Q5

Οι Q5 όχι μόνο επανασυνδέθηκαν και ετοιμάζουν νέο άλμπουμ, αλλά επισκέπτονται στις 8 Νοεμβρίου για πρώτη φορά την Ελλάδα στη σκηνή του Κυττάρου ως headliners της δεύτερης ημέρας του Rock You To Hell ΙΙ festival. Σιγά μην χάναμε την ευκαιρία για συνέντευξη εμείς. Evan Sheeley (μπάσο) και Jonathan Scott K (φωνητικά) προσπαθούν με αρκετά μεγάλη ευστοχία να ρίξουν λίγο φως σε αυτά που έρχονται σε λίγες ημέρες και όχι μόνο. Ακουμπήστε την βελόνα του πικάπ στα πρώτα αυλάκια του “Steel The Light” ως ιδανικό χαλί και καλή ανάγνωση…

Καλώς ήλθατε στις σελίδες του Rockway. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως ξεκίνησαν οι Q5 και γιατί επήλθε η διάλυση έπειτα από μόλις 2 άλμπουμ;
Οι Q5 σχηματίστηκαν το 1983 από τους Floyd Rose, Scott Palmerton, Evan Sheeley και Gary Thompson. Αφού πραγματοποιήσαμε κάποιες αρχικές demo ηχογραφήσεις, ο Rick Pierce προστέθηκε στην μπάντα, πριν την ηχογράφηση του πρώτου Q5 άλμπουμ “Steel The Light”. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε γνωρίζοντας μεγάλη ανταπόκριση κι έτσι ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε το δεύτερο Q5 άλμπουμ “When The Mirror Cracks”. Το μουσικό μας στυλ μαλάκωσε κάπως στο συγκεκριμένο άλμπουμ, μετά το οποίο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε ένα τρίτο το οποίο δεν ολοκληρώθηκε. Έπειτα διαλύσαμε την μπάντα λόγω μουσικών διαφορών.

Στο πρώτο σας demo το όνομα του τραγουδιστή που αναφέρετε είναι ενός Scott Palmerton, του οποίου η φωνή είναι τόσο όμοια με του Jonathan Scott K. Είναι όντως διαφορετικά πρόσωπα ή διαφορετικά ψευδώνυμα του ίδιου;
O Scott Palmerton και ο Jonathan K είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο Scott απλά αποφάσισε πως ήθελε ένα διαφορετικό stage name. Το όνομα πατενταρίστηκε από ένα χαρακτήρα σε μια ταινία του 1970 με τίτλο “Rollerball”.

Ενδιαφέρον! Πως καταλήξατε λοιπόν στην απόφαση για αυτή την επανασύνδεση και με τι σχέδια;
Η επανασύνδεση προέκυψε όταν μας ζητήθηκε να παίξουμε στο Sweden Rock Festival τον Ιούνιο του 2014. Το συζητήσαμε και αποφασίσαμε πως θα ήταν κάτι καλό να το πραγματοποιήσουμε. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να σου ζητούν να παίξεις με τους Black Sabbath, Alice Cooper και τόσες άλλες ακόμη θαυμάσιες μπάντες. Οπότε παίξαμε στο show και λάβαμε άριστη ανταπόκριση από το κοινό. Όλοι μας ρωτούσαν αν επιστρέψαμε ως μπάντα με “πλήρες ωράριο” και αφού το σκεφτήκαμε είπαμε… Ναι! Οι Q5 επέστρεψαν! Τα σχέδια μας αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε το Rock You To Hell II Festival κι έπειτα να επιστρέψουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε επάνω σε νέο Q5 άλμπουμ το οποίο θα κυκλοφορήσει προς τα τέλη της άνοιξης του 2015.

Θετικότατα και αναμενόμενα τα νέα για νέο άλμπουμ. Πως όμως θα ηχούν οι Q5 του 2015;
Τα καινούργια τραγούδια επάνω στα οποία εργαζόμαστε έχουν ήχο και συναίσθημα κοντά στο ύφος του “Steel The Light” με ένα πιο μοντέρνο άγγιγμα. Είμαστε οπωσδήποτε προσκολλημένοι στις κλασικές NWOBHM ρίζες μας. Η τρέχουσα σύνθεση των Q5 (σ.σ.: Jonathan Scott K/φωνητικά, Rick Pierce/κιθάρα, Gary Thompson/τύμπανα, Evan Sheeley/μπάσο, Kendall Bechtel/κιθάρα) είναι πολύ δυνατή και ταλαντούχα.

Γιατί δεν συμμετέχει ο Floyd Rose; Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τον αντικαταστάτη του δεδομένο πως έχει να σταθεί στα παπούτσια ενός κιθαρίστα που έχει αφήσει την υπογραφή του στον ήχο της μπάντας;
Ο Floyd Rose αποσύρθηκε από την μουσική μετά την διάλυση των Q5. Συνεχίζει ακόμη να εφευρέτει και να εμπορεύεται το διάσημο Floyd Rose τρέμολο, όπως και άλλες κιθαριστικές καινοτομίες. Ο αντικαταστάτης του, Kendall Bechtel, γεμίζει πλήρως τα μουσικά παπούτσια του Floyd Rose. O Kendal είναι ένας χαρισματικός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Πριν τους Q5 ήταν στους Fifth Angel (σ.σ. Ελίτ!), Sweet Sister Sam και Powertrain. Είμαστε τυχεροί να τον έχουμε ως μέλος στους Q5. Προσθέτει “νέα βάθη” στην μπάντα μουσικά και οι τραγουδιστικές του ικανότητες πραγματικά κάνουν τα φωνητικά μας να ακούγονται θαυμάσια.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε παίξει στους Q5, Nightshade και τους TKO. Διαφορετικές πτυχές του ίδιου νομίσματος; Τι είναι αυτό που εκφράζεται με την κάθε μπάντα ξεχωριστά;
Είναι και οι 3 εντελώς διαφορετικές μπάντες με διαφορετικό ήχο. Όντως παίζουμε μερικά κομμάτια των Nightshade στο τρέχον σετ των Q5 επειδή πραγματικά διασκεδάζουμε παίζοντας τα και επειδή πιστεύουμε πως ταιριάζουν όμορφα με τα τραγούδια των Q5.

Στα λόγια μου έρχεσαι (γέλια). Τι αποτελούσε αλήθεια για εσάς έμπνευση τότε και τι σήμερα; Tι σας δίνει ώθηση να συνθέσετε και με ποιο τρόπο;
Όλα τα μέλη των Q5 μεγάλωσαν ακούγοντας κλασικό ροκ και heavy metal. Επιρροές μας υπήρξαν οι Led Zeppelin, Black Sabbath, Dio, Iron Maiden, UFO, Michael Schenker Group (MSG), Deep Purple, Budgie, Slade, The Sensational Alex Harvey Band, Saxon, Judas Priest και Scorpions, ανάμεσα στις πολλές μπάντες που ακούγαμε. Όταν συνθέτουμε αυτές τις ημέρες συνθέτουμε ως μπάντα και γράφουμε τα κομμάτια όλοι μαζί. Έχουμε όλοι διαφορετικές μουσικές επιρροές και ικανότητες οι οποίες μας βοηθούν να δημιουργούμε ενδιαφέρουσες συνθέσεις.

Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις σας από τα 80’s;
Ατελείωτες νύχτες στο στούντιο να ζούμε το heavy metal όνειρο.

Σε λίγες ημέρες από τώρα θα εμφανιστείτε ως headliners στην δεύτερη ημέρα του Rock You To Hell II στην Αθήνα. Ποια είναι τα συναισθήματα σας αλλά και οι προσμονές για αυτή τη βραδιά; Τι μπορεί να περιμένει το κοινό;
Οι προσδοκίες μας για την εμφάνιση μας στο Rock You To Hell II είναι να χτυπήσουμε την σκηνή και να εξαπολύσουμε την δύναμη των Q5 για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Περιμένουμε μια απόλυτα διασκεδαστική και heavy μουσική βραδιά. Πραγματικά ανυπομονούμε να δώσουμε στους Έλληνες φίλους μας μια καταιγιστική εμφάνιση με τραγούδια από τα άλμπουμ “Steel The Light” και “When The Mirror Cracks” όπως και μερικά heavy κομμάτια των Nightshade που θα παίξουμε ανάμεσα.

Τι γνωρίζετε για την Ελλάδα και την σκηνή της;
Γνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει μια θαυμάσια metal μουσική σκηνή με πιστούς φίλους και ειλικρινά ανυπομονούμε να επισκεφθούμε την όμορφη χώρα σας.

Τι μουσική ακούτε στον προσωπικό σας χρόνο; Τι αγοράσατε πρόσφατα για παράδειγμα;
Όλοι ακούμε heavy metal. Κάποια από τα πιο πρόσφατα άλμπουμ που αποκτήσαμε ήταν… (μετά από λίγη σκέψη) τα Sabaton, Burning Point, Black Sabbath και  Accept.

Βλέπετε μέλλον στο heavy metal;
Το heavy metal πάντοτε είχε τους πιο πιστούς οπαδούς, οπότε πραγματικά περιμένουμε να κρατήσει για πάντα. Οι Q5 αναμένουν να συνεισφέρουν σε αυτό παραδίδοντας στους φίλους μας ένα νέο άλμπουμ μέσα στο 2015!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, πλέον τα λέμε από κοντά στις 8 του Νοέμβρη στην σκηνή του Κύτταρο club…
Θα σας δούμε στις 8 Νοεμβρίου έτοιμοι όλοι να ροκάρουμε! Rock on!!!

218