SIDE EFFECTS: “Expedition”

Προσοχή! Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί καθαρά προσωπική γνώμη καθώς η μεγαλειότητα του δίσκου που αναφέρεται, δεν αφήνει περιθώρια σχολιασμού από έναν ταπεινό συντάκτη που εκτελεί το χρέος του.

Και ευθύς αμέσως περνάω στο “κυρίως γεύμα”, τον παρθενικό δίσκο των Side Effects ο οποίος μετράει περίπου δύο μήνες ζωής. Πρόκειται για ένα concept album με κεντρική ιστορία εμπνευσμένη από την Οδύσσεια. Μουσική έτοιμη καιρό τώρα, αλλά το κόλλημα στην επιλογή του μικροφώνου λύθηκε από την εμφάνιση του Τάσου Λάζαρη (Hyperfuel, Ghost Season) και έτσι ολοκληρώθηκε αυτό το παρεάκι που δημιουργήθηκε στα Jam Nights του The Crow Club.

Αναμφίβολα και με την πρώτη “αυτιά”, ο νους του καθενός ταξιδεύει στα μουσικά μονοπάτια που άνοιξαν οι Iron Maiden και δεν θα έχει άδικο, γιατί μουσικά και φωνητικά έρχονται τόσο κοντά στους Βρετανούς τιτάνες. Εδώ όμως τίθεται μία λεπτή διαχωριστική γραμμή, που διαχωρίζει την αντιγραφή από την έμπνευση. Υπάρχει έμπνευση καθαρή και με κύριο πρωταγωνιστή την μουσική ταυτότητα των Αθηναίων, που ορίζεται από το καθαρό heavy/power metal.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν “γεμάτο” και πλούσιο μουσικά δίσκο, ναι μεν με παραγωγή που θυμίζει Iron Maiden που σκοτώνει, αλλά με ταυτότητα Ελληνική και ατόφια χεβυμεταλική. Εννέα κομμάτια, με τα δύο να είναι ορχηστρικά, με αστείρευτα riffs, μασίφ δομή και πολλές εναλασσόμενες μελωδίες. Οι συνθέσεις εκμεταλλεύονται στο έπακρο το συναίσθημα, τις εμπειρίες και τις εμπνεύσεις των δημιουργών Χρήστου Μπούβη στα τύμπανα, Κώστα Γραμμένου στην κιθάρα, Γιώργου Νυδριότη στο μπάσο και το αποτέλεσμα κρίνεται ως ατοφιος χρυσός. Τέλος, ο Bruce Dickinson θα μπορούσε να δώσει την θέση του στο “μέλλον” και λέγοντας “μέλλον” εννοώ τον 24χρονο τραγουδιστή Τάσο Λάζαρη ή κοινώς την αποκάλυψη των Side Effects. Φωνή αδαμάντινη, με καθαρό τουπέ που “σπάει κρύσταλλα”…απλά.

Τα σχόλια τελειώνουν εδώ, όπως επίσης τελειώνει και κάθε άλλου είδους περιγραφή ετούτης εδώ της δουλειάς. Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν κάθε είδους νότα που ακούγεται και κάθε είδους σύνθεσης που εκτελείται. Ακούγεται δυνατά και στο repeat.

https://www.facebook.com/SideEffectsGreece/?tn-str=k*F

Sidë Effects – Expedition

1042

Avatar photo
About Αντώνης Ξενάκης 240 Articles
Σαββατογεννημένος της 13ης Ιουλίου του 1985 στην Αθήνα, με πρώτο συναυλιακό βίωμα περίπου το 1992 στην Σφεντόνα με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λία Βίσση και Γιάννη Μηλιώκα, έπεσε στον σκληρό ήχο σε ηλικία 11 ετών αγοράζοντας το "The Number Of The Beast" των Iron Maiden. Έκτοτε ψάχτηκε αρκετά στον σκληρό ήχο, ταυτίστηκε μαζί του και τα τελευταία χρόνια τον υπηρετεί ενεργά ως συντάκτης του Rockway.gr, παρουσιαστής του Singloud Tv και ραδιοφωνικός παραγωγός του Octava Radio.