PLANET OF ZEUS

O πατέρας πλέον, Δημήτρης Μαρσέλος ξέκλεψε λίγο χρόνο από τις οικογενειακές του υποχρεώσεις για να στριμώξει τον Μπάμπη Παπανικολάου, frontman των υπερηχητικών Planet of Zeus και να τον ρωτήσει για το νέο τους album “Faith in physics” (review), το επερχόμενο live τους στο Fuzz Live Club (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) και άλλα πολλά.

-Το “Faith in physics” παράλληλα με τους στίχους του, μοιάζουν με κάποια εσωτερική σου αναζήτηση και ίσως τίτλος-στίχοι να κοντράρονται λίγο στα μάτια μου. Πως καταλήξατε στην ονομασία του;
Ο τίτλος έχει να κάνει με την πίστη στον άνθρωπο. Σε μια εποχή αβεβαιότητας και υποκρισίας η επιστήμη είναι ο μοναδικός ακλόνητος και αντικειμενικός παράγοντας στην ζωή μας. Η Φυσική δεν κάνει χάρες σε κανέναν. Είναι η αλήθεια. Δεν μπορείς να κρυφτείς απο πισω της. Ετσι θα επρεπε να ειμαστε και στις ζωες μας. Να κοιταμε τα προβληματα, τις αληθειες, τα λάθη στα ματια. Σε καμία περίπτωση το album δεν είναι αντίθετο στην θρησκεία ή στην πνευματικότητα, αλλά εναντιώνεται στη χρήση τους για τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Κατ’ επέκταση, δεν μπορείς να κρυφτείς πίσω απο τα προβλήματα που ζουνε μεσα σου. Πρεπει να τα δεις κατάματα. Μετά το πρώτο σοκ να φτάσεις στη στιγμή της συνειδητοποίησης και μετά να προσπαθήσεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Είτε αυτό λέγεται εξάρτηση, είτε ψυχική ασθένεια, είτε όποιο βάρος κουβαλάει ο καθένας μέσα του.

 -Κάτι τέτοιο ειδικά φαίνεται να “αναλύεται” στο “Your Song”, με το οποίο λίγο ή πολύ, αρκετοί από εμάς μπορούμε να ταυτιστούμε. Ένα μουσικό σπρώξιμο για να μη σταματήσεις τις προσπάθειες και να συνεχίσεις να ζεις. Είναι τελικά η μουσική ένα από τα καλύτερα είδη ψυχοθεραπείας;
Το λες πολύ σωστά. Πρέπει να συνεχίσεις να ζεις. Αν και τους στίχους τους έγραψε ο Στελιος, έχω τη δική μου άποψη. Ζούμε πρωτόγνωρες εποχές. Οι άνθρωποι ζούμε μέσα σε μια εκκωφαντική εξωστρέφεια, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε όλοι μουγγοί. Είμαστε όλοι μας σε έναν αγώνα δρόμου να αποδείξουμε το απόλυτο τίποτα και το χειρότερο είναι πως σε αυτόν τον αγώνα δεν μπήκαμε μόνοι μας, αλλά μας έβαλαν. Αυτό είναι ακόμα πιο μάταιο. Δεν είναι καν δική μας επιλογή, αλλά αυτό που μας επιβληθηκε. Αυτό είναι θλιβερό. Αυτό είναι λοιπόν, το τραγούδι μας. Το τραγούδι του δεύτερου, του λιγότερο δυνατού, του ηττημένου, του ταπεινού, αυτού που ξέρει να αγαπάει. Όλων των ομάδων και αξιών δηλαδή, που η σύγχρονη κοινωνία θεωρεί ξεπερασμένες. Για τη δική μας παρέα είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους ψυχοθεραπείας. Αν δεν ήταν, πιστεύω θα είχαμε βαρεθεί πολύ γρήγορα.

-Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε ένα-ένα τα κομμάτια του δίσκου, αλλά θεωρώ πως μιλήσαμε για τη μεγάλη εικόνα του και μπορούμε να προχωρήσουμε. Μία ακόμη όμορφη παραγωγή και αυτή τη φορά τα τύμπανα του Σεραφείμ ακούγονται μοναδικά. Άλλαξε κάτι στην ηχογράφηση σε σχέση με πριν;
Προφανώς και άλλαξε! Είμαστε οι Planet of Zeus, μην ξεχνιόμαστε. Βαριόμαστε πολύ εύκολα όπως δείχνει η ιστορία. Ακόμα και αν είχαμε στα χέρια μας τη μαθηματική εξίσωση για το τέλειο τραγούδι πιστεύω θα βρίσκαμε να αλλάξουμε κάτι. Αυτό μπορεί να είναι αυτοκτονικό εμπορικά κάποιες φορές, αλλά είναι τρομερά διασκεδαστικό και καλλιτεχνικό. Μετά από δύο album αποφασίσαμε να αλλάξουμε studio ηχογράφησης και τον άνθρωπο πίσω από την κονσόλα. Η αλλαγή του ήχου μας στο “Faith in physics” είναι πολύ πιο ακραία από ότι στο “Loyal to the pack” οπότε θελήσαμε να έχουμε μαζί μας ένα ζευγάρι φρέσκα αυτιά (Nικος Λαβδας) στη θέση εκείνη, που μάλιστα δεν προέρχονται από τον σκληρό ήχο, έτσι ώστε να πειραματιστούμε ακόμα περισσότερο. Στην αρχή κλειστήκαμε σε ένα studio και γράψαμε όλοι μαζί live για να πάρουμε την αύρα του ζωντανού. Από αυτό κρατήθηκαν τα τύμπανα και κάποια στρώματα εγχόρδων. Στη συνέχεια μπήκαμε στο studio μας για να γράψουμε τα υπόλοιπα έγχορδα και τέλος στο Kiwi studio του Νίκου Λάβδα για τις φωνές, τη μίξη και το mastering. Όσο για τα τύμπανα είναι αλήθεια πως ο Σεραφείμ έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πως θέλει να ακούγονται τα τύμπανα του κάθε φορά, οπότε όπως πάντα το έψαξε σε βάθος.

-Θυμάμαι πριν χρόνια που συζητούσαμε για το ενδεχόμενο ενός live album. Πώς σου φαίνεται τώρα που το έχεις στα χέρια σου;
Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Και από την απόδοση μας εκείνο το βράδυ, αλλά και από τον τρόπο που το αντιμετωπίσαμε σαν κυκλοφορία. Ο κόσμος ήταν όπως πάντα υπέροχος, εμείς παίξαμε καλά…πήγαν όλα ρολόι. Από τον δεύτερο κιόλας, δίσκο μας σκεφτόμουν πόσο πολύ πρέπει αυτή η μπάντα να βγάλει live δισκο. Αδιαμφισβήτητα είμαστε live μπάντα και κάναμε αυτό που έπρεπε.

-Η απήχηση που έχετε, εσείς και άλλα rock groups στη χώρα μας, φαίνεται πλέον και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται πλέον με το ντοκιμαντέρ Greek Rock Revolution. Ξαφνιαστήκατε με το ενδιαφέρον της παραγωγής αυτής;
Να σου πω την αλήθεια όχι. Κυκλοφορώντας στην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια, διαρκώς ακούμε για την Ελληνική rock σκηνή. Πόσο δυνατή και ενεργή είναι, αλλά παράλληλα και ποιοτική. Το ότι αυτό είναι μια φούσκα των τελευταίων 2-3 ετών, είναι ιδέα κάτι ξεχασμένων “αδικημένων” που κλαίνε στο μαξιλάρι τους γιατί οι εταιρείες δεν υπογράφουν το “Black Album” τους. Για αυτούς, προφανώς και φταίνε όσοι πηγαίνουν μπροστά και μαζί τους παίρνουν όσους έχουν όρεξη για δουλειά.

-Δηλαδή δεν θα τους πεις που κρύβεις τα λεφτά που βγάζεις σαν μουσικός; Και μια συμβουλή για να γίνουν εκατομμυριούχοι;
Στο internet. Μάγκες συνεχίστε να ποστάρετε την πίπα σας, κράζοντας όποιον τολμήσει να πάει με επιτυχία, ένα βήμα παραπάνω, Σίγουρα κάποια εταιρία θα σας προσέξει έτσι. Συνεχίστε την καλή δουλειά!

-Έρχεται πάλι η ευλογημένη ημέρα που θα συναντηθείτε με το αθηναϊκό κοινό. Πες μας δυο κουβέντες για τις νύχτες αυτές!
Θα παρουσιάσουμε στις 20 και 21 Δεκεμβρίου στο Fuzz αρκετό υλικό από το “Faith in physics” και όσο το δυνατόν περισσότερα τραγούδια από τις παλιότερες δουλειές μας. Θα προσπαθήσουμε το καλύτερο και για το οπτικό μέρος του show, όπως πάντα χωρίς υπερβολές. Για τον ήχο όπως πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο…..με υπερβολές!

-Με ένα απλό google search βρήκα τους στίχους του “Faith in physics” και μου έκανε εντύπωση. Σκέφτηκα ή κάποιος κάνει τέλεια τη δουλειά του ή οι Planet of Zeus είναι πιο δημοφιλείς από όσο πιστεύουμε. Μπορείς να μου λύσεις την απορία;
Σίγουρα δεν τους ανέβασε κάποιος από την ομάδα μας. Θα πω απλά πως είναι ευχάριστο που ο κόσμος ασχολείται και με τους στίχους.

882

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.