EARTH

Οι Αμερικανοί Earth κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους τη χρονιά που μας πέρασε, με τίτλο “Primitive and Deadly” και με αυτό συνοδό, θα μας επισκεφτούν στις 27 Φεβρουαρίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Το Rockway.gr και ο Δημήτρης Μαρσέλος επικοινώνησαν με τον ιθύνοντα νου της μπάντας, Dylan Carlson και το αποτέλεσμα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

-Καλησπέρα και καλώς ήρθες στις σελίδες του Rockway! 20 χρόνια EARTH. Πως ήταν το ταξίδι ως τώρα;

Μακρύ! (γέλια) Είναι η ιστορία της ζωής μου και ταυτόχρονα η ιστορία της δουλειάς μου. Παρόλα τα σκαμπανεβάσματα άξιζε με το παραπάνω. Είμαι πολύ χαρούμενος με το που είμαι τώρα, ως άνθρωπος και ως μουσικός. Οι Earth είναι όσο δυνατοί όσο ποτέ, μουσικά, αλλά και “εμπορικά”. Έχω καταφέρει να μπορώ να κάνω μόνο μουσική από 2008 και αυτό με κάνει ευγνώμονα προς όλους τους φίλους της μπάντας που μου επέτρεψαν να κάνω αυτό που αγαπώ. Πρόσφατα, παντρεύτηκα ένα όμορφο κορίτσι από την Αγγλία, τη Holly Arup, και ελπίζω σύντομα (αν συμφωνεί η Βρετανική κυβέρνηση) να μετακομίσω εκεί, ένα παλιό όνειρο μου. Το πρόσφατο album μας είναι το εμπορικότερο της καριέρας μας. Την πρώτη βδομάδα είχε πουλήσει ότι όλα τα υπόλοιπα μαζί. Ευχαριστώ τόσο πολύ τους fans μας για αυτό, παλιούς και νέους. Ελπίζω να συνεχίσουμε να προσφέρουμε καλή μουσική και στο μέλλον.

-Το 1993 όταν κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας ήταν τότε που εξερράγη το ηφαίστειο του Seattle rock. Πως επηρέασε εκείνη η περίοδος τη μουσική σας;

Υποθέτω πως επηρέασε πάρα πολλούς, όχι όμως απαραίτητα προς το καλύτερο. Δεν θα υπήρχαν “τρόμοι”  σαν τους Pearl Jam, Nickelback και Creed, αν δεν υπήρξε το grunge. Οι Earth όμως, ήταν πάντοτε ένα συγκρότημα που είχε αφαιρεθεί από το τι γινόταν τότε. Το metal δεν ήταν δημοφιλές στο Seattle και ακόμα δεν είναι μια metal πόλη. Νομίζω για αυτό το λόγο μας πήρε πολύ καιρό να γίνουμε γνωστοί όσο είμαστε σήμερα και για αυτό που είμαστε ακόμα εδώ να παίζουμε μουσική όπως τη θέλουμε εμείς. 

-Είναι επίσης 20 χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain, με τον οποίον είχατε συνεργαστεί στις αρχές. Μπορείς να μας ταξιδέψεις στην εποχή όταν όλα ξεκίνησαν;

Δε θα ήθελα να μιλήσω για τον Kurt. Ο χαμός του ήταν μια βαθιά προσωπική τραγωδία και δεν νομίζω πως έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτό που κάνω σήμερα ή με ότι έκαναν μουσικά οι Earth. Γνωριστήκαμε το 1987 στην Οlympia του Washington, ήμασταν στενοί φίλοι και μοιραζόμασταν πολλά κοινά ενδιαφέροντα.

-Ο δανεισμός του πρώιμου ονόματος των Black Sabbath, Earth  σας τοποθετούν στην ίδια κατηγορία με το θρυλικό συγκρότημα, όμως η μουσική σας έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω. Τι σας κάνει να παίζεται σε ένα τόσο βαρύ και υπνωτικό ρυθμό; 

Μου άρεσαν ανέκαθεν τα βαριά και αργά riffs και υπήρχαν και άλλοι παράγοντες στο όνομα που διαλέξαμε, εκτός των Sabbath. Είναι ο αγγλικός όρος στα ηλεκτρονικά για τη γείωση ενός κυκλώματος.  Επίσης, ήταν και εκείνη στάνταρ γραμμή στις βρετανικές και αμερικάνικες κηδείες, καθώς και στίχος των Candlemass (“earth to earth, ashes to ashes, and dust to dust”), χαμηλότερη  προέλευση της ύλης κατά τον νεοπλατωνικό μυστικισμό( ειδικά στην quabbalah, στην οποία ονομάζεται malkuth και μεταφράζεται σε Γη) και φυσικά ένα από τα τέσσερα κλασικά ή μυστικά στοιχεία. Ήταν και το όνομα του power trio που είχε στο Λύκειο ο Springsteen, με τους οποίου έκανε διασκευές Cream.

-To “Primitive and Deadly” θεωρείται ένα από τα καλύτερα rock albums του 2014 από πολλούς μουσικοκριτικούς. Πόσος χρόνος πέρασε από τη σύλληψη του ως την κυκλοφορία;

Ξεκίνησα να γράφω τα τραγούδια όταν περιοδεύαμε σε Ιαπωνία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία το 2012. Το τραγούδι “even hell has its heroes” ήταν το πρώτο και το πρωτοδουλέψαμε κατά τη διάρκεια του soundcheck στο Perth. Κάναμε πολλές περιοδείες ως τρίο εκείνη τη χρονιά και άκουγα πολύ hard rock και heavy metal στο δρόμο, μουσική με την οποία μεγάλωσα. Οι ΑC/DC ήταν η πρώτη μπάντα που λάτρεψα και αγόρασα το πρώτο μου βινύλιο όταν ήμουν 11, αντί να ακούω εκείνα που είχαν ήδη οι γονείς μου. Όταν τους άκουσα, ήξερα ότι θέλω να παίξω rock n roll κιθάρα. Το Perth ήταν η γενέτειρα του Bonn Scott as from (free mantle actually, which is just south of it). Ακόμη ακούω πολύ τέτοια μουσική, ειδικά όταν είμαστε σε tour.

-Υπάρχει κάποια ιστορία που εκτυλίσσεται στο album; Το εξώφυλλο δίνει πολύ χώρο στη φαντασία μας για να αναπτυχθεί, αλλά γιατί να μην ξέρουμε και τι σκεφτόταν ο συνθέτης.

Αυτό που αγαπώ στη μουσική, ειδικά την ορχηστρική, είναι πως μουσικοί και κοινό μαζί συμμετέχουν στη δημιουργία του νοήματος. Προσπαθώ να χρησιμοποιώ επιβλητικούς τίτλους, να σκέφτομαι μελωδικά και να γράφω αξιομνημόνευτα riffs, έτσι ώστε τα τραγούδια και το album να έχουν ένα είδος σχήμα. Σκέφτομαι τη μουσική με αφηγηματικό τρόπο, ακόμη και αν είναι πολύ ασαφής. Εκπλήσσομαι πάντοτε πως η αντίληψη των ανθρώπων για τη μουσική και τα τοπία που φαντάζονται, ταιριάζουν με τα δικά μου. Οι ιστορίες των τραγουδιών είναι ακαθόριστες κατά μια έννοια, ακόμα και σε εκείνα που έχουμε κάνει με στίχους, παρά λένε στο ακροατή για το τι ακριβώς πρόκειται.

-Σε δύο από τα τραγούδια συμμετέχει μία από τις ομορφότερες rock φωνές, ο κύριος Mark Lanegan! Γιατί επιλέξατε εκείνον;

Γνωρίζω τον Mark από το 1987 και πιστεύω πως είναι ένας εκπληκτικός τραγουδιστής και πολύ ταλαντούχος μουσικός, όσο και φίλος μου. Έγραψα το “rooks across the gate” με στίχους και προοριζόταν για το project μου Drcarlsonalbion, όμως η Adrienne (Davies, τύμπανα) το γούσταρε πολύ και μου ζήτησε να το μετατρέψω σε κομμάτι Earth.  O Mark και εγώ θέλαμε να συνεργαστούμε εδώ και πολύ καιρό, από τότε που τον είχα βοηθήσει στο πρώτο του solo album.  Ήταν προφανής επιλογή για αντρικά φωνητικά και ήταν άμεσα διαθέσιμος. Μετά από αυτό, ρώτησε αν μπορεί να τραγουδήσει σε ένα ακόμη, διάλεξε το”there is a serpent coming” και εγώ, λάτρεψα τους στίχους που έγραψε για αυτό και από κει προέκυψε και το τίτλος του album.  Ήθελα αυτό το album να είναι μεστό και βαρύ και θεώρησα πως ο τίτλος “primitive and deadly” ήταν ιδανική ενθυλάκωση της ιδέας πίσω από αυτό. Σαν ένα καταστατικό οργανισμού! Επίσης, ακουγόταν σαν κάποιο χαμένο album των Scorpions και σαν μεγάλος fan της περιόδου τους από το “lonesome crow” ως το ”love at first sting”, τη στιγμή που άκουσα το κομμάτι ήξερα πως θα ονομάσω το album. Είναι ένα από τα λίγα κομμάτια μας που γουστάρω να ακούω. Ποτέ δεν άκουγα τον εαυτό μου πολύ, αφού ηχογραφούσα.

-Η δεσποινίδα R.S. Qazi των Rose Windows φιλοξενείται επίσης, στο κομμάτι “From the Zodiacal Light”. Έγραψε μόνη της τους στίχους, όπως έκανε στο δεύτερο ο Mark;

Ναι, η Rabia  έγραψε τους δικούς της στίχους.

-Από τη From Sub Pop στη Southern Lord, βρήκαν οι EARTH αυτό που έψαχναν έτσι ώστε να πέφτουν ήρεμα σε έκσταση, από όπου εμπνέονται; 

Και οι δύο εταιρίες υπήρξαν πολύ γενναιόδωρες με μένα, δίνοντας που την ευκαιρία να παίζω και να ηχογραφώ μουσική και να περιοδεύω επαγγελματικά.

-Λέγεται πως είσαι ένα εκ των πατεράδων της drone μουσικής. Αυτό το είδος αργής ψυχεδελικής rock μουσικής έχει εξελιχθεί τόσο που έχει βγει εκτός περιγραφής. Θα ήθελες να κολλήσει ο ίδιος μια ταμπέλα στο είδος της μουσικής σας; 

Πάντα θεωρούσα τους Earth μια hard rock/heavy metal μπάντα, αργή και κυρίως ορχηστρική, μα πάνω από όλα rock n’ roll.

-Έρχεστε σύντομα να ρίξετε τα μυαλά μας στην πυρά. Τι να περιμένουν τα αυτιά μας να ακούσουν και τι περιμένετε εσείς από το κοινό; 

Ένα δυνατό και εκρηκτικά αργό τρίο που θα παίξει κυρίως το νέο του album, καθώς και κάποια παλιά αγαπημένα. Εμείς δεν περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο. Ελπίζουμε να αρέσει στον κόσμο και όλοι να περάσουν αλά απολαμβάνοντας μια ευχάριστη εμπειρία. 

570

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.