ENTOMBED: “Clandestine Live”

Entombed. Ένα όνομα που προκαλεί ανύψωση του τριχών της κεφαλής στο άκουσμά του. “Clandestine”. Ένα άλμπουμ που κάνει ακόμα και τα τριχοειδή αγγεία να σηκώνονται από τις ρίζες τους. Μαζί με τα “Left Hand Path” και “Wolverine Blues” που πράττουν το ίδιο, αλλά εδώ μιλάμε για το “Clandestine” itself. 

Για να γιορτάσουν λοιπόν την 25η επέτειο από την κυκλοφορία αυτού του “τέρατος”, οι “πατέρες” του Swedish death metal έπαιξαν ζωντανά στο Malmo της Σουηδίας όλο το άλμπουμ, από το “μπάσιμο” του “Living Dead” μέχρι τις τελευταίες νότες του “Through The Collonades”, συν το μνημειώδες ομώνυμο “Left Hand Path” για “σβήσιμο” στο τέλος. Το άλμπουμ είναι ηχογραφημένο στις 12 Νοεμβρίου 2016, μετά από το reunion τριών εμβληματικών μελών των Entombed, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτόν το χαρακτηριστικό ήχο που έχω ακούσει από πολλούς (και εμού του ιδίου) να αποκαλούν “Σουηδίλα” (προφανώς κατά το “σαπίλα”). Των κ.κ. Alex Hellid (guitars), Uffe Cederlund (guitars) και Nicke Andersson (drums). Το line-up συμπληρώνουν οι Robert Andersson (vocals) και Edvin Aftonfalk (bass) των Morbus Chron.

Η μπάντα αποδίδει τα αναμενόμενα και τα τραγούδια παραμένουν πιστά στο στούντιο άλμπουμ, χωρίς προσθαφαιρέσεις χάριν εντυπωσιασμού. Η δε ατμόσφαιρα “τάφου” που αποπνέει το άλμπουμ, αν και δύσκολο να αποδοθεί ζωντανά, παρόλα αυτά παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα. 

Παλιότερα, η κυκλοφορία ενός live album έκανε τους περισσότερους να τρέξουν να το αγοράσουν, έτσι ώστε να βιώνουν τη ζωντανή ατμόσφαιρα στο σπίτι τους. Πλέον δυστυχώς ή ευτυχώς τα πράγματα, ειδικά με το διαδίκτυο, έχουν αλλάξει και η απόκτηση ενός live – πλην εξαιρετικών περιπτώσεων – δεν κρίνεται και τόσο αναγκαία.

Το “Clandestine Live” είναι ένα αρκετά καλό άλμπουμ (κυρίως λόγω της “αύρας” που κουβαλάνε τα οριζινάλ κομμάτια) αλλά χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερο και θεωρώ πως “απευθύνεται” σε συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων. Οι φανατικοί συλλέκτες που θέλουν τα πάντα όλα από τους Entombed, θα το αποκτήσουν. Οι υπόλοιποι, μπορούμε και χωρίς αυτό. 

553

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.