Video Tribute: EVERGREY

Με 2 προγραμματισμένες εμφανίσεις στις 28 και 29 του Νοέμβρη (ακουστικό και ηλεκτρικό σετ αντίστοιχα σε bat city και Κύτταρο) θα μας δώσουν την ευκαιρία να λάβουμε ιδία γεύση από την επιστροφή τους. (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Το ταξίδι των Σουηδών στα ελκυστικά του Prog/Power metal, νερά ξεκίνησε το 1998 με το ντεμπούτο τους “The Dark Discovery”, ένα άλμπουμ που τάραξε τα νερά της εποχής στο χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Evergrey αναγνωρίστηκαν άμεσα ευρέως.

Η μοναδική τους ηχητική ταυτότητα τους έβρισκε να ακροβατούν μεταξύ σκοτεινών και ατμοσφαιρικών χαρακτηριστικών, ταυτόχρονα απαρέγκλιτα heavy, με μια φωνή από το υπερπέραν (Tom Englund) να τους διαχωρίζει από οτιδήποτε άλλο. Ένα έτος μετά βγάζουν την δουλειά που τους καθιέρωσε διαλύοντας όποιες σκέψεις για μπάντα πυροτέχνημα. Το “Solitude Dominance Tragedy” περιέχει κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες συνθέσεις που έχουν γραφτεί ποτέ στο ιδίωμα με την παραγωγή να είναι το μοναδικό σημείο στο οποίο άφησαν περιθώρια βελτίωσης.

Το 2001 εξακολουθεί να τους βρίσκει ακμαίους συνθετικά με ακόμη μια δουλειά της οποίας το σκοτεινό στοιχείο υπήρξε σήμα κατατεθέν. Με το στιχουργικό ενδιαφέρον να έχει μετατοπισθεί σε θέματα όπως η εξωγήινη παρέμβαση και την prog αισθητική τους να οργιάζει, δεν είναι άξιο απορίας που και το “In Search Of Truth” μπαίνει άνετα στο πάνθεον των κυκλοφοριών των Σουηδών.

 Το 2003, με την δομή των κομματιών τους να εστιάζει όλο και περισσότερο στα φωνητικά του Englund και κάτι λιγότερο στα κιθαριστικά θέματα (κάτι που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα) κυκλοφορούν το “Recreation Day”.

 Στο “The Inner Circle” του 2004 η μπάντα παρουσιάζει κάποια σημεία κόπωσης, υιοθετώντας παράλληλα μια διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να λαμβάνουν αρκετά αρνητικό feedback. Αν και το άλμπουμ περιέχει αρκετά αξιόλογα κομμάτια δεν καταφέρνει να σταθεί στα ίσια δίπλα στους προκατόχους του.

 Στο “A Night To Remember” (2005) αποτυπώνεται με εξαιρετικό τρόπο πως αποδίδει η μπάντα σε live περιβάλλον, πράγμα που καταμαρτυρούν κι όσοι έχουν βρεθεί μπροστά τους στο σανίδι όλα αυτά τα χρόνια.

 Η περίοδος που ακολουθεί τα 3 επόμενα άλμπουμ, “Monday Morning Apocalypse” (2006), 

“Torn” (2008),

 και “Glorious Collision” (2011),

 βρίσκει την μπάντα να προσπαθεί να ξαναβρεί τον παλιό της εαυτό. Μέσα από πήγαινε-έλα μελών και καταστάσεις που βρήκαν τον Englund να σκέφτεται ακόμη και την διάλυσή τους, βγάζουν το ολόφρεσκο “Hymns For The Brocken” (2014) και αυτή τη φορά καταφέρνουν να ξαναπογειωθούν!

Μαζί τους (στις 29 Νοέμβρη) 2 από τις μεγαλύτερες ελπίδες της ελληνικής prog σκηνής, οι Need επέστρεψαν με την δισκάρα “Orvam”,

 αλλά και οι False Coda που ντεπούταραν φέτος με το πολύ καλό  “Closer To The Edge”.

Μην τους χάσετε!

343

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.