SKYBLOOD: “Skyblood”

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να ασχολείται με το hard rock και heavy metal και να μη γνωρίζει τον Mats Leven. Μία από τις επιδραστικότερες φωνές της σημερινής rock και metal σκηνής, με πολλές συμμετοχές ως performer σε πολλά δυνατά groups με αξιόλογα albums και μία φιγούρα όπου “το ροκσταριλίκι ξεχειλίζει”. Ο Σουηδός πολυτάλαντος μουσικός, είναι από τα πιο hot ονόματα της σκηνής της χώρας του και το ντεμπούτο σόλο album του με τίτλο “Skyblood” έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές.

Ο Mats Leven, μπορεί να έγινε γνωστός μέσω των συμμετοχών του σε μπάντες όπως οι Therion, οι Yngwie Malmsteen’ s Rising Force, στο solo project του Gus G, στους At Vance, τους Krux και εσχάτως τους Candlemass, όμως ποτέ δεν άφησε στην άκρη το όνειρό του για ένα δικό του project και, εν τέλει, ένα δικό του προσωπικό δίσκο. Τα μουσικά του “καμώματα” παρά πολλά και αξιέπαινα, καταδεικνύουν και με το παραπάνω τις τρομερές δυνατότητες του Σουηδού superstar, που στο ομώνυμο ντεμπούτο του “Skyblood”, διακρίνονται εκτενώς και ευθαρσώς, χωρίς ίχνος δεύτερης σκέψης και αμφιβολιών. Ανοίγει όλα τα χαρτιά του και ετοιμάζεται να πάρει το παιχνίδι από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Οι Skyblood είναι ένα project που τρέχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως τον τελευταίο καιρό με το Mats να είναι ελεύθερος από κάθε τι άλλο, πήρε μπροστά και σε μικρό χρονικό διάστημα γεννήθηκε το πρώτο “παιδί”. Αυτό που αντιλαμβάνεσαι όσο ακούς το album, είναι ότι ο Mats Leven έχει μία χαρισματική φωνή που μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε κάθε μουσική αποστολή που θα της δώσεις και θα τη φέρει εις πέρας με εξαιρετικό τρόπο. Είναι αδύνατον στην εποχή μας να βρεις άλλον frontman, που να μπορεί να ταιριάξει τόσο πολύ το κλασσικό metal με το doom και το power με το melodic hard rock και μάλιστα να φαίνεται ότι το πετυχαίνει χωρίς καν να “ιδρώσει”. Πόσο όμορφα ταιριάζουν τα “Wake Up To The Truth”, “The Not Forgotten”, “Once Invincible” και “Le Venimeux”, την ώρα που βγαίνουν από το λαρύγγι του Leven; Πόσο εύκολα μπορείς να ξεφύγεις από την οποιαδήποτε έννοια για κατηγοριοποίηση των κομματιών, όταν τα ακούς από μία τέτοια φωνή;

Ακούγοντας ακόμη πιο προσεκτικά το album, αντιλαμβάνεσαι ότι οι συνθέσεις δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με “τυχαίες” και “αρπαχτές”. Πρόκειται για κομμάτια, που φαίνεται ότι ο Mats τα δουλεύει καιρό και εκπέμπουν μία λάμψη, έναν ιδιαίτερο οίστρο που σε γεμίζει δέος. Τα “The Voice”, “Wake Up To The Truth”, “Once Invincible” και το επικό 10λεπτο κλείσιμο του δίσκου “Le Venimeux”, είναι τραγούδια που θα σου κάνουν το κλικ και θα τα προσθέσεις στη λίστα με τα αγαπημένα σου, για να τα ακούς στο σπίτι, στη δουλειά, στο αυτοκίνητο. Οι ερμηνείες του Leven είναι ισορροπημένες. Πότε ανοίγει το ρυθμό και πότε τον ρίχνει, όταν το κομμάτι το απαιτεί. Η ιδιαίτερη χροιά του δε, δίνει μία άλλη δυναμική στα τραγούδια, που ελάχιστοι performer θα το πετύχαιναν αυτό. Είναι άλλωστε γραμμένα, για μία τέτοια φωνή και ο Mats ευτυχώς τη διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό…

Δε γνωρίζω αν το album είναι concept, όμως διαθέτει τον αέρα ενός τέτοιου, ενώ πολλά από τα κομμάτια δείχνουν να συνδέονται μεταξύ τους κατά κάποιον περίεργο τρόπο, κάτι που εξυψώνει το δίσκο στα αυτιά των ακροατών. Άλλωστε οι concept δίσκοι, έχουν αυτή την συνεχόμενη ροή που τραβάει τον ακροατή να τους ακούσει και να τους λατρέψει. Δε μπορώ να μη σταθώ βέβαια, σε ένα τραγούδι που νομίζω πως έχει (και σίγουρα έχει) ένα ιδιαίτερο νόημα, το “For Or Against”. Ένα τραγούδι ωδή σε όλους αυτούς που παλεύουν καθημερινά και με τον τρόπο τους ενάντια σε ό,τι ανήθικο, ψεύτικο, χωρίς αξίες. Ένα τραγούδι, για όλους αυτούς που σηκώνουν το κεφάλι, που πάνε αντίθετα στο ρεύμα, που δε βρίσκονται στον όχλο αλλά απέναντί του. Ένα κομμάτι, για όλους αυτούς που υποστηρίζουν τη γνώμη τους, την άποψή τους μέχρι τελικής πτώσεως, πάντα με επιχειρήματα. Ένα κομμάτι, για όλους τους καθημερινούς ήρωες που ζουν ανάμεσά μας.

Τελικά, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Leven, το “Skyblood” είναι ο Mats Leven και ό,τι αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα χρόνια στη rock και metal μουσική. Είναι το μανιφέστο ενός rockstar και η ακουστική απόδειξη του ταλέντου ενός καλλιτέχνη, που ο χρόνος δε τον λυγίζει αλλά τον πεισμώνει και τον γιγαντώνει χρόνο με το χρόνο. Είναι ο συνδυασμός εκείνων των ήχων, που ένας χαρισματικός μουσικός αντιλαμβάνεται ότι ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ του και αντίθετα, μόνο αυτός μπορεί να ανταποκριθεί και να αναδείξει το μέγεθός τους. Είναι, όλη αυτή η επανάσταση που κρύβει το rock και metal συγκεντρωμένη σε ένα δίσκο. Είναι το METAL!!

https://www.facebook.com/SkybloodM/

SKYBLOOD – The Voice (Official Lyric Video)

514

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.