STRATOVARIUS

Οι Stratovarius συγκαταλέγονται μέσα στις αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνεται στα εκάστοτε live τους σε Αθήνα και Θεσ/νίκη. Στην ουσία το συγκρότημα διανύει μια περίοδο που επαναπροσδιορίζεται και προσπαθεί να επανακτήσει τη μέχρι πρότινος αίγλη του, με μικρά, αλλά ουσιαστικά, βήματα. Με αφορμή λοιπόν την επανακυκλοφορία του “Polaris”, το Rockway μίλησε στο τηλέφωνο με τον frontman τους, Timo Kotipelto, κάνοντας μια κουβέντα εφ όλης της ύλης.

Καλησπέρα Timo! Έχει περάσει πάνω από χρόνος από την κυκλοφορία του “Polaris”. Τι συνέβη όλο αυτό το διάστημα στο στρατόπεδο των Stratovarius;
Βασικά περιοδεύσαμε πολύ! Από τον προηγούμενο Αύγουστο μέχρι και τον Μάρτιο ήμασταν στο δρόμο, ενώ και το καλοκαίρι που μας πέρασε εμφανιστήκαμε σε μερικά φεστιβάλ. Επίσης είμαστε σε διαδικασία σύνθεσης μερικών νέων κομματιών. Γενικά ήμασταν αρκετά απασχολημένοι, θα έλεγα.

Είσαι ευχαριστημένος με το μουσικό αποτέλεσμα του “Polaris”; Θα άλλαζες κάτι, τώρα που πέρασε ο καιρός;
Βασικά όχι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος γιατί την περίοδο που ξεκινήσαμε να γράφουμε τραγούδια για το συγκεκριμένο δίσκο είχαμε διάφορα προβλήματα ενώ παράλληλα ψάχναμε και για νέο κιθαρίστα, οπότε δεδομένων των καταστάσεων, βγάλαμε ένα πολύ καλό album. Ίσως να μην είναι η καλύτερη δουλειά του σχήματος, αλλά κατά τη γνώμη μου το αποτέλεσμα είναι πραγματικά καλό και είμαι χαρούμενος για αυτό.

Με ποιόν από τους προηγούμενους δίσκους θα παρομοίαζες το “Polaris”, μουσικά τουλάχιστον;
Καλή ερώτηση! Νομίζω πως έχει αρκετές επιρροές από τις παλαιότερες κυκλοφορίες μας, οπότε θα έλεγα ότι μοιάζει με το “Visions” ή το “Episode”, αλλά με πιο πολλά progressive στοιχεία, λόγω του Matias (σ.σ. Kupiainen- κιθάρα). Είναι μια μίξη της παλιάς και της νέας εποχής των Stratovarius.

Πρόσφατα επανακυκλοφορήσατε το album μαζί με ένα bonus live cd. Πως και δεν κυκλοφορήσατε το εν λόγω live ξεχωριστά;
Αυτή ήταν ιδέα της εταιρείας μας. Εκείνοι ήθελαν να το επανακυκλοφορήσουμε και ως bonus να βάλουμε μια ζωντανή ηχογράφηση. Προσωπικά θα προτιμούσα να περιμέναμε λίγο ακόμα και να κυκλοφορούσαμε ένα διπλό live, αλλά εφόσον είχε άλλα σχέδια η εταιρεία, απλώς ηχογραφήσαμε μια από τις εμφανίσεις μας και τους τη δώσαμε.

Stratovarius

Κοιτούσα το setlist αυτού του live cd και οφείλω να παραδεχτώ πως δεν περίμενα να δω τραγούδια όπως τα “Destiny”, “Speed of Light”, ή “A Million Light Years”, καθώς είχατε πολλά χρόνια να τα παίξετε. Θα έλεγε κανείς πως εξαιρώντας κάποια στάνταρ “hits” της μπάντας, δεν είναι το τυπικό setlist των Stratovarius. Ποιος έκανε την επιλογή;
Αποφασίσαμε τα κομμάτια που θα παίζαμε προβάροντας studio. Νομίζω πως ήμουν εγώ, ο Matias και ο Jens που κάναμε την επιλογή. Σκεφτήκαμε πως θα πρέπει να εντάξουμε κάποιες πιο παλιές συνθέσεις, πέρα από τις κλασσικές επιτυχίες μας και τα νέα τραγούδια. Προσπαθήσαμε αρκετά ώστε να καλύψουμε μεγάλο μέρος της καριέρας μας σε ένα cd το οποίο διαρκεί περίπου 70 λεπτά, πράγμα δύσκολο γιατί παίζουμε πάνω από μιάμιση ώρα συνήθως στις εμφανίσεις μας. Στην ουσία αφήσαμε αρκετό υλικό απ’ έξω.

Πως πάνε τα πράγματα με τον Matias; Ομολογώ πως έκανε εξαιρετική δουλειά στο album, παρόλο που ήταν καινούριο μέλος.
Πηγαίνουν πάρα πολύ καλά! Και παρόλο που είναι αρκετά νεότερος σε ηλικία από όλους μας, είναι προσγειωμένος και σωστός στις υποχρεώσεις του. Επίσης είναι ένας καταπληκτικός κιθαρίστας, ίσως ο καλύτερος που έχω συνεργαστεί. Μιλάμε για μεγάλο ταλέντο. Βέβαια όταν έρχεται ένα νέο μέλος και οι υπόλοιποι είναι μαζί για χρόνια χρειάζεται ένα μικρό διάστημα προσαρμογής, το οποίο όμως πέρασε σχετικά σύντομα. Τώρα που μιλάμε συνθέτει δικά του τραγούδια για τους Stratovarius.

Ξέρω πως έχεις βαρεθεί να σε ρωτάνε για τον Timo Tolkki, οπότε δε θα σε κουράσω πολύ. Τώρα που ξεπεράστηκαν οι αψιμαχίες και οι κόντρες, σου λείπει καθόλου σαν μέλος της μπάντας;
Μου λείπουν οι περιοδείες που κάναμε μαζί, όπως και οι διάφορες εμπειρίες που ζήσαμε σα συγκρότημα, αλλά σαν άνθρωπος όχι ιδιαίτερα. Βασικά τον πέτυχα πριν λίγο καιρό στο αεροδρόμιο και τα είπαμε για περίπου 2 λεπτά. Σκέψου πως εδώ και δυόμιση χρόνια δεν έχουμε καμία επαφή. Παρόλα αυτά του εύχομαι ότι καλύτερο γιατί είναι πολύ ταλαντούχος! Είναι πραγματική διάνοια σε ότι αφορά τη μουσική!

Έχεις ακούσει κάποια από τις τελευταίες δουλειές του;
Ξέρω ότι έχει κάνει κάποια πράγματα, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν τα έχω παρακολουθήσει. Άλλωστε είμαστε αρκετά απασχολημένοι με το συγκρότημα κα δε μου μένει γενικά χρόνος. Πάντως χαίρομαι που προχωράει και συνεχίζει σα μουσικός.

Υπάρχει κάποια περίπτωση να παίξετε ποτέ κάποιο τραγούδι από τα πρώτα τρία album των Stratovarius; (σ.σ. στα συγκεκριμένα, τα φωνητικά, πέρα από τις κιθάρες, τα είχε αναλάβει ο Tolkki)
Παλαιότερα είχαμε παίξει κάποια από το “Dreamspace”, νομίζω ήταν τα “Hold On to Your Dream” και “Chasing Shadows”. Δεν αποκλείεται λοιπόν να ξαναγίνει.

Stratovarius

Μάλιστα. Εδώ και 15 πλέον χρόνια είσαι ο τραγουδιστής των Stratovarius. Θες να μας πεις μια- δύο σημαντικές στιγμές για εσένα;
Είναι πάρα πολλές! Φυσικά θυμάμαι πολύ καλά την πρώτη φορά που είχαμε παίξει στην Αθήνα! Ήταν η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και τριγύρισα λίγο, πήγα στην Ακρόπολη, αλλά η συναυλία που κάναμε στο ΡΟΔΟΝ- το λέω καλά;- ήταν φανταστική. Νομίζω εκεί είχαμε ηχογραφήσει κάποια μέρη και για το “Visions of Europe” (σ.σ. για την ακρίβεια, ο μισός τουλάχιστον δίσκος ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα)! Επίσης μου άρεσε και η πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε τη Βραζιλία και την Ιαπωνία! Πέρυσι πήγαμε και στην Κίνα! Παίξαμε στο Πεκίνο και ήταν πολύ ωραία. Η αλήθεια είναι πως κάθε φορά που βρίσκομαι σε ένα μέρος που δεν έχω ξαναπάει, ενθουσιάζομαι! Και φυσικά έχω πολλές καλές αναμνήσεις μαζί με τον Tolkki, καθώς ήταν και αυτός στη μπάντα και όλοι μαζί ζούσαμε εμπειρίες παίζοντας τη μουσική μας.

Ποια είναι τα σχέδια για το νέο album;
Προς το παρόν φτιάχνουμε κάποια demo. Έχουμε πάνω από είκοσι κομμάτια και υπολογίζουμε γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουμε ηχογραφήσεις, οπότε να υπολογίζετε νέο δίσκο από τους Stratovarius του χρόνου.

Θα έχει τη μουσική κατεύθυνση του “Polaris”;
Πολύ καλή ερώτηση και να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω ακόμα! Του Matias του αρέσουν οι πιο περίπλοκες συνθέσεις, αλλά έχουμε και αρκετό “τυπικό” Stratovarius υλικό. Το θέμα είναι πως δεν έχουμε ιδέα ποια θα κρατήσουμε τελικά για το album.

Για τη solo σου καριέρα, έχεις κανένα νέο; Υπάρχουν βλέψεις για νέο δίσκο;
Είχα σκεφτεί γενικά φέτος μόλις βρω χρόνο να γράψω μερικά τραγούδια, αλλά έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα το πιθανότερο να υπάρξει κάτι καινούριο μετά από 1-2 χρόνια. Παρόλα αυτά, αυτό το διάστημα κάνω κάποιες εμφανίσεις με τον Jani Liimatainen (ex- Sonata Arctica) και παίζουμε διάφορες διασκευές! Έχει πολύ ενδιαφέρον!

Ωραία, ας πάμε σε κάτι διαφορετικό τώρα. Γενικά ο κόσμος θεωρεί πως στην power metal σκηνή δεν υπάρχουν groupies, λόγω της νοοτροπίας του “καλού παιδιού” που βγαίνει προς τα έξω. Κρίνοντας από τις δικές σου εμπειρίες, πως το σχολιάζεις αυτό;
Βασικά πιστεύω πως στο metal ούτως ή άλλως δεν υπάρχουν πολλές, αλλά έχουμε περάσει ωραίες καταστάσεις γενικά! (σ.σ. γελάει) Δεν έχω παράπονο! Αν παίζαμε pop ίσως να ήταν καλύτερα! Έτσι και αλλιώς όμως πλέον έχουμε τις κοπέλες μας, τις γυναίκες μας, οπότε δε μας πολύαπασχολούν πια τέτοια θέματα. Προτιμάμε να ασχολούμαστε μόνο με τη μουσική.

Stratovarius

Μάλιστα. Βλέποντας ξανά το “Infinite Visions” (σ.σ. Hometape της μπάντας που κυκλοφόρησε το 2000) φαίνεται πως το πραγματικό party animal της μπάντας είναι ο Jens Johansson (πλήκτρα)! Παραμένει έως και σήμερα το ίδιο “τρελός”;
Κοίτα, η αλήθεια είναι πως προσπαθεί να τιθασεύσει τον εαυτό του γενικά (σ.σ. γέλια). Τις προάλλες για παράδειγμα είχαμε βγει για ποτό και γίναμε στουπί, αλλά δεν είναι ότι συμβαίνει αρκετά συχνά πλέον. Μεγαλώσαμε κιόλας! Δεν είμαστε 20 χρονών πια για να μπορούμε να καταναλώνουμε τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ! Βέβαια, όταν έχεις πιεί τόσο στη ζωή σου, ένα ακόμα μεθύσι δεν είναι τίποτα!

Έχετε καιρό να μας επισκεφτείτε, το ξέρεις;
Ναι, έχει περάσει πολύς καιρός! Ελπίζουμε να έρθουμε με το επόμενο album!

Θες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους πολυάριθμους Έλληνες οπαδούς σου;
Θέλω να ξέρετε πως περνάμε υπέροχα κάθε φορά που εμφανιζόμαστε στη χώρα σας, εκτιμάμε τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια και ελπίζω να σας δούμε ξανά σύντομα!


257

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.