BESVÄRJESEN: “Frost” EP

Παρ’ όλο που ο “συνάδελφος” Αλέξης Δρυμιώτης θεώρησε απαραίτητη την πρόβα για την προφορά του ονόματος των Σουηδών (διαβάστε τη γνώμη του για το ντεμπούτο full length τους, “Vallmo”), η γνώση μου πάνω στην σκανδιναβική αυτή διάλεκτο με βοηθάει ώστε να ακουστεί σωστά από το στόμα μου με τη μία.

Μπεσβεέργελσεν λοιπόν, προφέρεται το μουσικό σχήμα από τη Στοκχόλμη που στη σύντομη ζωή του (σχηματίστηκαν το 2015) μετράει δυο ΕΡ και ένα LP, με το τρίτο EP να έρχεται στα χέρια μου τώρα.

Με δύο μέλη αναγνωρισμένα στην heavy rock κοινότητα της Βορειοδυτικής άκρης της Ευρώπης, το τυμπαντιστή Erik Bäckwall (ex-Dozer, ex-Greenleaf) και τον μπασίστα Johan Rockner (Dozer, Greenleaf) που πέρυσι αντικατέστησε τον Jonas Kindlund, το σίγουρο είναι πως η ρυθμική πλευρά του συγκροτήματος είναι δεμένη σαν τον Γόρδιο δεσμό.
Τι παίζουν (αν δεν έχετε ήδη διαβάσει Δρυμιώτη); Το λεγόμενο occult rock, πες το doom rock, πες το retro-vintage ό,τι διάολο θέλεις. Αλλά μην θορυβήσε. Δεν έχουμε να κάνουμε με μια από τις χιλιάδες ανέμπνευστες ξεπατικοτούρες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη (και ως ένα σημείο την Αμερική).
Οι Besvärjesen (μεταφράζεται ως το ξόρκι) είναι ένας ωραίος συνδυασμός Witchcraft-ικού πρωτοδισκακισμού (με καθαρή παραγωγή όμως) και αιθέριου Jex Thoth/Jess and the Ancient Ones ήχοχρώματος, ενώ το καλό αποτέλεσμα χρωστάει μια χάρη παραπάνω στην όμορφη φωνή της δεσποινίδος Lea Amling Alazam. Οι μελωδίες που πλέκουν οι κιθάρες των Andreas Baier και Staffan Winroth στηρίζονται εννοείται, στον σαμπαθισμό (κάποια στιγμή θα καθιερωθεί ως θρήσκευμα), και είναι ελκυστικές και αρκετά μυστηριώδεις.

Αν και μόνο 26 λεπτά, το “Frost” EP είναι τόσο χορταστικό, που δεν σου δημιουργεί κενά, αλλά ίσως στερητικό σύνδρομο, αφού πατάς repeat και το ακούς και πάλι σαν να είναι η πρώτη φορά.
Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στην κομματάρα “All Things Break”.

Οι Besvärjesen δεν κάνουν κάτι πρωτότυπο, αλλά οι ιδέες τους ακούγονται φρέσκες και ειλικρινείς,  σε αντίθεση με τις κυρίως επιτηδευμένες που κυριαρχούν κατά κύριο λόγο, στα εκατοντάδες occult (μου την δίνει ο όρος, αλλά ας το χωνέψουμε) σχήματα που καταλήγουν στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο.

Πράσινο φως για τους Σουηδούς φίλους μας και σύντομα ένα ακόμη LP.

https://besvarjelsen.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/besvarjelsen/

532

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.