SACRED REICH

30 χρόνια μετά κι η σύγχρονη κοινωνία ακόμα διατηρεί εαυτόν σε πλήρη άγνοια. 30 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου album των Sacred Reich, “Ignorance”, το οποίο θα ακούσουν εν ολοκλήρω οι Έλληνες στις 21 (Θεσσαλονίκη, Eightball Club) και 22 Αυγούστου (Αθήνα, Κύτταρο Club). O Δημήτρης Μαρσέλος επικοινωνεί εν συντομία με τον ηγέτη της μπάντας, Phil Rind, εν εξελίξει της Ευρωπαϊκής τους περιοδείας. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Καλησπέρα, Phil! 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Ignorance” (σ.σ. άγνοια) δεν θα περίμενες τον κόσμο να έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την επιβίωση της ανθρωπότητας;
Πιστεύω πως είναι σημαντικό να παραμένουμε αισιόδοξοι, μα χωρίς να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τη ζωή. Να παίρνουμε το καλύτερο από κάθε περίσταση. Ευχόμενοι πως τα πράγματα θα συνεχίσουν να αλλάζουν προς το καλύτερο.

-Οι στίχοι του “Ignorance” είναι σχετικοί ακόμη και σήμερα. “Democracy at any cost…”, “The Bible is a lie…” κτλ. Τι θα έγραφες αν γράφατε σήμερα ένα δίσκο;
Δεν ξέρω. Για τους διαχωρισμούς που δημιουργούμε στα μυαλά μας, οι οποίοι μας αποτρέπουν από το να γίνουμε εκείνοι που θα μπορούσαμε να γίνουμε. Για τον εγωισμό και την απληστία που είναι οι αιτίες που υποφέρουμε. Για τον επικίνδυνο, ψεύτη και ντροπιασμένο ηλίθιο που κατοικεί το Λευκό Οίκο. Για την ικανότητα μας να κάνουμε απίστευτα πράγματα. Για την ελπίδα. Για την Αγάπη.



-Παρόλο που η δισκογραφία σας μπορεί να μετρηθεί στο ένα χέρι, οι Sacred Reich θεωρούνται από τις πιο επιδραστικές thrash metal μπάντες. Γιατί αυτό, πιστεύεις;
Εξαρτάται με ποιον μιλάς. Κάποιοι μας γουστάρουν πολλοί και άλλοι δεν μας γνωρίζουν καν. Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν οπαδοί που έμειναν πιστοί σε εμάς τόσα χρόνια. Κατά κάποιο τρόπο είχαμε θετικό αντίκτυπο στη ζωή αυτών των καλών ανθρώπων.

-Στιχουργικά αντιμάχεσαι την Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, όπως και την κοινωνική υποκρισία (π. χ. στο τραγούδι “Who’s to Blame”), οπότε αναρωτιέμαι γιατί δεν γράφεις νέο υλικό που τόσο χρειαζόμαστε αυτή την περίοδο. Να περιμένουμε για κάποιο νέο album;
Θα δούμε. Στα περίπου 20 χρόνια από τον τελευταίο μας δίσκο, έχουν υπάρξει κι υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία θα έγραφα. Δυστυχώς θα υπάρχουν πάντοτε. Δεν ξέρουμε ποτέ τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

-Θα ήθελα να πας πίσω στο χρόνο, τότε που γράφατε το “Ignorance”, και να μας περιγράψεις τα συναισθήματα σας.
Απλά η ευκαιρία να κάνουμε το πρώτο μας album ήταν συναρπαστική. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.



-Ακούς γενικά thrash metal;
Ακούω τις μπάντες που με επηρέασαν όταν ήμουν νέος και εύκολα εντυπωσιαζόμενος. Τις πρώτες δουλειές συγκροτημάτων σαν τους Metallica, Slayer, Bad Brains κ.α.

-Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του κοινού τότε με τώρα; Ποιο είναι το πιο τρελό show που θυμάσαι;
Τώρα όλοι είναι μεγαλύτεροι και φέρνουν στις συναυλίες τα παιδιά τους. Συν του ότι υπάρχουν και νέοι thrash metal οπαδοί που θέλουν να ζήσουν τις μπάντες που ξεκίνησαν το όλο κίνημα. Θυμάμαι πολλά τρελά σκηνικά συμπεριλαμβανόμενου και του προηγούμενου live μας στην Αθήνα, όπου κάποιος άναψε καπνογόνο κατά τη διάρκεια του “Surf Nicaragua”.

-Αν οι Sacred Reich έπαιζαν ζωντανά για κάποιον σκοπό, τι θα ήθελες να είναι αυτός;
Η ειρήνη. Ένα τέλος στον πόλεμο και τη βία. Μια δέσμευση για αγάπη και συμπόνοια μεταξύ ανθρώπων και όλων των έμβιων όντων.

-Το τελευταίο που θα σου ζητήσω είναι κάποιους στίχους αφιερωμένους στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ που θα ήθελες οι Έλληνες να τραγουδήσουν μαζί σας!
Θα ήταν όμορφο αν όλοι μαζί τραγουδούσαμε το “Give Peace a Chance” των Beatles. ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα! Τα λέμε εκεί!

305

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2101 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.