SULDUSK: “Lunar Falls”

Μετά από ένα πρώτο τρίμηνο έτους πλούσιο σε υπέροχες νέες κυκλοφορίες που φτάνουν για όλο το 2019 και ακόμα περισσότερο, αναρωτήθηκα πολλές φορές αν θα υπάρξει κάτι από εδώ και στο εξής που να με συναρπάσει ακόμα περισσότερο, να διεγείρει κάθε αίσθηση και συναισθησία, κάτι που δεν θα είναι “άλλο ένα καταπληκτικό album” αλλά μουσική που θα με κάνει να σταματήσω ο,τι κάνω, να κλείσω τα μάτια και να αφεθώ σε αυτό άνευ όρων.

Όμως κάθε τέτοια σκέψη χάθηκε έτσι απλά, με την ίδια ευκολία που κάθε μαυρίλα εξαφανίζεται όταν ερωτεύεσαι, μόλις άκουσα το ντεμπούτο της Σειρήνας Emily Highfield και του project της Suldusk.

Το πρώτο της παιδί που ακούει στο όνομα “Lunar Falls”, έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι έκανες και ό,τι άκουγες εκείνη την στιγμή, για να δώσεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να νιώσει.

Να νιώσει τις μελωδίες, την απλότητα και την αμεσότητα στα μικρά αριστουργήματα αυτού του album, που ακροβατούν περίτεχνα στο neo-folk, την 4AD μελαγχολία, την ακουστική ειλικρίνεια και την μαγεία του απόλυτα συναισθηματικού, με κάποιες black πινελιές εδώ και εκεί, αρκετές για να αλλάξουν διάσταση στην ανατριχίλα.

Η περιγραφή του δελτίου τύπου όπως και το εξώφυλλο, ακόμα και αυτό το “one woman project” μπορεί να φέρουν άμεσα στο νου την Myrkur, αλλά λανθασμένα: Η Emily έχει έναν άλλο, δικό της τρόπο να αφηγείται τις ιστορίες της καθώς υφαίνει τις νότες της πάνω μας και μέσα μας – και οι φωνές που φέρνει στο μυαλό είναι από άλλες εποχές και ήχους.

Ανάμεσα στους ψίθυρους που θα σου χαρίσει, συναντάς μικρά κομμάτια της αδικοχαμένης Aleah Starbridge (το τραγούδι “The Elm” είναι μια εκδοχή της Emily στο “Shinking Ships” των Trees Of Eternity”), λίγη θλίψη από Lush, σημάδια μελαγχολίας σαν αυτά των Violet Indiana του Robin Guthrie (των Cocteau Twins) – όμως η φωνή της Miss Suldusk είναι ιδιαίτερη, είναι μαγευτική, είναι αναγνωρίσιμη από την πρώτη κιόλας ακρόαση.

Δεν θα ξεχωρίσω κανένα τραγούδι, γιατί το “Lunar Falls” ακούγεται ολόκληρο και ολοκληρωμένο, όπως ακριβώς η ψυχή το έχει ανάγκη (γιατί στη ψυχή απευθύνεται): τίποτα περιττό, τίποτα ελλιπές. Μια οντότητα που μας κοιτά κατάματα, σαν ένα παιδί που δεν κρύβει τίποτα πίσω από τα θλιμμένα του μάτια.

Ούτε εμείς χρειάζεται να κρύψουμε κατι από αυτό και τους εαυτούς μας, παρά μόνο να το.αγκαλιάσουμε, να το αποκτήσουμε στη φυσική του μορφή, να το απολαμβάνουμε για πάντα.

Αυτό, αξίζει το “Lunar Falls”.

Ανεκτίμητο.

Tracklist:
1. Eleos
2. Solus Ipse
3. The Elm
4. Aphasia
5. Three Rivers
6. Autumnal Resolve
7. Catacombs
8. Nazaré
9. Drogue
10. Sovran Shrines

www.facebook.com/Suldusk

www.instagram.com/suldusk

suldusk1.bandcamp.com

565

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.