KHAOS

Γνωστή μούρη ο κος Chandler Mogel, εκφραστικός δίαυλος των λαοφιλών Outloud. Μην έχοντας τη διάθεση να κάτσει στ’ αυγά του, μάζεψε μια παρέα από πολύ καλούς μουσικούς και διοχέτευσε την έμπνευσή του μέσω του “Risen”, album του νέου σχήματός του που ονομάζεται Khaos. Το Rockway.gr, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Chandler και σας μεταφέρει αυτήν την κουβέντα.

Καλησπέρα Chandler. Είσαι εδώ με τους Khaos και με την παρθενική σας κυκλοφορία, το “Risen”. Ποιός ήταν ο λόγος που σε ώθησε να σχηματίσεις μια νέα μπάντα, παράλληλα με τις άλλες σου δραστηριότητες (Outloud, Porphyra κ.ο.κ.);
Ξεκινήσαμε τους Khaos το 2012. Ο κιθαρίστας μας, ο Mark (Rossi), δουλεύοντας πάνω στο υλικό του, επικοινώνησε μαζί μου, μετά από πρόταση του παραγωγού Rolf Munkes. Μου κίνησε την περιέργεια μια τέτοια προοπτική, έτσι μου έστειλε τα τραγούδια του. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά και ήθελα να δουλέψω με τον Mark και την υπόλοιπη ομάδα. Το ένα πράγμα οδήγησε στο άλλο και πριν καλά καλά το καταλάβουμε, το συγκρότημα πήρε σάρκα και οστά.

Το album δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου, μέσω του διαδικτύου. Πόσο σας δυσκόλεψε αυτή η διαδικασία; Και πως επιλέχθηκαν οι συνεργάτες σας;
Στις μέρες μας πλέον δεν είναι τόσο δύσκολη αυτή η διαδικασία. Ουσιαστικά, η μπάντα που επιλέχθηκε από τον Mark, ήταν μαζί κατά τη διάρκεια της σύνθεσης και της ηχογράφησης, δεν απείχαν πολύ ο ένας από τον άλλον, εκτός από εμένα, που έπρεπε να κάνω όλη τη δουλειά από μακριά. Όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του internet, ήταν πανεύκολο, το μόνο ζήτημα που υπήρχε ήταν να υπάρχει η σωστή χημεία μεταξύ μας. Γιατί αυτό είναι που μεταφέρεται τελικά στον ακροατή.

Το “Risen” ακούγεται απολύτως επηρεασμένο από το 80’s hard rock / metal, με ισόποση επιρροή τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της αμερικανικής σχολής του ρεύματος. Αναλογιζόμενος την πορεία σου, είναι φανερό ότι λατρεύεις αυτό το ύφος. Ποιές είναι οι επιρροές σου και ποιοί ήταν οι τραγουδιστές που σε ώθησαν να ασχοληθείς με το τραγούδι;
Κατά τη γνώμη μου, εκτός από αυτά τα στοιχεία, πιστεύω ότι στη δουλειά μας, υπάρχουν αρκετά στοιχεία μοντέρνου hard rock αλλά και κάποιες ’70s στιγμές. Οι επιρροές μου είναι πολλές, από τους Judas Priest μέχρι τον Stevie Wonder. Ως παιδί, τα μουσικά background μου ανήκαν στο χώρο της αμερικανικής funk / soul / blues μουσικής, αλλά μεγαλώνοντας, έφηβος πια, χώθηκα στο rock και το metal, χωρίς όμως να σταματήσω να λοξοκοιτώ και ετερόκλητο υλικό – πάντα με ενδιέφεραν οι νέες κυκλοφορίες καλής μουσικής (ή έστω, ότι ήταν νέο για μένα). Ως τραγουδιστής, πάντα ένιωθα την έλξη πολλών πραγματικά μεγάλων τραγουδιστών όπως οι Glenn Hughes, David Coverdale, Joe Lynn Turner, Tony Harnell – και φυσικά ο Ray Gillen (σ.σ. σνιφ, κλαψ, λυγμ).

Θεωρώ την παραγωγή του album κορυφαία. Είσαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα; Αν είχες τη δυνατότητα, θα άλλαζες κάτι;
Σ’ ευχαριστώ. Ναι, είμαι σίγουρα ικανοποιημένος. Ξοδέψαμε πάρα πολύ χρόνο τελειοποιώντας τον ήχο και προσπαθώντας να ακούγονται όλα σωστά, από τότε που κυκλοφόρησε το παρθενικό EP μας (“Rising”, του 2012). Όλοι αισθανόμαστε ότι η προσπάθεια μας δικαιώθηκε. Φυσικά, πάντα υπάρχει υλικό που ακούγοντάς το σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να το κάνω διαφορετικά, μικρές λεπτομέρειες ουσιαστικά, αλλά πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει στον καθένα που είναι χωμένος στη μουσική, είναι μέρος της διαδικασίας του να ωριμάζεις, να μαθαίνεις και να αλλάζεις ο ίδιος. Και μην ξεχνάς ότι οι αλλαγές, ίσως και να έδιναν μια διαφορετική προοπτική σε κάτι το οποίο είναι πλήρες. Αλλά, εν πάσει περιπτώσει, είμαι πολύ χαρούμενος με το τελικό αποτέλεσμα.

Σε τι αναφέρονται οι στίχοι; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσω αυτών;
Θα μπορούσα να πω πως οι στίχοι μου, σε σχέση με τα άλλα μου project, εστιάζουν λίγο βαθύτερα στον ψυχολογικό τομέα. Όλα τα τραγούδια διαπραγματεύονται μια ποικιλία θεμάτων, με τελικό σκοπό να παρακινήσουν τον ακροατή στο να προβληματιστεί γενικότερα με την προσωπική του κατάσταση, όποια κι αν είναι αυτή. Ή να σκεφτεί λίγο παραπάνω σε θέματα κοινωνίας / περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στο τραγούδι “As Far As We Go”. Άλλα τραγούδια, όπως το “After The Silence” αναφέρονται γενικά στο όραμα του να θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, άλλα όπως το “Exalted” που έχουν μια πιο ενδοσκοπική πτυχή, αλλά όλα είναι θέμα της ερμηνείας που θα δώσει ο ακροατής, με τη δική του πραγματικότητα και την αίσθηση που του αφήνει αυτή. Συνήθως γράφω με αυτήν την προοπτική.

Ποιός είναι ο κύριος συνθέτης; Γίνεται ομαδική δουλειά ή υπάρχει κάποιος “φυσικός αρχηγός” στη μπάντα σας;
Ο Μαρκ είναι ο κύριος υπεύθυνος της “τρέλας” που επικρατεί (γέλια) και γράφει το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής κι εγώ είμαι ο στιχουργός, βοηθώντας στο μελωδικό κομμάτι. Η συνεργασία μας αυτή, νιώθω ότι αναπτύχθηκε σε πολύ λίγο χρόνο, έχοντας φτάσει σε σημείο να θεωρώ ότι είμαστε μια καλή συνθετική ομάδα. Μας βγήκε φυσικά και δεν συμβαίνει συχνά αυτό. Αλλά όταν βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός κομματιού, η μπάντα συγκεντρώνεται και δουλεύει μαζί και μου στέλνει το υλικό της. Η τελική πινελιά, είναι η προσαρμογή των φωνητικών μου πάνω στα τραγούδια.

Έχετε δισκογραφική εταιρία πίσω σας που να υποστηρίζει το σχήμα σας;
Οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε μέσω της εταιρίας του Mark, την MRR Records αλλά σε θέματα διανομής, έχουμε μια συμφωνία με την αγγλική Plastic Head.

Έχετε κάποια άμεσα μελλοντικά πλάνα; Εννοώ video clips, κάποια περιοδεία ενδεχομένως, νέο υλικό;
Πρόσφατα ξεκινήσαμε να γράφουμε υλικό για τον επόμενο μας δίσκο. Και έχουμε δημοσιοποιήσει ήδη δυο video clips, για τα τραγούδια “After The Silence” και “Exalted”, τα οποία μπορείτε να τα τσεκάρετε στο youtube.

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο; Ποιά αισθάνεσαι ότι είναι η μέση γνώμη του κόσμου για το “Risen”;
Η ανταπόκριση που είχε το album μας ήταν εξαιρετικά θετική, παντού. Πραγματικά χάσαμε τα μυαλά μας με μερικές σπουδαίες φιλοφρονήσεις που αφορούσαν τη μουσική μας από φίλους της μουσικής μας, όπως και γενικά με όλες τις κριτικές και τα reviews ανά τον κόσμο. Είμαστε πολλοί χαρούμενοι που τόσο πολύς κόσμος “ένιωσε” τη δουλειά μας.

Δώσε μου μια εικόνα του πόσο φιλόδοξος νιώθεις με την κυκλοφορία σας.
Προσπαθούμε να διαθέσουμε το album μας, σε όσο περισσότερο κόσμο και σε όσες περισσότερες περιοχές μπορούμε. Είμαστε και πολύ τυχεροί που έχουμε μια καλή διανομή από την Plastic Head στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστούν πολλές ευκαιρίες για να γίνει το όνομά μας γνωστό. Επίσης αρχίσαμε να προετοιμαζόαστε για πολλές live εμφανίσεις, μέσα στο 2015.

Ευχαριστώ για το χρόνο σου Chandler, οι τελευταίες κουβέντες προς τους αναγνώστες του rockway.gr είναι δικές σου.
Σ’ ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για το ενδιαφέρον. Εκτιμούμε πολύ την υποστήριξή σας. Και να ζείτε το όνειρό σας, χωρίς να δεχτείτε τίποτα λιγότερο.

798

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.