UNEARTH: “Watchers of Rule”

Οι συστάσεις είναι περιττές για αυτούς τους αξιότιμους βαρβάρους από τη γειτονική hardcorογέννα Μασαχουσέτη (νταξ όχι από τη Βοστόνη αλλά δίπλα…) και τα λόγια περιττά γιατί επισκέφτηκαν τη χώρα μας λίαν προσφάτως για να δώσουν ένα ισοπεδωτικό live.

Ένα αρκεί να πω: ότι τούτοι εδώ οι ευγενείς άγριοι είναι ενδεχομένως η απαρχή αυτού του βραχνά που ονομάζουμε metalcore και, μάλιστα, είναι η επιτομή αυτού. Προς περαιτέρω απόδειξη των παραπάνω κυκλοφορούν το παρόν στις 28 Οκτώβρη.

Είναι ηλίου φαεινότερο, πάντως, από τις πρώτες νότες του “Intro” κιόλας, ότι τρέφουν μια λατρεία για τους πανταχού παρόντες Metallica και συγκεκριμένα για το “And Justice…”, πράγμα αναμενόμενο για (σχετικά) σύγχρονο metal συγκρότημα.  Και οφείλω να ομολογήσω ότι η γκαζωμένη μουσική τους είναι καλό φιξάκι, όχι μόνο για τους κοινωνούς του είδους, αλλά και τους απλά περίεργους και αμύητους, οι οποίοι ως πρώτη ακρόαση θα ακούσουν αυτό το εκρηκτικό μείγμα thrash, hardcore και κλασικών lead, κατευθείαν βγαλμένων από το “Somewhere in Time”. Κοινώς, αν είστε οπαδοί συγκροτημάτων όπως οι In Flames, At the Gates, Lab of God και της πιο πρόσφατης ενσάρκωσης των Machine Head, βρίσκεστε στο στοιχείο σας. Groove-ατα riff, κυκλωτικά drums (από ένα αρκετά τεχνίτη drummer) και αρρωστημένες κλίμακες στα lead από έναν βιρτουόζο κιθαρίστα τσέπης, τον Buz McGrath, συνοδευόμενα από επικού διαμετρήματος τίτλους, όπως “From the Tombs of Five Below” και “Birth of a Legion”, που προσθέτουν στην όλη αξία του εγχειρήματος.    

Ομολογουμένως, παρόλο που δεν το περίμενα, διασκέδασα αρκετά με αυτόν το δίσκο των Unearth και αισθάνομαι ότι αυτοί το κάνουν πιο σωστά από αρκετές μπάντες εκεί έξω που έκαναν αυτήν την ψιλό-απελπισμένη new – old μανούβρα για να επανέλθουν ή να καθιερωθούν στο σύγχρονο στερέωμα. Από την άλλη, αυτός ο ήχος πιπιλίζεται από τις αμερικάνικες μπάντες εδώ και 15 σχεδόν (για να μην αθροίσω και τα χρόνια της σουηδικής σκηνής) χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ξεφτίσει προ πολλού, ωστόσο συνεχίζει και αναπαράγεται σα να μη συμβαίνει τίποτα και με αμφίβολα αποτελέσματα.

Στο δια ταύτα, οι Unearth ήταν πρωτεργάτες αυτού του ήχου και παρόλο που δεν εξελίσσονται, πλέον, δραματικά, κατορθώνουν να δώσουν ένα διασκεδαστικότατο αποτέλεσμα, γιατί είναι όντως true σε αυτό που κάνουν.

478