STONED SPIRIT

Μ’ ένα εξαιρετικό ντεμπούτο album στα μπαγκάζια (“Spirits of Zos” – 2016, κριτική), αξιομνημόνευτες on stage συνεργασίες (τον τελευταίο κυρίως χρόνο), αρκετό ταλέντο και διάθεση, οι Stoned Spirit, αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πλέον ανερχόμενα σχήματα της ελληνικής underground σκηνής. Με αφορμή την εμφάνισή τους  στο Pre-Post Festival, την Κυριακή 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας, με τους Planet of Zeus, Naxatras και Deaf Radio (δελτίο τύπου), μίλησαν στο Rockway.gr και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, για τη μουσική τους και το μέλλον τους!

Σας καλωσορίζω και πάλι, έπειτα από την τελευταία μας συνέντευξη τον Σεπτέμβρη, στο φιλόξενο χώρο του rockway.gr. Θα ήθελα αρχικά να πείτε δύο λόγια για εσάς σε όσους φίλους δε σας γνωρίζουν.
Καλησπέρα και πάλι. Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε ξανά εδώ. Είμαστε οι Stoned Spirit, μια τετραμελής stoner/ doom metal μπάντα με έδρα την Άρτα. Η αρχή έγινε τον Φλεβάρη του 2010 και τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το πρώτο μας demo με 4 κομμάτια. Η μπάντα συνέχισε έτσι μέχρι το 2012 όπου έκανε μια μεγάλη παύση, για να έρθει το 2016 να μας ξαναβρεί μετά από καιρό on stage με νέο drummer αυτή τη φορά αλλά και τον πρώτο μας δίσκο να είναι έτοιμος.

Ποια η αποδοχή του κοινού από το Μάιο του ‘16 που κυκλοφόρησε το “Spirits Of Zos” μέχρι σήμερα; Παρεμπιπτόντως, οι κριτικές που απέσπασε ήταν αναμφισβήτητα εξαιρετικές.
Η αλήθεια είναι ότι ο δίσκος πήγε πάρα πολύ καλά. Αν και λόγο διαφόρων υποχρεώσεων δεν καταφέραμε να κάνουμε όσα live θέλαμε για την προώθηση του, οι κριτικές που πήραμε από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό ήταν αν μη τι άλλο εξαιρετικές. Ακόμα και τώρα 1 χρόνο και κάτι μετά την κυκλοφορία του υπάρχει κόσμος που μας στέλνει μηνύματα και μας ζητάει να παίξουμε live στην πόλη του για να μας δει. Σίγουρα όλη αυτή η ανταπόκριση είναι κάτι που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

Το δυναμικό αυτό ντεμπούτο σας θεωρείτε ότι σας άνοιξε κάποιες πόρτες σχετικά με συνεργασίες, live εμφανίσεις ή και κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις;
Ναι σίγουρα συνέβη αυτό. Το λίγο διάστημα που η μπάντα είχε κάνει το comeback και ο δίσκος ήταν ακόμα στα σκαριά όλα ήταν πιο δύσκολα. Από την μέρα όμως που κυκλοφόρησε οι προτάσεις για live έγιναν περισσότερες και όλα κυλούσαν πιο εύκολα.

Το album σας ως παραγωγή και γενικότερα από το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσα να πω ότι με εξέπληξε ευχάριστα, αλλά όταν έτυχε να σας δω live στο An Club, ανοίγοντας τους Godsleep, η παρουσία σας με ενθουσίασε. Που οφείλεται η μεταμόρφωσή σας ανεβαίνοντας στη σκηνή;
Δε σου κρύβω ότι το σχόλιο το έχουμε ακούσει από αρκετό κόσμο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μας έχουν πει ότι στα live αποδίδουμε πολύ καλύτερα απ ότι στο CD. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί τα τραγούδια του δίσκου είναι περισσότερο συναυλιακά θα λέγαμε και σίγουρα η μουσική που παίζουμε είναι περισσότερο για live. Από την άλλη και εμείς προσπαθούμε κάθε φορά να δίνουμε το 100% της απόδοσης μας, οπότε αυτοί είναι ίσως οι παράγοντες που μας οδηγούν εκεί.

Μιας και είστε από μια επαρχιακή πόλη, ποιες οι μουσικές ζυμώσεις που δημιουργούνται σε μια πιο κλειστή κοινωνία, από αυτή των μεγαλύτερων πόλεων; Υπάρχει μια μαγιά καλλιτεχνών που θα αναμένουμε να ξεπεταχτεί τα επόμενα χρόνια;
Σίγουρα το να ξεκινήσεις μια μπάντα στην επαρχία δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Υπάρχει μεγάλος περιορισμός σε πολλά πράγματα, όπως το να βρεις άτομα να παίξεις, ή κάποιο μαγαζί για να κάνεις live και να διαδόσεις την μουσική σου. Παρόλα αυτά ευτυχώς υπάρχει κόσμος που ασχολείται και πλέον η δουλειά που κάνει δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από την δουλειά που γίνεται σε μεγαλύτερες πόλεις. Χρόνο με τον χρόνο βγαίνουν όλο και περισσότερες μπάντες από επαρχία και ακόμα πιο αξιόλογες, οπότε ναι, πιστεύουμε πως τα επόμενα χρόνια αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Μια απορία που έχουν αρκετοί φίλοι φαντάζομαι, αφορά το εξαιρετικό κομμάτι σας “Titos”. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την ιστορία πίσω από αυτό; Σχετίζεται άμεσα με κάποιον από εσάς;
Το “Titos” είναι το πρώτο κομμάτι που γράψαμε όταν η μπάντα ξεκίνησε και πάλι. Όταν μετά από 3 χρόνια μπήκαμε και πάλι studio και αρχίσαμε πάλι να προβάρουμε. “Titos” επίσης είναι το όνομα του μπασίστα μας. Τον αγαπάμε πολύ και έτσι αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε ένα κομμάτι και να πάρει το δικό του όνομα.

Έχετε μπει σε κάποια διαδικασία για το διάδοχο του “Spirits of Zos” ή είναι νωρίς ακόμα; Γενικά έχετε κάποια νέα δείγματα γραφής στα σκαριά;
Σιγά σιγά αρχίζουμε και σκεφτόμαστε πράγματα για τον δεύτερο δίσκο. Υπάρχουν κάποια κομμάτια έτοιμα και πολλές ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι άλλα ακόμα είναι λίγο νωρίς και σίγουρα χρειάζονται πάρα πολύ δουλειά. Θέλουμε ο διάδοχος του “Spirits Of Zos” να είναι ακόμα καλύτερος και για αυτό θα χρειαστεί πολύ δουλειά οπότε ίσως είναι λίγο νωρίς ακόμα να μιλάμε για αυτό.

Την Κυριακή 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Πρέβεζας, εμφανίζεστε στο Pre-Post Festival, με τους Planet of Zeus, Naxatras και Deaf Radio. Τι έχετε να πείτε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και τι να περιμένει το κοινό από εσάς;
Καταρχάς ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για την πολύ τίμια δουλειά που κάνουν. Δίνουν ζωή σε έναν τόπο που η αλήθεια είναι ότι συναυλιακά είναι λίγο ξεχασμένος και τέτοια live τα έχει ανάγκη. Από εκεί και πέρα το περιμένουμε πως και πως. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση με μερικά από τα πιο hot ονόματα της Ελληνικής σκηνής και είμαστε σίγουροι ότι θα πάει καλά και όλοι θα το θυμούνται για καιρό. Από εκεί και πέρα το κοινό από εμάς να περιμένει μια δυνατή εμφάνιση και να είναι σίγουροι πως κανένας δεν θα μείνει παραπονεμένος.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας, σας εύχομαι μια δυνατή πορεία στα μουσικά δρώμενα κι ο επίλογος δικός σας!
Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία. Ελπίζουμε να τα πούμε σε κάποιο stage εκεί έξω!

317

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.