BARONESS

Οκτώ κεφαλαίοι χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν εικόνες έντονα χρωματικές, με μια σχεδόν νέο-αναγεννησιακή αισθητική, οι ρίζες της οποίας όμως βρίσκονται πίσω στη φύση. Ανάλογα με το αγαπημένο σας Χρώμα, κάποια μουσική ήδη έχει διεγείρει τους νευρώνες σας και ίσως επενδύσει νοητά την υπόλοιπη μέρα σας. Δε μιλάω για ζωγραφική (αν και θα φτάσουμε εκεί λίγο αργότερα), αλλά για τις δημιουργίες των Baroness, οι οποίες έχουν τα χρώματα ως ηχητικούς οδηγούς.

Έχοντας κλείσει ήδη δεκαέξι χρόνια ύπαρξης, το συγκρότημα από τη Τζώρτζια (τα αρχικά μέλη του οποίου ήταν όμως φίλοι από τη Βιρτζίνια) επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, με ένα άλμπουμ το οποίο ταιριάζει (τουλάχιστον εικαστικά) με την εποχή την οποία διανύουμε.



To «Gold & Grey» έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τους περισσότερους από εμάς που αρεσκόμαστε να μοιραζόμαστε την εξαιρετική μας γνώμη με όλους όσους δεν τη ζήτησαν -όπως με ενημερώνουν από το κοντρόλ, έχουμε και εμείς μία που μπορείτε να απολαύσετε ΕΔΩ.

Ώρα όμως να γυρίσουμε πίσω, και στις πρώτες μέρες του συγκροτήματος. Ίσως όχι στις πολύ πρώτες, καθώς οι συνθήκες στα τρία πρώτα EPs (το τρίτο μάλιστα split με Unpersons) ήταν εξαιρετικά άωρες και καθόλου ενδεικτικές της πορείας που επρόκειτο να χαραχθεί στο μέλλον, κάτι που διαφαίνεται ήδη από την τέχνη που κοσμεί τα εξώφυλλα.



Το πρώτο LP των Αμερικανών, «Red Album» συνάρπασε σχεδόν αυτόματα όλο το ακροαματικό κοινό που ασχολείται με αυτό το μουσικό ύφος. Ποιο μουσικό ύφος ρωτάτε; Από εκείνες τις μέρες υπάρχουν καταγραφές για -αν είναι ποτέ δυνατό- «έντεχνους Mastodon». Αυτή η ετικέτα, πέρα από άκρως χιουμοριστικό χαρακτήρα μάλλον περιπλέκει την κατάσταση, καθώς θα περίμενε κανείς πως πρόκειται για δεύτερης διαλογής αντιγραφή της θεόμουρλης αυτής τετράδας. Τα «Rays On Pinion» και «Isak» μόνα τους περιμένουν να σας αλλάξουν τη γνώμη με μία μόνο ακρόαση.



Θα ήταν εύκολο και εύλογο να αφιερώσω τις υπόλοιπες παραγράφους στο «Blue Record» δεύτερο και καλύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος όλο το υπόλοιπο κείμενο, αλλά θα ήταν άδικο για τις τρεις τελευταίες κυκλοφορίες του συγκροτήματος, οι οποίες έχουν στιγματίσει με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τη δεκαετία αυτή που φτάνει στο τέλος της. Θα αρκεστώ απλά στο να δηλώσω υπεύθυνα ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο, το πιο άρτια δομημένο αριστούργημά τους, από το εξώφυλλο που γραπώνει την προσοχή του μέλλοντος ακροατή είτε είναι πέντε είτε ογδόντα πέντε ετών.

Τα ακουστικά κομμάτια δρουν ως περάσματα στο «Swollen And Halo». Τι εννοείτε ότι έχει και άλλα κομμάτια μετά; Αν υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο περιγράφει απόλυτα την ατμόσφαιρα του full length από το μακρινό 2009, είναι σίγουρα αυτό.. Ναι, σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε, δέκα χρόνια για τον άνθρωπο είναι πολλά, για την τέχνη των Baroness απόδειξη της διαχρονικότητάς της.



Το «Yellow & Green», αυτό το διπλό και ιδιόρρυθμο παιδί του συγκροτήματος σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής. Η τραχύτητα εξομαλύνεται και εμφανίζονται ατμόσφαιρες νόστου, οι οποίες το συνοδεύουν και στις επόμενες δύο κυκλοφορίες. Η Κίτρινη πλευρά έχει ένταση και ταχύτητα που δείχνουν την ορμή της νεότητας, όμως προς το πέρασμά του για το Πράσινο, επέρχεται η συνείδηση και η οριοθέτηση της πρώτης ωριμότητας. Σας ενημερώνω ότι οι νύμφες αυτού του άλμπουμ κυκλοφορούν ελεύθερες και ανάμεσά μας, ως άλλες μορφές της θεάς τύχης. Αν αισθανθείτε το κάλεσμά τους, ακολουθήστε τες όπως το λευκό λαγό (και ποτέ χωρίς τη συναίνεσή τους, μην παρεξηγηθούμε).

Μακράν η ορθότερη επιλογή για ένα μακρινό ταξίδι, το «Yellow & Green» σήμανε και μία μεγάλη αλλαγή στους κόλπους του συγκροτήματος, αφού ιδρυτικά μέλη αποχώρησαν μετά και από ένα μεγάλο ατύχημα όσο το συγκρότημα ήταν στο δρόμο.

Μοναδικό ιδρυτικό μέλος πλέον απομένει ο John Baizley, ο ιθύνων νους και ουσιαστικά εκείνος που οδηγεί την καλλιτεχνική προσέγγιση, από τα εξαιρετικά εξώφυλλα που σκαρφίζεται ο ίδιος μέχρι την βαθιά εκφραστική φωνή του και τις κιθαριστικές του μουσικές εφευρέσεις.

To «Purple» εμφανίστηκε ως η καθαρά πιο ψυχεδελική άποψη του χαρακτήρα των Baroness, αρχικά διχάζοντας το κοινό, προσφέροντας όμως με πίστη στην επιτυχία του τα στοιχεία τα οποία το εγκαθίδρυσαν ως ένα ακόμη αξιόλογο άλμπουμ στη συνείδηση των ακροατών του.



Η προσθήκη της Gina Gleason έγινε αισθητή με τη συνεισφορά ήδη από τις ζωντανές εμφανίσεις, στις οποίες αισθάνεται πολύ άνετα, μιας και βρίσκεται στο φυσικό της περιβάλλον, αλλά και στο τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος, όπου η συμμετοχή της ήταν πιο άμεση. Ανυπομονώ να τη δω να σαρώνει τη σκηνή του Gagarin 205, το Σάββατο 19/10 (δελτίο τύπου), μαζί με το υπόλοιπο συγκρότημα.



Αν δε σας έχουν πείσει οι κοινές εμφανίσεις του συγκροτήματος με μεγέθη όπως οι Converge, οι Mastodon και οι Minsk πως έχουν όλα τα εχέγγυα για να τους δώσετε το χρόνο σας για μια εκρηκτική όπως διαφαίνεται βραδιά, αν η ακρόαση των άλμπουμ τους δε σας εξάπτει την περιέργεια, τότε είσαστε σε λάθος μέρος. Αν είστε έτοιμοι όμως για αυτή τη μοναδική εμπειρία, μην κάνετε το λάθος να τη χάσετε.

509

Avatar photo
About Χαράλαμπος Σακάτης 40 Articles
Απεχθάνεται τις ταμπέλες, αλλά αν χρειαστεί θα σου προτείνει το πιο καυτό post shoegaze-avant garde-folk punk με ψήγματα new wave-kraut rock που έχεις ακούσει ποτέ. Αν αντέξεις να διαβάσεις ως εδώ, να ξέρεις επίσης ότι λατρεύει τις συνειρμικές περιπλανήσεις στα θεματικά πεδία των αγαπημένων του άλμπουμ.