OMNIUM GATHERUM

Ορμώμενοι από την βορινή Φινλανδία, οι Omnium Gatherum παραδίδουν μελωδικές και συνάμα σκοτεινές μουσικές, που θυμίζουν άμεσα την αγαπημένη Σκανδιναβία. Στον τελευταίο τους, μέχρι στιγμής, δίσκο, “The Burning Cold” (Μπορείτε να διαβάστε γι’ αυτό εδώ, συνδυάζουν περίτεχνα το melodeath με prog και doom στοιχεία του, συνοδευόμενα από μελαγχολικές διαθέσεις. Με αφορμή την παρθενική επίσκεψη του συγκροτήματος στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, η Δικαία Οικονομάκη για λογαριασμό του Rockway συνομίλησε με τον drummer, Tuomo Latvala, ο οποίος μας αποκάλυψε τα νέα και τις σκέψεις του σχετικά με την τελευταία κυκλοφορία, καθώς και την πηγή των εμπνεύσεών του.

Γεια σου, Tuomo! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα έχω λίγο από τον χρόνο σου ώστε να μάθω τα νέα σας!
Καλησπέρα και σε σένα, Δικαία, και στους αναγνώστες του Rockway, ας τα πούμε, λοιπόν!

Πώς είναι τα πράγματα στην περιοδεία του “The Burning Cold” μέχρι στιγμής; Θα μπορούσες να μου μιλήσεις για την ανταπόκριση του κοινού σας σχετικά με τη νέα σας μουσική;
Για την προώθηση του “The Burning Cold” έχουμε ταξιδέψει στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και έχουμε λάβει μέρος σε κάποια extra festival και σε μερικά σκόρπια shows από εδώ κι από εκεί. Στο σύνολό τους, τα πάντα έχουν πάει μια χαρά και οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν “αγκαλιάσει” το καινούριο μας υλικό.

Όσον αφορά στις κριτικές που έλαβε στο διαδικτυακό έντυπο; Είσαι ικανοποιημένος;
Οι κριτικές που έλαβε το album ήταν κυρίως θετικές και αυτό είναι πολύ καλό για εμάς, αλλά προσπαθούμε να μην δίνουμε τόση σημασία σε αυτά τα πράγματα και να μην μας επηρεάζουν πολύ, γιατί συνήθως είναι απλώς προσωπικές απόψεις των κριτικών οι οποίοι μπορεί να έχουν καταλάβει τη μουσική που φτιάχνουμε, ή μπορεί και όχι.



Πριν από ένα χρόνο κυκλοφορήσατε το όγδοο (και καταπληκτικό) album σας. Το album συνδυάζει με έναν όμορφο και ατμοσφαιρικό τρόπο πολλά είδη μεταξύ τους, το οποίο χωρίς αμφιβολία είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες σας δουλειές. Μήπως αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι πίσω από τους Omnium Gatherum αλλάζουν, το ίδιο κάνουν και οι επιρροές τους;
Υποθέτω ότι μπορεί και να έχει να κάνει με αυτό, αλλά από το προηγούμενο album μας, “Grey Heavens”, η μόνη αλλαγή στη σύνθεση για το “The Burning Cold” ήμουν εγώ, ο νέος drummer που δεν συνθέτει μουσική. Οπότε, δεν νομίζω ότι εγώ από μόνος μου μπορώ να κάνω όλη τη διαφορά (γέλια).

Το Διαδίκτυο μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα θετικά και αρνητικά τις μπάντες και τους καλλιτέχνες, στις μέρες μας. Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να εξοικειωθούν με τη μουσική σας λόγω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και της πειρατείας. Ποια είναι η γνώμη σου για τη χρήση του;
Όπως είπες και εσύ, σίγουρα το internet έχει τις καλές και τις κακές πλευρές του. Το καλό είναι ότι η μουσική μας είναι περισσότερο προσιτή σε περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, όμως, επηρεάζει την επιχειρηματική πλευρά και την καθιστά πιο δύσκολη και απαιτητική, ενώ δεν υπάρχει πλέον αυτό το συγκεκριμένο “μυστήριο” που υπήρχε κάποτε γύρω από τα συγκροτήματα και τα μέλη του πριν το διαδίκτυο και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Οφείλω να παραδεχτώ ότι το αγαπημένο μου τραγούδι από την πιο πρόσφατη κυκλοφορία σας ήταν το τραγούδι “Cold”. Με συγκίνησε και με επηρέασε με την ροή και την μελωδία του. Είναι τόσο doomy και συνάμα deathly. Μήπως κάνει αναφορά στα ανθρώπινα συναισθήματα και παράλληλα στο φινλανδικό κλίμα/ καιρό;
Δεν νομίζω ότι οι στίχοι του κομματιού αναφέρονται σε οτιδήποτε συσχετίζεται με τον καιρό, αλλά η ατμόσφαιρα του θα μπορούσε εύκολα να γίνει αντιληπτή με αυτόν τον τρόπο. Ένα τραγούδι και ένα κείμενο μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές διαθέσεις και νοήματα σε διαφορετικούς ακροατές, νοήματα, τα οποία  είναι όλα τόσο σωστά όσο και λανθασμένα. Αυτό είναι ένα κομμάτι της ομορφιάς της μουσικής, γιατί δεν επισημαίνουμε μια περίπτωση με αυστηρότητα και τοποθετώντας σύνορα.



Σου αρέσει να ακούς ακόμα πολλή μουσική το ίδιο σε με πριν ασχοληθείς με τη σύνθεση μουσικής; Ποιοί καλλιτέχνες ή συγκροτήματα είναι τα αγαπημένα σου;
Για μένα νομίζω ότι η ακρόαση μουσικής αυξήθηκε δραματικά, όταν άρχισα να ενδιαφέρομαι να μάθω να παίζω ένα όργανο. Υποθέτω ότι όλοι θα εμφανίζαμε κάποιες διαφορετικές λίστες αναπαραγωγής, αλλά υπάρχουν πολλές μπάντες και είδη μουσικής που όλοι μας απολαμβάνουμε να ακούμε. Για μένα τα πρώτα συγκροτήματα που άρχισα να λαμβάνω στα υπόψη μου ήταν οι Nirvana, Guns N ‘Roses και Metallica. Αργότερα, ανακάλυψα το death και το black metal και άρχισα να απολαμβάνω μπάντες αυτών των ειδών για ακόμα περισσότερα χρόνια. Μερικά ονόματα ακόμα που απολαμβάνουμε να ακούμε καθώς περιοδεύουμε είναι οι Toto, οι Journey, ο Sting, οι Pink Floyd, οι Night Flight Orchestra και πάει λέγοντας.

Πριν από μερικούς μήνες ανακοινώσατε τις πρώτες σας συναυλίες στην Ελλάδα με τους Hamferð και Heidra. Πώς νιώθεις γι ‘αυτό;
Εννοείται πως είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και αγωνιώδεις να δούμε τι είδους ανταπόκριση θα λάβουμε. Είναι η πρώτη φορά και για μένα που έρχομαι στην Ελλάδα και ανυπομονώ πολύ γι ‘αυτό.

Μπορείς να μας εκμυστηρευτείς μερικά μυστικά σχετικά με το setlist σας, την εμφάνιση σας ή γενικά για τη live εμπειρία στο σύνολο της που ακούει στο όνομα Omnium Gatherum;
Θα παίξουμε σίγουρα πολλά τραγούδια από το “The Burning Cold” και δεν μπορούν να λείπουν φυσικά κάποια από τα παλαιότερα τραγούδια μας. Μπορείτε να πάρετε κάποιου είδους γεύση, παρακολουθώντας τι παίξαμε σε προηγούμενες συναυλίες μας. Μπαίνουμε στη σκηνή, είμαστε οι εαυτοί μας και παίζουμε από την καρδιά μας και δεν φοβόμαστε καθόλου να δείξουμε πόσο μας αρέσει αυτό που κάνουμε.



Θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτή την ευκαιρία. Ελπίζω να σας δω ζωντανά στο Fuzz Live Music club μαζί με τους Hamferð και τους Heidra.
Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη και ευχαριστούμε όλους τους αναγνώστες για τον χρόνο τους. Θα τα πούμε στην Ελλάδα, πολύ σύντομα!

550

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!