BLACK BOMBAIM

Μαθαίνουμε τι είναι αυτό το Bombaim, ρωτώντας παράλληλα για τη μουσική των Πορτογάλων Black Bombaim, που με την παρέα των Reversed Nature, θα μας ομορφύνουν το βράδυ της Παρασκευής 23 Ιανουαρίου στο Six Dogs (Δελτίο τύπου). Μια σύντομη πρώτη γνωριμία με μια εξαιρετική ομάδα ψεχεδελιστών!

-Καλησπέρα, μάγκες και καλώς ήρθατε στις σελίδες μας! Τι είναι αυτό το Bombaim τέλος πάντων;

(γέλια) Bombaim είναι ο πορτογαλικό τρόπος να γράψεις Βομβάη (σ.σ. πρωτεύουσα της Ινδίας) και το Black Bombaim αναφέρεται στο κομμάτι “Amesterdao” της cult μπάντας Mao Morta. Είναι ένα είδος χασίς.  

-8 χρόνια ύπαρξης. Μπορείτε να μας εξιστορήσετε την πορείας σας ταχέως;

Ως τώρα, ένα όμορφο ταξίδι. Ξεκινήσαμε απλά να παίζουμε και να τζαμάρουμε στο χώρο πρόβας μας και δεν περιμέναμε ποτέ να φτάσουμε ως εδώ και να ηχογραφήσουμε τόσα πράγματα. Σπάζαμε απλά πλάκα! Από τότε έχουμε κυκλοφορήσει 5 albums και έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς μουσικούς. Έχουμε γυρίσει κάποιες φορές την Ευρώπη, παίξαμε σε φοβερά festivals, όπως τα Roadburn, Duna Jam, Desertfest Belgium, Paredes de Coura  και Liverpool Psych Fest. Και το ταξίδι συνεχίζετε…

-Το πρόσφατο album σας “Far out”  τζαζάρει αρκετά με το σαξόφωνο σε στιγμές να παρανοεί. Ακούτε fusion και jazz τόσο πολύ;

Δε θα το λέγαμε! Αλλά μας αρέσει η ελεύθερη jazz και είμαστε τυχεροί να παίζουμε με τέτοιους μουσικούς. Ακούμε πολλές διαφορετικές μουσικές τελευταία, πολύ ηλεκτρονική και Αφρικάνικα jams, πράγμα που μας κάνει να ψάχνουμε αλλιώς την ψυχεδέλεια.

-Η έλλειψη φωνητικών είναι ζόρικο πράγμα, αλλά εσείς συμπληρώνεται με το παραπάνω αυτήν την έλλειψη. Πως είναι η διαδικασία σύνθεσης των κομματιών σας;

Κυρίως τζαμάρισμα, ώσπου να βρεθεί κάτι που αρέσει σε όλους μας και από κει και πέρα το αναπτύσσουμε. Δεν υπάρχει κύριος συνθέτης, όλοι δίνουμε ένα κομμάτι από τους εαυτούς μας ανάλογα με την ατμόσφαιρα εκείνης της στιγμής. Κάποιες φορές δουλεύει, κάποιες άλλες όχι, οπότε και πάμε παρακάτω. Όταν υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ μας σε κάποιο σημείο, σταματάμε, συγκεντρωνόμαστε και το δουλεύουμε από εκεί.

-Υπάρχει μια μόδα τελευταία να αποκαλούμε “stoner rock” οτιδήποτε περιέχει ψυχεδελικούς ήχους και βαριές κιθάρες. Θα θέλατε να κολλήσετε οι ίδιοι μια ταμπέλα στη μουσική σας;

Υποθέτω πως μπορείς να το πεις psychedelic rock, γενικός όρος αλλά θεωρώ πως ταιριάζει.

-Ακούγοντας το κομμάτι “Kin” από τη συνεργασία σας με τους La La La Resonance τα παράθυρα μου τρίζανε. Τι ακριβώς συνέβη σε εκείνα τα δάση;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν οι εταιρίες Lovers & Lollypops και Pad labels ήθελε να  συνεργαστούμε μαζί στη σκηνή στα πλαίσια του Milhoes de Festa festival στην πόλη μας, Barcelos. Αρχίσαμε να παίζουμε όλοι μαζί και σύντομα καταλάβαμε πως δεν μπορούμε να το κρατήσουμε μόνο για μια ζωντανή εμφάνιση και αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε παρέα. Δε θέλαμε όμως να το κάνουμε με ένα συνηθισμένο τρόπο. Θέλαμε κάτι δύσκολο. Ζωντανά ηχογραφημένο και μαγνητοσκοπημένο παράλληλα. Επηρεασμένοι από το “Live at Pompeii” των Pink Floyd, χωρίς κοινό. Το studio όπου συνήθως ηχογραφούμε βρίσκεται σε κάποια πολύ όμορφη ιδιοκτησία μέσα σε ένα δάσος και μας φάνηκε ιδανικό μέρος για κάτι τέτοιο. Τα κάναμε όλα σε μία ημέρα.

-Παίξατε στο Dunajam το περασμένο καλοκαίρι. Πως είναι να παίζεις μουσική με την άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα σου;

Καυτά! Ήταν ένα μαγευτικό και εμπνευσμένο μέρος και ο κόσμος καταπληκτικός. Μία από τις πιο όμορφες μας στιγμές σίγουρα!

-Είστε σε περιοδεία αυτή τη στιγμή. Είστε χαρούμενοι που μας επισκέπτεστε; Τι περιμένετε να βρείτε στην Ελλάδα;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε στην Ελλάδα. Δεν έχουμε έρθει ξανά και το να παίξουμε εκεί σίγουρα θα είναι μοναδική εμπειρία. Περιμένουμε καλό φαγητό και ζεστούς ανθρώπους να βρούμε.

-Θα ήθελα να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να περιγράψετε μια ζωντανή εμφάνιση των Black Bombaim, έτσι ώστε να πείσετε όσους δε σας ξέρουν να έρθουν στο live!

Ξέρεις εκείνες τις στιγμές που η μουσική σε ταξιδεύει σε μέρη, σε κάνει να περιπλανάσαι στο απέραντο σύμπαν σε ολοζώντανα όνειρα; Όταν κλείνεις απλά, τα μάτια σου και νιώθεις την ενέργεια των ήχων να πλέουν μέσω εσού; ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΑΜΗΜΕΝΑ SOLOS ΚΙΘΑΡΑΣ!!!!!

-Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Εμείς ευχαριστούμε. Τα λέμε σύντομα!

145

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.