AVATARIUM: “The Fire I Long For”

Οι Avatarium, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το project που δημιούργησε ο πολυάσχολος μπασίστας Leif Edling (Candlemass, Krux and the list goes on and on) το οποίο σε λίγες ημέρες μπαίνει αισίως στη δεύτερη δεκαετία του σε ενεργό δράση, κυκλοφορώντας την τέταρτη δισκογραφική του δουλειά “The Fire I Long For”. Μπορεί ο ίδιος ο μουσικός να μην συμμετέχει πια στις συναυλίες του συγκροτήματος για λόγους υγείας και full προγράμματος όμως παραμένει μερικώς στο συνθετικό κομμάτι του, με τον κιθαρίστα Marcus Jidell και την ξανθιά αοιδό Jennie-Ann Smith ν’ αναλαμβάνουν πλέον τα ηνία. Μπορεί το “The Fire I Long For” να συναγωνιστεί με τα πρώτα, δυναμικά και χαρισματικά βήματα που έκανε το group πίσω στο 2013 και 2015 με το ομώνυμο album τους και με το “The Girl With The Raven Mask”, αντίστοιχα;

Φυσικά και μπορεί γιατί το album δεν χαρακτηρίζεται απλά ως άλλη μια doom metal κυκλοφορία της δισκογραφίας των Avatarium. Οι μουσικοί εδώ προσπαθούν να διευρύνουν τους ορίζοντες στην μουσική τους, καθ’ ότι εδώ τα ακούσματα μπορεί να μην είναι πρωτοπόρα, αλλά παράλληλα ενέχουν το κάτι διαφορετικό. Ξεφεύγει από αυτά που μας έχει συνηθίσει το συγκρότημα, απομακρύνεται αρκετά από αυτό το ιδίωμα και είναι δεδομένο πως θα βρείτε πολλά στοιχεία κατά την ακρόασή του. Αγγίζει τα όρια του occult rock των ‘70s έως του southern rock και των blues. Ο κιθαρίστας Marcus Jidell (πρώην μέλος των Royal Hunt, Soen και Evergrey) έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τα heavy doom riffs στο “Voices” το οποίο είναι κάργα επηρεασμένο από Candlemass, στο “Porcelain Skull” και στο “Epitaph of Heroes” αλλά και στα υπόλοιπα.

Το “Rubicon” που μας παρουσίασε ως πρώτο δείγμα η μπάντα όμως δικαιούται τον χαρακτηρισμό του hit. Είναι ευκολομνημόνευτο και η sexy ερμηνεία της Jennie-Ann το απογειώνει. Το “Lay Me Down” (το southern rock που προαναφέραμε) συνιστά ένα ακόμα στενάχωρο και μελαγχολικό τραγούδι του rock/ metal για το 2019 που μας ‘‘αποχαιρετά’’ και κατακλύζεται από μελωδικότητα και αρμονία. Το ίδιο ισχύει και για τις συναισθηματικές και ερωτικές μπαλάντες, ‘‘Stars They Move’’ και ‘‘The Fire I Long For’’, εκ των οποίων η δεύτερη είναι αναμφιβόλως πολυδιάστατη και συνδυάζει το doom με τα blues. Οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στον πληκτρά Carl Westholm για την έμπνευση και το ταλέντο του γι’ αυτά, ο οποίος πέτυχε να τα αναδείξει στο έπακρο. Στο “Shake the Demon” υπάρχει καταιγισμός από επιρροές του rock των ‘70s και το vibe των Deep Purple είναι πανταχού παρών, χάρη στον drummer Lars Sköld (Tiamat).

Μετά τη πάροδο των 43 λεπτών και 58 δευτερολέπτων, καταλαβαίνετε ότι ο χρόνος σας πέρασε τόσο γρήγορα και ευχάριστα που δεν θα μείνετε εκεί. Το νέο πόνημα των Avatarium δεν είναι της μιας ακρόασης και τέλος, εξαιτίας της απλοϊκότητας και της αμεσότητας που παρουσιάζει. Αντιθέτως, θα το ‘‘επισκεφτείτε’’ στο μέλλον ξανά και ξανά.

Ps. Fact: H Jennie-Ann Smith είναι μια από τις καλύτερες ερμηνεύτριες της metal/ rock σκηνής, την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Ιδού η απόδειξη: https://www.youtube.com/watch?v=npPd5f0GZQo

615

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!