PUDDLE OF MUDD: “Welcome To Galvania”

Είναι πολύ ωραίο, όταν βλέπεις τους μουσικούς σου “ήρωες” να επιστρέφουν και ειδικά αν η διάρκεια απουσίας τους είναι μεγάλη. Νοιώθεις ότι πλέον έχεις “γεμίσει” και περιμένεις πως και πως να τους ακούσεις και πάλι. Η επιστροφή των Puddle Of Mudd, έπειτα από δεκαετή παρακαλώ δισκογραφική απουσία, είναι γεγονός με το “Welcome To Galvania” να είναι το νέο “πόνημα” της μπάντας.

Οι Αμερικανοί alternative/grunge rockers, ενώ πλησιάζουν τα 30 χρόνια μουσικής ζωής, θα έλεγες ότι η στουντιακή τους προσφορά δεν είναι η αναμενόμενη. Με μόνο 4 albums έως τώρα και με μία δεκαετή περίοδο στην αρχή του group όπου δεν κινούνταν δισκογραφικά, όπως φυσικά και την τωρινή δεκαετή απουσία τους από τα μουσικά δρώμενα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα νέο πέμπτο album, υπό το όνομα “Welcome To Galvania”, το οποίο θα έλεγα ότι είναι αντάξιο του ονόματός τους.

Οι Puddle Of Mudd, ποτέ δεν έκρυψαν την αγάπη τους για την alternative πλευρά της rock και metal μουσικής. Άλλωστε οι επιρροές από μπάντες όπως οι Nirvana, Alice In Chains, Linkin Park, είναι εμφανείς στον ήχο τους. Αυτή τη φορά όμως, οι Αμερικανοί rockers αποφάσισαν να προσθέσουν και λίγο pop-rock στοιχείο, κάνοντας λίγο πιο mainstream τον ήχο τους, όχι ολοκληρωτικά, αλλά σε μερικά σημεία.

Ακούγοντας το album, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αποτελείται από δύο μουσικές ενότητες. Η πρώτη, είναι αυτή η “νέα” mainstream προσπάθεια του group, που απαρτίζεται από κομμάτια που χαρακτηρίζονται και ως “radio hits”, ενώ η δεύτερη περιέχει όλες εκείνες τις παλιές, καλές ιδέες των Puddle Of Mudd, γύρω από το χώρο του alternative rock/metal. Δε γνωρίζω αν πρόκειται για κάποιο νέο μουσικό “σχέδιο” των Αμερικανών rockers, αλλά σίγουρα η “σύγκρουση” αυτών των δύο μουσικών υφών, θα δημιουργήσει το ντόρο γύρω από το όνομα της μπάντας που οι ίδιοι φαίνεται να επιδιώκουν, αφού τα 10 χρόνια απουσίας είναι αρκετά.

Ο δίσκος ξεκινά με χαλαρό, radio rock ρυθμό, με τα κομμάτια “You Don’t Know”, “Uh Oh” και “My Kind Of Crazy”, να δίνουν αυτή τη mainstream “πνοή” στον ήχο του group. Θα μπορούσαν άνετα, να γίνουν ραδιοφωνικά hits και να παίζονται στο repeat σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μικρά σε διάρκεια, με ευκολομνημόνευτα ρεφρέν και με έξυπνα riffs, έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να πετύχουν το σκοπό τους. Η συνέχεια του album είναι εντελώς διαφορετική, όπου οι Puddle Of Mudd γυρνάνε το “διακόπτη” σε πιο heavy καταστάσεις, “αγγίζοντας” το nu metal. Το group γυρνάει στις ρίζες του, όπου alternative και grunge μελωδίες συνδέονται με τις έξυπνες στιχουργικές ιδέες της μπάντας και δημιουργούν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, με τα “Sunshine”, “Kiss It All Goodbye”, “Slide Away” και “Time Of Our Lives”, να είναι ό,τι καλύτερο έχει ακουστεί τον τελευταίο καιρό στο χώρο του alternative rock/metal γενικότερα.

Αν το “Welcome To Galvania” είναι η πρώτη επαφή σας με τους Puddle Of Mudd, τότε σίγουρα αυτό που θα καταλάβετε και θα νοιώσετε ακούγοντας το album, είναι ότι οι Αμερικανοί rockers, παρά την εμπορευματοποίηση της μουσικής βιομηχανίας, δεν ξέφυγαν από τις ρίζες τους, απλά εμπλούτισαν τον ήχο τους με πιο mainstream στοιχεία, δημιουργώντας το alternative album του μέλλοντος.

Τελικά, η δεκαετής απουσία των Puddle Of Mudd ίσως λειτούργησε θετικά για τη μπάντα, αφού το “Welcome To Galvania” είναι αρκετά προσεγμένο και με πιο “μελλοντικό” ήχο. Οι Αμερικανοί alternative rockers, λειτουργούν ως “διασώστες” για τη σκηνή του alternative rock/metal και το “Welcome To Galvania” είναι το “φιλί της ζωής”. Με τις κυκλοφορίες του είδους να λιγοστεύουν, το νέο album των Puddle Of Mudd είναι η καλύτερη απάντηση για το αν υπάρχει alternative ήχος στις μέρες μας.

https://www.facebook.com/puddleofmudd/

Puddle of Mudd “UH OH”

511

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.