Covenant, Blume, Technolorgy (13/12/14) Death Disco club

H 13η του Δεκέμβρη ήταν η ημέρα που το ελεκτροσκάφος του Eskil Simonsson θα αποβίβαζε τους 3 Σουηδούς σε μια ακόμη στάση στο κέντρο της Αθήνας, στον οικείο πλέον (για το Αθηναϊκό κοινό) χώρο του Death Disco. 

Τους συνόδευσαν οι Ιταλοί Blume, αλλά και οι Θεσσαλονικείς Technolorgy οι οποίοι επωμίστηκαν και τον δύσκολο ρόλο της έναρξης της βραδιάς.

Οι DAV1D (φωνητικά) και LAU (Synths), οι οποίοι αποτελούν τους “Τεχνoλόργιο”, μας έδωσαν μια γεύση της μουσικής τους με ένα set που περιείχε τόσο από το ήδη υπάρχον, όσο και νέο, υλικό. Παρά την όχι μικρή τους συναυλιακή εμπειρία δίπλα σε ονόματα του χώρου όπως είναι οι Diary Of Dreams, Hocico, C-Lekktor, Siva Six, έδειχναν μια σχετική έλλειψη άνεσης επί σκηνής. Απέσπασαν όμως το γνήσιο χειροκρότημα του κόσμου που συνέχιζε να προσέρχεται στο DD (και που λίγη ώρα μετά θα έφτανε να κάνει την εμφάνιση sold out).

Technolorgy setlist
Escape
Crestfallen
Light In Darkness
Waste Of Skin
Damsel In Distress
Endtimes In Vogue

Οι Βlume πήραν την θέση τους στα ελάχιστα τετραγωνικά του stage και με κατανομή 2 προς 6 έπαιξαν κομμάτια από τα 2 τους άλμπουμ. Λιγότερο σκοτεινοί και ατμοσφαιρικοί και πιο κοντά στον πυρήνα του Synthpop, άφησαν ουδέτερες εντυπώσεις σε μια αμιγώς “επαγγελματική” εμφάνιση. Όμορφες συνθέσεις με αρκετά έντονα διακριτή όμως την Ιταλική προφορά στα φωνητικά του Enrico Filisetti. Στα αριστερά του, ο Daniele De Fabritiis (κιθάρα) έφερε την ευθύνη για την αναλογική πτυχή του ήχου τους, ενώ από την άλλη ο Ivan Savino (πλήκτρα) γέμιζε με τα synth του τον ομολογουμένως άρτια ισορροπημένο ήχο τους.

Κι επειδή όταν περνάς καλά η ώρα περνάει γρήγορα, τα 8 κομμάτια των Ιταλών πέρασαν σαν μια στιγμή. Αναμφισβήτητα κατάφεραν να φτιάξουν την διάθεση του κοινού που είχε κατακλύσει το μικρό σχετικά club και δέκα λεπτά πριν τις 11 μας αποχαιρέτησαν προλογίζοντας την εμφάνιση των Covenant που λίγες στιγμές αργότερα θα καταγραφόταν ως μια από τις καλύτερες, τόσο επί Ελληνικού εδάφους όπως καταμαρτυρούν όσοι χρόνια τους παρακολουθούν, όσο όμως και από την συνολική τους δραστηριότητα, σύμφωνα με τα όσα μας εκμυστηρεύτηκε ο ευγενέστατος (και εμφανώς ενθουσιασμένος) Eskil.

Blume setlist
Freia
Endless
Alone
Der Einzige
The Chosen
To The Night
It’s Your Turn
Western Rust

Στις 23.15 βρίσκονται στην σκηνή οι δύο session μουσικοί (Andreas Catjar, Daniel Jonasson) που πλαισιώνουν τον Simonsson, αφού ο Montelius δεν ακολουθεί πλέον στις περιοδείες. Για τα 125 (!) λεπτά που ακολούθησαν μας σφράγισαν ερμητικά στην κοιτίδα της κρυοδεξαμενής στην οποία μετέτρεψαν το DD και έκαναν upload την διάθεσή μας στα ηλεκτρονικά κανάλια που οδηγούν στην ψηφιακή ατμόσφαιρα των Covenant.

Απαγγελία των στίχων στις εισαγωγές, πάθος, ανταπόκριση από το κοινό,  πολύ καλός ήχος, χορός, μεγάλο set, ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που επικράτησαν της εμφάνισης. Στον αέρα του club ανακατεύονταν τα ρομποτικά φωνητικά του Daniel, η αιθέρια παραμόρφωση της ξαπλωμένης κιθάρας του Andreas, η βαθιά φωνή του Eskil και οι φωνές του κόσμου. “Πάθος!” Φώναζε συχνά, αυτό μας ενώνει,  “Leo, και άλλο καπνό”, υποκλίσεις στο κοινό και γενικότερα μια αστείρευτη ξεσηκωτική διάθεση ήταν τα σημεία που απογείωσαν την εμφάνιση αυτή.

Ο Andreas μια κατηγορία μόνος του, δάμαζε τις συχνότητες στην αγριεμένη θάλασσα της παραμόρφωσης εμφανώς σε ένταση και ο ίδιος. Λίγα λαθάκια από πλευράς του ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί απώλεια σε μια τέτοια εμφάνιση. Αν το ευχαριστήθηκε το κοινό; Το ασταμάτητο ρυθμικό χειροκρότημα στο encore νομίζω δεν άφησε πολλά περιθώρια για συζητήσεις επί του θέματος.

Η επιλογή των κομματιών κάλυψε τόσο το πρόσφατο άλμπουμ που είχε και τη μερίδα του λέοντος, όσο και το κλασικό τους υλικό. Στα παλιά τους κομμάτια ειδικά έπαιξαν απροσδόκητα καλά. Το δεύτερο μισό της εμφάνισης κύλησε σε μια πορεία τελικής κορύφωσης με το encore, όπως θα όφειλε δηλαδή να συμβαίνει σε κάθε μουσικό live. H αποπνικτική βιομηχανική ατμόσφαιρα που κατέκλυσε το dd στο άκουσμα του “Edge Of Dawn” εξαπλώθηκε και στην δυνατή απόδοση του “Theremin”. Τα σχεδόν 20 λεπτά των  “Ritual Noise” και “Like Tears In Rain”, που έπαιξαν χωρίς να κάνουν παύση, αρκούσαν για να χαρτογραφήσει το μυαλό μας ολόκληρο κομμάτι του γαλαξία των Covenant. Όταν έκλεισαν το κανονικό σετ με το “Call The Ships To Port” όλοι είχαμε πρυμνοδετήσει με ασφάλεια εντός του ελεκτροβραχίονά τους.

Ο επίλογος γράφτηκε με bold ascii χαρακτήρες στις 2 ισοπεδωτικές εκτελέσεις στα “We Stand Alone” και “Dead Stars”. Οι 3 Σουηδοί χοροπηδούσαν μαζί με τον κόσμο κλείνοντας σε ατμόσφαιρα πάρτι αυτή την εξαιρετική εμφάνιση. Τα σέβη μου στους κυρίους και εις το επανιδείν το συντομότερο.

Covenant setlist
Intro/Leaving Babylon
Bullet
Judge Of My Domain
Thy Kingdom Come
Figurehead
Ignorance And Bliss
I Walk Slow
20 Hz
Prime Movers
Edge Of Dawn
Theremin
Ritual Noise
Like Tears In Rain
Last Dance
Call The Ships To Port
Prometheus
We Stand Alone
Intro/Dead Stars

Photos: Καλλιόπη Τσουρουπίδου

571