I AM THE ARCANE: “SOCIETAS ARCANA”

Πρώτη δισκογραφική δουλειά από τους Καταλανούς I AM THE ARCANE. Μεγάλη ιστορική διαδρομή δεν υπάρχει, παρόλα αυτά, για ντεμπούτο album πληροί επαρκώς τα standards μιας μικρής αποκάλυψης.

Το μουσικό πεδίο που κινούνται είναι το doom, αλλά σε πιο gothic rock φόρμες, όχι όμως όπως το έχουμε βιώσει με τα γνωστά “στερεότυπα”, αλλά περισσότερο σαν μία δουλειά που φέρνει περισσότερο σε gothic horror-art rocκ και σε συγκροτήματα όπως Therion της “Vovin” και μετά περιόδου. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα ιδιαίτερο πάντρεμα από μικρές ιστορίες γοτθικού τρόμου, με “περίεργες” θεματολογίες, επηρεασμένες από βικτοριανές εποχές και μυστικά πολύ καλά κρυμμένα σε απομονωμένες κοινωνίες.

Όλη αυτή η τοξική ατμόσφαιρα που το συγκρότημα θέλει να μας “μπολιάσει” έχει μία αλχημιστική μαγεία, ένα concept πίσω από μύθους και ήρωες που εξυμνούν αξίες και ήθη, που έχουν χαθεί μέσα στη λήθη του χρόνου.

Σίγουρα ένα καλοδουλεμένο και άρτια δομημένο album, το “Societas Arcana” είναι δυναμικό και αρκούντως επιθετικό, με κιθάρες που “υφαίνουν” ρυθμούς που θα σε στείλουν στο δικό τους από-κοσμο περιβάλλον, ενώ τα πλήκτρα παρουσιάζουν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, δίνοντας μία βαθιά και κατανυκτική εικόνα μιας τελετουργίας που αφορά κρυμμένους πολιτισμούς.

Η θεατρικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του album και η φωνή του τραγουδιστή σε σαγηνεύει δίνοντας την απαραίτητη ένταση στα τραγούδια, που στέκονται με ιδιαιτερότητα και αυτοτέλεια φανερώνοντας την διάθεση του συγκροτήματος, να “στοιχειώσει” την πραγματικότητά μας. Ξεχώρισα τα κομμάτια “Oh Morpheus”, “Her Ghost” και το “The Second Coming”, τα οποία πραγματικά φανερώνουν την ικανότητα του συγκροτήματος να φτιάχνει όμορφα κομμάτια και δείχνουν την ευελιξία τους στις progressive gothic επιρροές, εκδηλώνοντας παράλληλα τις δυνατότητες τους.

Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο ντεμπούτο, με σαφείς αδυναμίες μα και αρκετά δυνατά σημεία, στα οποία εάν εστιάσει η μπάντα, είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα από τους I AM THE ARCANE.

https://www.facebook.com/IAmTheArcane/

I Am The Arcane – Oh Morpheus

521

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».