TERVEET KADET: “Lapin Helvetti”

Μπορεί το ευρύ mainstream rock/ metal κοινό ξαφνικά να ανακαλύπτει ότι υπάρχει Φινλανδικο πάνκ χάρη στους P.K.N. και το ανέκδοτο που ονομάζεται Eurovision, οι punx όμως όχι απλά το είχαν τούμπανο αλλά ήξεραν εδώ και δεκαετίες ότι η Φινλανδική σκηνή όχι απλά είναι τεράστια αλλά και από τις πιο σημαντικές στον κόσμο.

Αν υπήρχε δικαιοσύνη στον κόσμο οι Terveet Kadet και οι συνοδοιπόροι τους Rattus, Riistetyt, Kaaos, Appendix κλπ θα ήταν ονόματα επιπέδου Cro-Mags, G.B.H, Disorder, Negative Approach και ίσως και μεγαλύτερα. Ενώ οι media darlings των αγγλοαμερικάνικων σκηνών έκαναν κοιλιές, διαλείμματα, το γυρνούσαν στο metal ή σχεδίαζαν reunions, οι Φινλανδοί παρέα με τους Σουηδούς γείτονες τους και τους παλαβούς Ιάπωνες κρατούσαν την σημαία του ωμού hardcore/punk σηκωμένη από το 1980 μέχρι σήμερα χωρίς σταματημό.

Οι Terveet Kadet ήταν το πρώτο πανκ συγκρότημα της παγωμένης χώρας τους με πρώτη κυκλοφορία το 1980 και 35 (!) χρόνια σταθερής παρουσίας μετά εξακολουθούν να παραδίδουν μαθήματα δαιμονισμένου hardcore/ punk. Το “Lapin Helvetti” σίγουρα δεν είναι η πιο σημαντική κυκλοφορία τους και δύσκολα φτάνει τα κλασσικά EP και άλμπουμ των 80s (Aareton joulu και τα μυαλά στα κάγκελα), είναι όμως αξιοπρεπέστατη και δείχνει σε πολλούς γερασμένους πάνκηδες που αποφάσισαν να κάνουν reunions και να κολλήσουν κανά ένσημο πώς να ΜΗΝ γίνεσαι ρεζίλι. Μπορεί τα φωνητικά του (μοναδικού πλέον ιδρυτικού μέλους) Veli-Matti “Laja” Aijala να μη έχουν την νεανική ενέργεια πια (είπαμε, 35 χρόνια), αλλά παραμένουν λυσσασμένα και η μοντέρνα παραγωγή μας αποζημιώνει πλήρως, κάνοντας το σύνολο πιο οργισμένο και σκληρό από ποτέ.

Όσοι τους ξέρετε και αγαπάτε, εσείς αποφασίζετε αν θέλετε ακόμα ένα άλμπουμ Terveet Kadet στη συλλογή σας, όσοι τους μαθαίνετε τώρα χάρη στην αξιαγάπητη Svart records που τους ανοίγει σε νέο κοινό, ίσως να ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε από τα βασικά, αν πάλι σας αρέσει η ιδέα αλλά σας χαλάνε οι 80s παραγωγές, αυτό το άλμπουμ δεν θα σας χαλάσει καθόλου.

Εν κατακλείδι, PERKELE!

ΥΓ Όσοι ενδιαφέρεστε να εμβαθύνετε λίγο παραπάνω στο φαινόμενο Φινλανδικό hardcore/ punk, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με το γνωστό “Σκιάχτρο” πανκ διανομέα και να του ζητήσετε να σας βρει τις συλλογές Propaganda Hardcore 83 του 1983 και Propaganda is Hippies του 2007, απλά απαραίτητες δόσεις λύσσας και χάους που δεν πρέπει να λείπουν από καμία hardcore/punk δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της.

516

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.