TIDES FROM NEBULA: “From Voodoo To Zen”

Δέκα χρόνια μετά το ντεμπούτο τους “Aura” (2009) και τρία χρόνια μετά το τέταρτο LP τους “Safehaven” (2016), οι Πολωνοί instrumental rockers Tides From Nebula, επιστρέφουν με την καινούρια τους δουλειά ονόματι “From Voodoo To Zen”, την οποία ηχογραφήσανε ως τρίο, μιας και ο Adam Waleszyńsk (κιθαρίστας) αποχώρησε από την μπάντα στο ξεκίνημα του τρέχοντος έτους.

Αυτή η αλλαγή στην σύνθεση του συγκροτήματος, φαίνεται να επηρέασε τον ήχο του, ο οποίος πλέον καθοδηγείται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από τα synthesizers.

Φυσικά, μιας και παραμένει rock η μουσική, δεν λείπει η ηλεκτρική κιθάρα από τις επτά συνθέσεις που περιλαμβάνονται, ούτε και τα “δυναμικά” τύμπανα. Οι Tides From Nebula προτιμούν όμως να δημιουργήσουν εδώ μία σειρά από ενδιαφέροντα “ηχοτοπία”, τα οποία είναι περισσότερο εστιασμένα στην σύσταση και τον συνδυασμό των ήχων (ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών), παρά στην δομή τους. Καταφέρνοντας έτσι να κάνουν τον (προσεκτικό) ακροατή να ταξιδεύει νοητικά μέσα σε αυτά και να έχει μία φουτουριστική αίσθηση κάνοντάς το (σαν να παρακολουθείς ένα ντοκιμαντέρ περί διαστήματος σε 3D και να αισθάνεσαι ότι είσαι κι εσύ αστροναύτης, για λίγο).  Για ηχητικό παράδειγμα, είναι κάτι σαν το στυλ που υιοθέτησαν στον δίσκο τους “Rave Tapes” (2014) οι Mogwai, καθώς και οι God Is An Astronaut στον δίσκο τους “Origins” (2013). Προσωπικά όμως μου λείπουν οι “σκληρές” ηχητικές εξάρσεις, που ήταν συχνά παρούσες στις προηγούμενες δουλειές τους. Στο σύνολό του, ο δίσκος αυτός είναι πιο “γλυκός” για τα αυτιά και θα ικανοποιήσει περισσότερο όσους προτιμούν να ονειροπολούν ακούγοντας μουσική, από το να επιδίδονται σε headbanging.

Σε υπεράσπισή του, το “From Voodoo To Zen” είναι ένα album με εξαιρετική παραγωγή, που είμαι σίγουρος πως θα ικανοποιήσει κάθε audiophile. Μπορεί να μην έχει ευκολομνημόνευτα κομμάτια, που θα σιγοτραγουδάτε τις μελωδίες τους για ημέρες, αλλά μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά ως μουσική υπόκρουση καθώς “σερφάρετε” στο διαδίκτυο ή για όταν ταξιδεύετε (εντός ή εκτός εισαγωγικών…). 

https://tidesfromnebulaofficial.bandcamp.com

TIDES FROM NEBULA – Ghost Horses

625

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.