο χρειάζονται. Ειδικά με τους Dead Meadow. Πραγματικά, δυσκολευόμαστε να ξεπετάμε κομμάτια. Γίνονται πάντοτε πολύ καλύτερα όταν έχουν χρόνο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν. Μπορώ όμως να πω, πως έχουμε ξεκινήσει νέα κομμάτια και θα παίξουμε κάποια από αυτά και στην περιοδεία μας. 

-Πάνω από 15 χρόνια πέρασαν από τη δημιουργία της μπάντας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου δίδαξαν, εσένα προσωπικά, οι Dead Meadow; 

Επιμονή και πίστη σε ότι και αν κάνω. Ξεκινήσαμε αυτή την μπάντα με την ιδέα να δημιουργήσουμε μουσική στην οποία πιστεύουμε και βάζουμε όλη μας τη δύναμη για το κάνουμε κάτι μοναδικό που ευελπιστούμε να φτάσει και σε άλλους και να αλλάξει τη ζωή τους όπως άλλαξαν και τις δικές μας τα αγαπημένα μας albums. Και κάτι άλλο που έμαθα…να μην ακούω κανενός τη γνώμη για το πως θα έπρεπε να ακούγεται η μουσική μου.  Δημιούργησε κάτι που απολαμβάνεις και απόλαυσε την διαδικασία της δημιουργίας. Η δημιουργικότητα είναι το καλύτερο κομμάτι του να είσαι άνθρωπος.

-Είχατε την τύχη να συνεργαστείτε με τον Joe Lally των Fugazi, ένα θρύλο από μόνο του, μέσω της εταιρίας του Tolotta records. Σας βοήθησε να είστε δίπλα σε έναν ήδη πετυχημένο μουσικό της Washington;

Ο Joe Lally είναι τέλειος και μας βοήθησε πάρα πολύ. Η πίστη του σε εμάς μας βοήθησε να ξεκινήσουμε. Όλοι μεγαλώσαμε όντας πολύ επηρεασμένοι από τους Fugazi την DC σκηνή, όχι μόνο λόγω της μουσικής, αλλά και της DIY νοοτροπίας. Όταν δημιουργήσαμε τους Dead Meadow μετακινηθήκαμε μακρυά από τον τυπικό DC punk ήχο, αλλά νομίζω το attitude έμεινε.  Ακόμα και έτσι, punk μπάντες σαν τους Fugazi και τους The Make Up μας βοήθησαν πολύ και μας έβαζαν να παίζουμε μαζί τους. Υπήρξαν μεγάλη πηγή ενθάρρυνσης. 

-Μια από τις σημαντικές σας στιγμές ήταν τα Peel Sessions. Μπορεί να μας μεταφέρεις νοητά πίσω στο χρόνο και να μας περιγράψεις την ατμόσφαιρα εκείνων των ηχογραφήσεων; 

Ένα μικρό γνωστό μυστικό είναι πως στην πραγματικότητα, δεν ηχογραφήσαμε στο BBC. Όταν ο John Peel επικοινώνησε μαζί μας, δεν είχαμε στα κοντινά μας πλάνα κάποιο ταξίδι στην Αγγλία. Οπότε η ηχογράφηση έγινε στο προβάδικο των Fugazi από το φίλο μας Shelby Cinca. Περάσαμε τέλεια και αιχμαλωτίστηκε ένα υπέροχο live συναίσθημα. Το Peel Session θα επανακυκλοφορήσει σε βινύλιο μέσω της Cardinal Fuzz και της TEKELI-LI records, εταιρία που μόλις ξεκίνησα εγώ. 

-Τώρα που ο κύριος Laughlin είναι μαζί σας και πάλι τι όνειρα έχετε για την μπάντα; Ήταν η αποχώρηση του ένα είδος οπισθοδρόμησης εκείνη την εποχή;

Υπάρχει πάντοτε μια περίοδος προσαρμογής. Ειδικά σε κάτι τόσο σφικτό όσο ένα rock τρίο. Όταν έφυγε ο Mark, πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να δημιουργηθεί το σωστό κλίμα με τον Stephen McCarty και παρομοίως, χρειάστηκε χρόνος όταν έφυγε ο Stephen left. Είναι πολύ ωραίο να παίζουμε με τον Mark και νομίζω πως μόνο καλύτερα έχουν γίνει τα πράγματα από  “Warble Womb” ως τώρα.

-Μέσω της δικής σας Xemu Records επανακυκλοφορεί και το “Howls from the hills” σε βινύλιο,  μαζί με το “Warble Womb” το οποίο εξαντλήθηκε. Πόσο καλύτερο είναι να καθορίζεις ο ίδιος τη μοίρα της δουλειάς σου;

Νομίζω το να έχει την ιδιοκτησία του υλικού και της κυκλοφορίας είναι το σημαντικότερο πράγμα πλέον. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να παραχωρείς αυτά τα δικαιώματα. Στο παρελθόν οι εταιρίες σε στήριζαν και κάλυπταν τα έξοδα παραγωγής, αλλά αυτό πλέον, είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Θεωρώ πως έχει δουλέψει σωστά το πράγμα με εμάς στο έλεγχο των πάντων. Ακόμα και το τύπωμα λίγων αντιτύπων μπορεί να είναι επικερδές και πάει όλο στο συγκρότημα. 

-Επιπροσθέτως, υπάρχει κινητικότητα στη νέα σου εταιρία. Να υποθέσω πως από κει θα κυκλοφορούν οι προσωπικές σου δουλειές. Τι άλλο να περιμένουμε να κυκλοφορήσει;

Όντως ετοιμάζω και άλλες κυκλοφορίες εκτός του Peel Session. Θα υπάρξει νέο album Old Testament του χρόνου και ηχογραφώ κάποια πολύ περίεργα πράγματα τώρα, που θα σχηματίσουν κάτι καινούργιο. Επίσης, κάποιοι φίλοι έχουν γράψει κάποια εκπληκτικά τραγούδια που πιστεύω πως πρέπει να ακουστούν. 

-Το ”Warble Womb” ήταν από τα αγαπημένα μου rock albums του 2013. Τι ενέπνευσαν τους στίχους του. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το “Yesterday’s blowing back”. Για τι πράγμα μιλάει;

Χαίρομαι που σου άρεσε! Στίχοι έρχονται από διάφορα πράγματα. Θα ήθελα να γράψω και άλλα όμως, δεν μου αρέσει να το εξαναγκάζω. Πρέπει απλά να περιμένεις να σου έρθουν ή κάποια φράση που θα ακούσεις ή θα διαβάσεις να σε εμπνεύσει κατά κάποιο τρόπο. Δεν μου αρέσει να εξηγώ τους στίχους μου και συνήθως δεν μπορώ κιόλας. Λένε ότι λένε! Μπορώ όμως να σου πω πως το “Yesterday’s blowing back” εμπνεύστηκε από έρευνα για ονόματα κάποιων ανέμων. Για παράδειγμα, το Los Angeles έχει τους ανέμους Santa Ana. Καυτοί άνεμοι της ερήμου που φυσούν από τα ανατολικά γαράγγια το Σεπτέμβριο, αντίστροφοι από εκείνους που έρχονται από τις ακτές. Υπάρχουν επίσης και οι άνεμοι Chinook των ανατολικών Rocky Mountains και ο Sirocco που έρχεται από την Αφρική μέσω της Μεσογείου Θάλασσας. Συνήθως θεωρούνται κακά σημάδια που προμηνύουν πως κάτι θα πάει στραβά.

-Την τελευταία φορά που σας είδα στην Αθήνα, το Six Dogs ήταν ασφυκτικά γεμάτο και κατακλυσμένο από την καθαρότητα του ήχου σας και την βαριά ψυχεδέλεια που ξεπηδά από αυτόν, οπότε ανυπομονούμε να σας ξαναδούμε σε ένα χώρο πιο ευρώχωρο. Θα υπάρξουν τίποτα εκπλήξεις;

Απλά κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε! Εννοείται πως θα ακούσετε πολλά διαφορετικά τραγούδια. Θα είναι μια καλή ψυχεδελική βραδιά για όλους μας στην οποία θα χαθούμε και θα αφήσουμε του μπελάδες μας να αυτοκαθαριστούν.

-Ok, Jason, σε ευχαριστώ και πάλι για τη συνέντευξη και θα ήθελα να αφιερώσεις κάποιους στίχους σου στους αναγνώστες μας, έτσι προσκαλώντας τους στη συναυλία!

“…wash it away, That was Night, This is Day, six windows to create anew, six to let the light shine thru…”  Come to the show…!!!!

207

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.