SODOM: Lords Of Depravity Part II

Όταν οι Sodom κυκλοφόρησαν το 2005 το DVD “Lords Of Depravity Part I” μας έπιασαν όλους απροετοίμαστους, μιας και επρόκειτο για μια δουλειά πραγματικά τεραστίων διαστά- σεων.

Όλη η ιστορία των Sodom από το 1982 μέχρι το 1995 σε ένα DVD διάρκειας 195 λεπτών συν ένα δεύτερο DVD με κατά κύριο λόγο live υλικό. Αν και το “Lords Of Depravity Part II” είχε σχεδιαστεί να κυκλοφορήσει πριν από δυο τρία χρόνια, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η SPV, η κυκλοφορία του αναβλήθηκε με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί φέτος.

Αν και αυτή τη φορά δεν πιαστήκαμε στον ύπνο (μιας και ήμασταν υποψιασμένοι σχετικά με το τι να περιμένουμε), κανείς όμως δε μπορεί να αμφισβητήσει την ποιότητα του “Part II”. Όπως και στο “Part I” έτσι και τώρα έχουμε δυο DVD, το κάθε ένα με το δικό του booklet με τις αντίστοιχες πληροφορίες, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρώτο DVD (διάρκειας κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες – ναι καλά διαβάσατε, τέσσερις ώρες) διηγείται την ιστορία των Sodom από το 1995 μέχρι σήμερα. Ο Tom Angelripper (μπασίστας / τραγουδιστής, ηγέτης και ο μόνος από τα ιδρυτικά μέλη των Sodom) μας διηγείται πως αποφάσισε να διαλύσει τους Sodom μετά την κυκλοφορία του “Masquerade In Blood” το 1995, κουρασμένος από τις συνεχείς αλλαγές στη σύνθεση αλλά και απογοητευμένος από τη στάση της μουσικής βιομηχανίας απέναντι στο heavy metal. Πως αποφάσισε να φτιάξει το project Onkel Tom, και να ασχοληθεί με τους Desperados. Τι τον οδήγησε να επαναφέρει στη ζωή τους Sodom και πως επέλεξε τα νέα μέλη. Για ποιο λόγο αποφάσισε να προβεί στην κυκλοφορία του “The Final Sign Of Evil” και ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από την εμφάνιση στο Wacken του 2007 μαζί με αρκετά πρώην μέλη (αλλά για αυτό θα μιλήσουμε όταν ασχοληθούμε με το δεύτερο DVD).

Μη νομίσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα DVD όπου ο Angelripper για τέσσερις ώρες μας μιλά για τη ζωή του (μεταφορικά και κυριολεκτικά). Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος Bobby (τύμπανα) και Bernemann (κιθάρες), αλλά και αρκετοί άλλοι (ανάμεσα στους οποίους ο παραγωγός Harris Johns και ο κιθαρίστας Alex Kraft) μας μιλάνε για τις δικές τους εντυπώσεις και για τις δικές τους επαφές με τους Sodom.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι η ειλικρίνεια με την οποία μιλάνε για όλα αυτά χωρίς καμία προσπάθεια να ωραιοποιήσουν τις καταστάσεις. Ακούστε τους Sodom να μιλάνε για την κατάσταση που αντιμετώπισαν στην περιοδεία τους στη Νότια Αμερική (όπου πολλές φορές αναγκάζονταν να κυνηγάνε τους διοργανωτές προκειμένου να πληρωθούν), για την κατάσταση που επικρατούσε στο club Woodstock όταν έπαιξαν στη χώρα μας με τους Kreator και Destruction (όταν ακόμα και κατά την ημέρα διεξαγωγής της συναυλίας συνεχίζονταν οι εργασίες μέσα στο χώρο του club), για την ανασφάλεια που ένιωθε ο Bernemman σχετικά με το μέλλον του στο συγκρότημα όταν το 2007 ο Angelripper αποφάσισε να κυκλοφορήσει το “The Final Sign Of Evil” μαζί με τα πρώην μέλη Chris Witchhunter και Grave Violator.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό δε θα συναντήσεις την ωραία πλευρά του να παίζεις σε ένα rock συγκρότημα. Ή τουλάχιστον δε θα συναντήσεις μόνο αυτή. Θα συναντήσεις την πραγματική πλευρά. Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο ίδιος ο Angelriper “Δεν έχουμε ιστορίες για κορίτσια και ναρκωτικά, διότι δεν έχουμε groupies και δεν παίρνουμε ναρκωτικά, οπότε τι άλλο μένει, από το να πούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι;”

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το τμήμα αυτό του ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένο στον αρχικό drummer Chris Witchhunter (R.I.P.), με δηλώσεις από μέλη της οικογένειας του αλλά και άλλους γνωστούς του όπου φαίνεται το πόσο σημαντικό κεφάλαιο υπήρξαν οι Sodom στη ζωή του.

Στο δεύτερο DVD τώρα έχουμε την επετειακή (για τα 25 χρόνια ύπαρξης των Sodom) εμφάνιση στο φεστιβάλ του Wacken του 2007. Μέσα στα 80 περίπου λεπτά που διαρκεί η εμφάνιση ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει κομματάρες όπως τα “Blasphemer”, “Ausgebombt”, “Magic Dragon”, “The Saw Is The Law”, “One Step Over The Line”, “Sodomy And Lust”, “Napalm In The Morning”. Το σημαντικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά είναι παιγμένα από τη σύνθεση που τα ηχογράφησε. Η συμμετοχή λοιπό των περισσοτέρων πρώην μελών (Grave Violator, Frank Blackfire, Michael Hoffmann, Andy Brings και Atomic Steif), είναι αυτή που κάνει τη συγκεκριμένη εμφάνιση ξεχωριστή.

Σημαντικότερη αποχή; Μα φυσικά αυτή του Witchhunter, ο οποίος εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Αν εξαιρέσει κανείς κάποια ελάχιστα λάθη στη σκηνοθεσία, η συναυλία αυτή δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια ζωντανή εμφάνιση των Sodom. Για όσους τους έχουν δει live αυτό είναι αρκετό.

Το DVD συνεχίζει με ένα 25λεπτο section με τίτλο “Deleted Scenes” (το οποίο στην ουσία είναι ένα συμπλήρωμα στο ντοκιμαντέρ του πρώτου DVD) και ολοκληρώνεται με τα video clips για τα “Fuck The Police” και “City Of God”.

Το “Lords Of Depravity Part II” δεν είναι απαραίτητο μόνο στους οπαδούς των Sodom (οι οποίοι ούτως ή άλλως θα το αποκτήσουν) ή στους οπαδούς του thrash γενικότερα. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα συγκροτήματα που θα θελήσουν να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο.

Καρβούνης Δημήτρης

446