FRETERNIA: “The Gathering”

Να και μια επαναφορά μετά από πολλά χρόνια από μια μπάντα που δικαιολογεί απόλυτα την επιστροφή της στη δισκογραφική δράση μετά από τόσο καιρό.

Ο λόγος για τους Σουηδούς Freternia οι οποίοι 17 χρόνια μετά την τελευταία δουλειά τους “A Nightmare Story” δημιούργησαν ένα εξαιρετικό power metal album το οποίο και παρουσιάζουν μέσω της διαρκώς ανερχόμενης ROAR! Rock Of Angels Records.

Μέρος ενός ρεύματος το οποίο θα μπορούσε να ληφθεί ως ένα νέο κύμα σύγχρονου power metal, οι Freternia παραδίδουν ένα αξιοπρεπέστατο σύνολο που εμπεριέχει καλοδουλεμένο υλικό, με όλα τα standards του ιδιώματος παρόντα. Με συγγένειες προς μπάντες όπως οι Beast In Black αλλά και οι Dragonforce (όταν speedάρουν και χωρίς την άκρατη παιδικότητα των τελευταίων) οι Σουηδοί ακούγονται πολύ συμπαθητικοί.

Φρενήρη riffs, εξαιρετικά solos και λεπτεπίλεπτες διαπλοκές με τα διακριτικά keyboards, άψογο ρυθμικό σκέλος με εναλλαγές ανάμεσα στα φουριόζικα up και στα στακάτα mid tempos και πολύ καλά φωνητικά από τον Pasi Humppi (με τη συνοδεία σε διάσπαρτες στιγμές του φωνητικού ensemble Hellchoir), το “The Gathering” καταδεικνύει μια δεμένη ομάδα που είναι σαφής συνθετικά.

Υπό ολοκάθαρο και διαυγή ήχο το “The Gathering” έχει πολλες καλές στιγμές. Εξαιρετικά τα “Reborn” και “Final Dawn”, το “The Escape” με το πολύ καλό ρεφρέν του όπως και τα “In Solitude” και “Fading World”, με τα υπόλοιπα κομμάτια να είναι ανάλογου επιπέδου.

Αν και το συλλογικό παγκόσμιο power metal συνεχίζει να κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα, οι Freternia με το “The Gathering” καταθέτουν μια ξεχωριστή πρόταση που κάλλιστα θα μπορούσε να αναγορευθεί ως ελιτιστική για το είδος. Μην περιμένει ο ακροατής κάτι πρωτότυπο ή καινοτόμο (και γιατί να έχει μια τέτοια απαίτηση κάποιος;) αλλά σίγουρα αυτό που θα αποκομίσει ακούγοντας τα κομμάτια του album θα τον ικανοποιήσει με το παραπάνω.

Για τον γράφοντα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα στυλ που του έχει κουνήσει το μαντήλι εδώ και πολύ καιρό και αν και δύσκολα θα σταματήσει να επιφυλάσσεται, οι Σουηδοί ίσως και να αποτελούν μια μικρή ελπίδα για επαναφορά σε ένδοξες περιόδους κατά τις οποίες το power metal απολάμβανε την αίγλη του metal ακροατηρίου.

https://www.facebook.com/freterniaofficial/

593

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.