ENTER SHIKARI

Είναι ο Chris Batten και είναι ο μέγιστος μάγκας μπασίστας ενός από τα πιο προχωρημένα και εξελίξιμα συγκροτήματα, των Βρετανών Enter Shikari, που θα εμφανιστούν στις 17 Οκτώβρη στο Κύτταρο. Το αναμενόμενο είναι το μαγαζί και η γύρω περιοχή να αυταναφλεχθεί από τον εμπρηστικό ήχο του συγκροτήματος αλλά ο Chris με χαρακτηριστική αυτοσυγκράτηση και μειλιχιότητα, απαντάει στωικά στις επίμονες ερωτήσεις του Rockway και παραθέτει τις απόψεις του επί μουσικών και πολιτικών ζητημάτων: 

Γεια, φίλε. Είμαι ο Καλλίνικος. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να αναφέρεις το όνομά σου και τη θέση σου στην μπάντα;
Είμαι ο Chris Batten και παίζω μπάσο.

Πρώτα απ όλα, θα ήθελα να πω ότι μένω πραγματικά έκπληκτος από το γεγονός ότι μας επισκέπτεστε τόσο νωρίς στην καριέρα σας. Πώς κι έτσι;
Λοιπόν, δεν θα το θεωρούσαμε πραγματικά πολύ νωρίς στην καριέρα μας. Είμαστε μπάντα εδώ και 11 χρόνια και μόλις ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση του 4ου full length άλμπουμ μας. Αν μη τι άλλο, θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τη χώρα σας νωρίτερα!

Επί την ευκαιρία, ήμουν πάντα περίεργος, τι είναι “Shikari”;
“Shikari” σημαίνει κυνηγός, σε διάφορες γλώσσες.

Πώς καταφέρατε να αναμίξετε όλα αυτά τα μουσικά στυλ μαζί; Ήταν μια συνειδητή απόφαση ή ένα πείραμα; Πριν από μερικά χρόνια κάποιος σας αποκάλεσε σε μια ανταπόκριση “Fear Factory της νέας εποχής”. Το δέχεστε αυτό;
(γέλια) ποτέ δεν αποδεχθήκαμε πραγματικά οποιαδήποτε ονόματα μουσικών ειδών. Πιστεύουμε ότι ένα είδος είναι ουσιαστικά μια λίστα με κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε. Άποψη μας, η μουσική δεν πρέπει να έχει σχέση με αυτά. Ο ήχος μας, μας ήρθε πολύ φυσικά. Είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε λίγο πιο έξω από το Λονδίνο, όπου είχαμε πρόσβαση σε όλα τα είδη της μουσικής, το Λονδίνο, εξάλλου, ήταν στην πρώτη γραμμή της μοντέρνας μουσικής και έτσι απορροφήσαμε ό,τι μπορούσαμε. Ξεκινήσαμε ως μια πιο τυπική punk rock μπάντα που βαρέθηκε να μην ξεχωρίζει. Αρχίσαμε να έχουμε επαφή με την dance μουσική, έτσι ήταν  φυσική εξέλιξη για μας να αρχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε όλο και περισσότερες επιρροές στη  μουσική μας. Δεν υπήρξε κάποια απόφαση για να ξεκινήσει ξαφνικά η ανάμειξη των ειδών ή κάτι τέτοιο, απλά συνέβη φυσιολογικά.

Κατά την άποψη σου, τι έχει αλλάξει από “Commit No Nuisance” των Hybryd έως το πιο πρόσφατο EP σας, “Rat Race”;
Πολλά ελπίζω! Ηχογραφήσαμε το EP “Commit No Nuisance” πάνω από 11 χρόνια πριν. Πάντα αγωνιζόμασταν ως μπάντα να υπάρχει μία συνεχής πρόοδος στον ήχο μας. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να δοκιμάσουμε νέα πράγματα στο στούντιο, καθώς είναι διασκεδαστικό για μας, και είχαμε πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα με το να είμαστε άφοβοι. Θα ήθελα να πιστεύω ότι οι συνθετικές μας ικανότητες βελτιώθηκαν από τότε που ήμασταν 16-17, αλλά, υποθέτω, είναι αρμοδιότητα όποιου μας ακούει να το κρίνει.

Τι σας συνδέει με τη hardcore σκηνή;
Νομίζω ο ισχυρότερος δεσμός μας με τη hardcore σκηνή είναι ηθική μας.  Δεν ήμασταν ποτέ η μπάντα που απλά θα στεκόταν και θα περίμενε τα πράγματα να συμβούν. Ξεκινήσαμε τη δική μας εταιρεία, περιοδεύουμε και δημιουργήσαμε κοινό, στηριγμένοι μόνο στις δυνάμεις μας, και συνεχίζουμε να τηρούμε την DIY νοοτροπία σε ό,τι κάνουμε. Γράφουμε τραγούδια για ενότητα και αυτό αποτελεί κεντρική ιδέα του hardcore.

Είστε ένα επιτυχημένο και δημοφιλές συγκρότημα τώρα. Νομίζετε ότι η επιτυχία εξαχρειώνει και διαφθείρει τους καλλιτέχνες; Σας λείπουν οι ημέρες που περιοδεύατε  σε φορτηγάκι;
Νομίζω ότι ισχύει για κάποιους καλλιτέχνες. Θα ήθελα, όμως, να πιστεύω ότι είμαστε διαφορετικοί. Σκεφτόμαστε συνεχώς τις ημέρες που περιοδεύαμε σε βαν. Στην πραγματικότητα, σκεφτόμαστε την πιθανότητα να δώσουμε μια μικρή σειρά από lives που είναι πολύ πιθανό να περιοδεύσουμε με βαν και πάλι. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παίζουμε συναυλίες διαφόρων μεγεθών, πράγμα που μας κρατά προσγειωμένους. Όχι μόνο αυτό, αλλά με το να κάνουμε μικρότερες συναυλίες, όπου δεν μπορούμε να στηριχτούμε στο φωτισμό ή σε ένα μεγάλο σύστημα ήχου, θεωρώ ότι κρατά τη ζωντανή εμφάνιση φρέσκια. Βοηθά στην αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο. Οι μικρότερες συναυλίες είναι πάντα πραγματικά αναζωογονητικές, καθώς το κοινό είναι πάντα ακριβώς μπροστά μας και ιδρώνει μαζί μας.

Πώς είναι τα πράγματα, από μουσικής απόψεως, στη Βρετανία;
Σε γενικές γραμμές είναι πολύ καλά. Η Βρετανία πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή της μοντέρνας μουσικής, είναι  προφανές, όταν κοιτάς πίσω στο χρόνο και  βλέπεις την εκπληκτική μουσική που έχει έρθει από τη Βρετανία. Σήμερα δε διαφέρουν τα πράγματα. Γράφεται ακόμη καταπληκτική, πρωτοποριακή μουσική , το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν επικεντρώνονται αρκετά στο να την εντοπίσουν ή να την αναπαράγουν. Τα charts στη Βρετανία δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του ταλέντου και μερίδας της πιο πρωτοποριακής μουσική που γράφεται.

Και ποια είναι η πολιτική κατάσταση σε αυτήν; Ποια είναι η στάση σου ως προς το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας;
Θεωρώ ότι είναι στο χέρι τους. Εμείς σαν μπάντα προτιμούμε να σκεφτόμαστε τον κόσμο ως ένα είδος. Δεν μπλεκόμαστε σε νοητές γραμμές, γνωστές ως σύνορα, η μουσική μας έχει σκοπό να ενώνει ανθρώπους για την επίτευξη κοινών στόχων, που επηρεάζουν τον κάθε έναν από εμάς.

Υπάρχει χώρος στη μουσική για την πολιτική;
Εξαρτάται από το τι εννοείς με τη λέξη “πολιτική”, αν εννοείς ανθρώπους που κάθονται και αποφασίζουν πώς θα πρέπει να σπαταλούνται οι φόροι ανά τα κράτη, τότε θα έλεγα όχι. Αν εννοείς το να μιλάς για αλλαγές που πρέπει να γίνουν, τότε απολύτως ναι. Η μουσική είναι μια τόσο ισχυρή μορφή τέχνης που μπορεί να προκαλέσει τόσα πολλά συναισθήματα. Θα ήταν αδύνατο να μην γράφαμε για θέματα σε όλον τον κόσμο, που θεωρούμε ότι χρειάζονται αλλαγή. Για να είμαι ειλικρινής μας εξέπληξε πόσοι άλλοι καλλιτέχνες χαίρονται να επαναλαμβάνουν το ίδιο εξυψωτικό στιχουργικό περιεχόμενο.

Τι να περιμένουμε από το νέο σας άλμπουμ; Πότε θα βγει;
Αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015.

Προτιμάς τις παραστάσεις ή τις ηχογραφήσεις;
Είναι δύσκολο να πω πραγματικά. Αγαπάμε και τις δύο πλευρές τόσο πολύ. Κανονικά, όταν είμαστε στο δρόμο αδημονούμε να μπούμε στο στούντιο, και όταν είμαστε στο στούντιο δεν μπορούμε να περιμένουμε για να παίξουμε τα νέα τραγούδια ζωντανά και να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου!

251