WOLFHEART

Καταγόμενοι από την καρδιά της Σκανδιναβίας, οι Φινλανδοί μελωδικοί deathsters Wolfheart, επέστρεψαν δισκογραφικά φέτος με το “Constellation Of The Black Light”, για το οποίο αν δεν τα μάθατε ακόμα, είναι ένα αριστούργημα. Με αφορμή την καινούρια τους κυκλοφορία, η Δικαία Οικονομάκη ήρθε σ’ επαφή με τον master-mind του συγκροτήματος, Tuomas Saukkonen, ώστε να συζητήσει μαζί του τις σκέψεις του, να μάθει μερικά facts, όπως και ν’ αποκαλύψει, εκ των έσω, γιατί η Σκανδιναβία “ανθίζει” ολοένα και περισσότερο τόσο στον χώρο της rock, όσο και της metal, τα τελευταία χρόνια.

Καλησπέρα από Ελλάδα! Χαιρόμαστε να σας έχουμε εδώ στο Rockway!
Καλησπέρα!

Ένα χρόνο μετά το “Tyhjyys”, επιστρέψατε με το “Constellation Of The Black Light”. Πώς προέκυψε το τέταρτό σας άλμπουμ τόσο σύντομα; Πείτε μου περισσότερα γι’ αυτό.
Μετά την κυκλοφορία του “Tyhjyys”, τα πράγματα πήραν πολύ καλή τροπή, όταν υπογράψαμε συμβόλαιο με την Napalm Records και επίσης όταν ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την Continental Concerts (Αμερική και Ευρώπη) και με την Hard Impact Management. Αυτό παρακίνησε το συγκρότημα να βρει την ενέργειά του και το κίνητρό του και ειδικά εμένα, αφού με παρακίνησε σε μία πολύ δραστήρια δημιουργική φάση. Απλά, μου βγήκε τόσο φυσικά το να διατηρήσω ένα γρήγορο πρόγραμμα με τη συμμετοχή των νέων συνεργατών και με το καινούριο υλικό να είναι ήδη γραμμένο.

Τι πραγματεύεται θεματικά αυτό το άλμπουμ; Σχετίζεται με το προηγούμενο;
Είναι ένα σκαλοπάτι πιο σκοτεινή η κατεύθυνσή του, από εκεί που τελείωσε το προηγούμενο. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους όσον αφορά τους στίχους, έτσι κι αλλιώς. Το “Constellation Of The Black Light”, κατέληξε να έχει όλως περιέργως ως κύριο θέμα του τον πόλεμο και πολλά τραγούδια του εξιστορούν ζητήματα, όπως είναι η μεμονωμένη αποφασιστικότητα, η επιμονή και το θάρρος.



Ποιός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη μουσική και στους στίχους;
Εγώ. Γράφω όλους τους στίχους και το 90% της μουσικής, όπως επίσης έχω κάνει την παραγωγή σε όλα τα άλμπουμ των Wolfheart μέχρι τώρα. Θέλω να εξελίξω το υπόλοιπο συγκρότημα όσο περισσότερο γίνεται και πάντα δέχομαι ν’ ακούσω ιδέες από όλα τα μέλη, αλλά επίσης έχω ισχυρή αντίληψη για τα τραγούδια και την παραγωγή.

Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι χαρακτηριστικές για τα συγκροτήματά τους με την βαριά, μελαγχολική και συνάμα ατμοσφαιρική metal μουσική τους. Από πού πιστεύετε ότι απορρέει αυτό;
Ένας μεγάλος παράγοντας γι’ αυτό είναι ο συνδυασμός της όμορφης φύσης με τον βαρύ και μακρύ χειμώνα. Επίσης, η βόρεια νοοτροπία είναι κάτι που καθορίζει ένα σίγουρο σκοτάδι στη metal μουσική που παράγεται στην Σκανδιναβία.

Πιστεύετε ότι θα παίζατε τελείως διαφορετικά άμα καταγόσασταν από κάποια πιο νότια ή ανατολική χώρα;
Όχι τελείως διαφορετικά, αλλά η μουσική πιθανότατα να μην ήταν τόσο μελαγχολική. ‘Έχω μάλιστα μείνει αρκετό καιρό, συγκεκριμένα εβδομάδες στην Αθήνα, συνθέτοντας το “Shadow World” και το “Tyhjyys” και η μουσική ήταν το ίδιο μελαγχολική.



Διάβασα ότι ασχολείστε και με άλλα projects πέρα από το συγκρότημα. Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;
Αυτή τη στιγμή, οι Wolfheart είναι το μοναδικό συγκρότημα για μένα. Είχα αμέτρητα side-projects στο παρελθόν. Δούλευα μέχρι και πάνω σε σόλο υλικό για λίγο καιρό και πιθανότατα να δούλευα πάνω σε ένα καινούριο σόλο project κάποια στιγμή, αλλά μόνο αν μου το επιτρέψει το πρόγραμμα των Wolfheart.

Πέρυσι τέτοια εποχή επισκεφτήκατε την Ελλάδα για να παρουσιάσετε το αριστουργηματικό “Tyhjyys”. Τώρα με την κυκλοφορία του νέου δίσκου σας να περιμένουμε ξανά ένα ατόφιο “Wintermetal” live;
Θα ήθελα πάρα πολύ να επισκεφτούμε ξανά την Ελλάδα και η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι, αλλά πρώτα θα πρέπει να δούμε αν με τις μεγάλες περιοδείες θα χωρέσει στο πρόγραμμά μας.

Τραγούδια σαν το “The Saw” και “The Ever lasting Fall” είναι προσθήκες – διαμάντια στο υποείδος του melodeath. Το δεύτερο ειδικά, είναι σαν να ταξιδεύεις στα χιονισμένα τοπία της Σκανδιναβίας. Είναι μήπως οι ακουστικές προσωποποιήσεις της μελαγχολίας που υπάρχει τον χειμώνα στη Φινλανδία;
Προσπαθώ να γράψω μουσική με τέτοιο τρόπο, που να δημιουργείται και μία οπτική εμπειρία στον ακροατή. Μ’ αρέσει στο τραγούδι που γράφω, η μουσική του να λειτουργεί ως soundtrack στην εικόνα που έχω στο μυαλό μου.



Τί επιφυλάσσει το μέλλον για τους Wolfheart;
Αρκετές περιοδείες. Μόλις ξεκινήσαμε την πρώτη μας Αμερικανική περιοδεία και αμέσως μετά θα ξεκινήσουμε την Ευρωπαϊκή. Τον Δεκέμβριο θα περιοδεύσουμε στην Φινλανδία και τον Γενάρη θα πάμε πάλι πίσω στη Β. Αμερική για την δεύτερη τουρνέ. Πολυάσχολες στιγμές μπροστά μας.

Τί μήνυμα θα στέλνατε στους ‘Έλληνες αναγνώστες – οπαδούς που μας διαβάζουν αυτή τη στιγμή;
Θα ειδωθούμε σύντομα!

Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την εμπειρία! Καλή διασκέδαση στις επόμενες συναυλίες σας!
Σ’ ευχαριστώ!

342

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!