She Past Away, Bragolin (17/5/2019) Temple

Οι τούρκοι darkwave-άδες She Past Away είχαν, το Σάββατο που αφήσαμε πίσω, την τιμητική τους. Κατάφεραν να εξαντλήσουν σε πωλήσεις τα εισιτήρια για την είσοδο στο Temple, στο οποίο εμφανίστηκαν υποστηριζόμενοι από τους Ολλανδούς Bragolin. Έστησαν την “ζοφερή γιορτή” τους (Kasvetli Kutlama) παρέα με τους έλληνες φίλους τους, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τους στηρίζουν σε κάθε τους κίνηση.

Πίσω από το εγχείρημα ως συνήθης ύποπτος, η Fabrika records που διοργάνωσε με επιτυχία και αυτή τη συναυλία με ένα ιδιαίτερα απολαυστικό dj set πριν την έναρξη. Το ντουέτο που άνοιξε για τους SPA ήταν οι ολλανδοί Bragolin. Για τους περισσότερους από τους παρευρισκομένους αυτή φαντάζομαι πως ήταν η πρώτη μας επαφή με τον ήχο του νεοσύστατου αυτού project.



Σε αυτή την πρώτη τους φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό, ο Edwin van der Velde (φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα) και η Maria Karssenberg (κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά) παρουσίασαν κομμάτια από το περσινό ντεμπούτο τους με τίτλο “I Saw Nothing Good So I Left”, καθώς και 3 τραγούδια από την επερχόμενη δουλειά τους η οποία θα λέγεται “Bragolin vs Adam Tristar” και αποτελεί προιόν της συνεργασίας τους με τον Adam Tristar, ενώ λίγο πριν κλείσουν το set τους με το “hit” τους “Into Those Woods”, έπαιξαν και το “As Trees Do Fall”, το οποίο κυκλοφόρησε από τους Kill Shelter σε συνεργασία με το σχήμα, επίσης την χρονιά που μας πέρασε.



Το δίδυμο από την Ουτρέχτη, για 50 περίπου λεπτά μας ταξίδεψε σε άλλοτε ατμοσφαιρικά, άλλοτε πιο χορευτικά, darkwave και post punk μονοπάτια. Έγιναν κοινωνοί της καθολικής αποδοχής του κοινού το οποίο κάπου πριν τα μισά της εμφάνισής τους είχε γεμίσει ασφυκτικά τον μουσικό “ναό”. Όταν δε, τελείωσαν, δεν αποχώρησαν αλλά από το πλάι της πρώτης σειράς έμειναν να παρακολουθήσουν (χωρίς να μείνουν στιγμή… ακίνητοι)  την εμφάνιση των She Past Away που ακολουθούσαν.

BRAGOLIN “This Grotesque Dance”



Bragolin setlist:

1. Take Us Down
2. To Hide To Shine To Cross
3. Charcoal Teeth And Lies
4. In Our Field Of Oaks
5. I Saw Nothing Good So I Left
6. This Grotesque Dance
7. The End Dwells In Us All
8. Waldweg In Planegg
9. Let Out The Noise Inside
10. Tired Eyes Tired Feet
11. As Trees Do Fall (Released by Kill Shelter ft. Bragolin)
12. Into Those Woods



Το δελτίο τύπου που είχε αναρτηθεί μας προιδέαζε για μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά “αφού πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του πολυαναμενόμενου τρίτου δίσκου τους”. Θα είμαι ο τελευταίος που θα έφερνα αντίρρηση στο πρώτο σκέλος του σχολίου που προηγείθηκε, αλλά με 3 από τα 15 κομμάτια (εκτός κι αν μου διέφυγαν και άλλα εμένα) του setlist να ανήκουν στα ακυκλοφόρητα/ νέα του επερχόμενου δίσκου, δεν το λες και παρουσίαση ακριβώς…
 
Οι Volkan Caner και Doruk Ozturkcan, αμφότεροι ορμώμενοι από τη Bursa της από Ανατολάς γείτονος χώρας (στην συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια ζουν στην Βαρκελώνη και την Αθήνα), έχουν αναμφίβολα καταφέρει να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς με τους έλληνες θαυμαστές του ήχου τους, από τα πρώτα κιόλας βήματά τους. Σε αυτό δεν κατάφερε να σταθεί εμπόδιο η αποκλειστική χρήση της μητρικής τους γλώσσας στους στίχους, ενώ για άλλους αποτελεί ακόμη και χαρακτηριστικό γνώρισμα του ήχου τους, ο οποίος σε γενικές γραμμές αποπνέει γνήσιο darkwave feeling, ενώ το κιθαριστικό στυλ του Volkan προσθέτει μια πιο post punk αισθητική προσέγγιση.


 
Οι ίδιοι επάνω στο σανίδι δείχνουν απρόσιτοι, μακριά από τα όσα διαδραματίζονται λίγα μέτρα εμπρός και γύρω τους, βουτηγμένοι βαθιά στους δρόμους που χαράζει η ατμόσφαιρα της μουσικής τους. Τι κι αν δεν καταλαβαίναμε ούτε λέξη από τα όσα τραγουδούσε στο μικρόφωνό του ο Caner, οι SPA είναι η απτή απόδειξη πως η μουσική είναι ο μοναδικός παγκόσμια, κώδικας που μπορεί να συνδέσει τους ανθρώπους, αρκεί να μπορούν να αντιληφθούν όμοια την μουσική κουλτούρα.

Και το βράδυ της Παρασκεύης δεν αποτέλεσε εξαίρεση στα παραπάνω γραφόμενά μου. Οι πολύ όμορφες εικόνες στον χώρο δεν σταμάτησαν να έρχονται σε όλη την διάρκεια του set. Πόδια που κρέμονταν από τον εξώστη, κορμιά που λικνίζονταν μπροστά στην σκηνή, ιαχές που τους επευφημούσαν κάθε που ένα κομμάτι έφτανε στο τέλος τους, γενικότερα στο Temple υπήρχε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα την οποία αδυνατώ να την χαρακτηρίσω επαρκώς.



Αν θυμάμαι καλά, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που παρακολούθησα τους δυο μουσικούς ζωντανά στην σκηνή και πιθανότατα η πιο ιδιαίτερη ως τώρα. Τα 2 από τα 3 νέα κομμάτια τα είχαμε ακούσει και στο φεστιβάλ της Fabrika records (την προηγούμενη χρονιά τέτοιες μέρες) στο Gagarin. Με την ακρόαση κι ενός τρίτου τραγουδιού (για το οποίο προανήγγειλαν και την κυκλοφορία ενός video στον επόμενο μήνα) από το άλμπουμ που έρχεται, στα δικά μου αυτιά το παζλ άρχισε να γίνεται πιο ξεκάθαρο για το τι θα ακούσουμε. Χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο το σκοτάδι από τον ήχο τους, οι SPA δείχνουν να επιστρέφουν στον ηχητικό προσανατολισμό του ντεμπούτου album τους “Belirdi Gece” και να αφήνουν πίσω μέρος από τις πιο σκοτεινές και στριφνές πτυχές του εαυτού τους που είδαμε στο “ Narin Yalnızlık” (όταν θα έρθει ολόκληρη η δουλειά στα χέρια μας θα μπορέσουμε να διεξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα επ’αυτού).



Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος έχει την παραμικρή σχέση με τον ατμοσφαιρικό ήχο, το coldwave, το post punk και το παλιομοδίτικο industrial/ ebm και δεν έχει ασχοληθεί με τους She Past Away, ας το πράξει τώρα. Οι δε συναυλίες τους είναι αυθεντικές εμπειρίες γνήσιας καλλιτεχνικής έκφρασης και δεν έχουμε την πολυτέλεια στην εποχή μας να αγνοούμε τέτοιες “μουσικές οντότητες”.

SHE PAST AWAY “Bozbulanik”



She Past Away setlist:
1. Belirdi Gece (Musallat)
2. Sanri
3. (NEW 1)
4. Katarsis
5. (NEW 2)
6. Asimilasyon
7. Rituel
8. Kasvetli Kutlama
9. Ruh
10. Monoton
11. (NEW 3)
12. Insanlar
13. Bozbulanik
14. Yanimda
15. Hayaller?

SHE PAST AWAY “Kasvetli Kutlama”



Φωτογραφίες: Ιωάννα Κίτρου / IoannaKitrou photography
Video: Γιάννης Φράγκος

607