UNTIL RAIN: “Season V”

Επαναφορά και για τους Θεσσαλονικείς Until Rain, μια μπάντα καθαρού prog rock, με την πέμπτη κυκλοφορία τους (τέσσερα LPs και ένα EP), δύο χρόνια μετά το αρκετά καλό “Inure” του 2017 και πρώτη δουλειά η οποία κυκλοφορεί μέσω της διαρκώς ανερχόμενης ROAR! Rock Of Angels Records.

Οι Until Rain παρουσιάζουν μια ήσυχη δουλειά, με ελάχιστα metal στοιχεία, τα οποία εστιάζονται σε διάσπαρτα fade out growls και σε κάποια θέματα στα οποία οι κιθάρες παραμορφώνουν και το άκουσμα σκληραίνει. Οι βασικές επιρροές στο “Season V” είναι θα έλεγα οι Pain Of Salvation της “μισητής” μεσαίας περιόδου τους και οι Haken ενώ στο “χωνευτήρι” της μουσικής τους θα βρείς και αρώματα όπως αυτά των Riverside.

Η μουσική δεν φτάνει ποτέ σε ακραία prog επίπεδα ώστε να χάσει ο ακροατής τη μπάλα, τα κομμάτια είναι εύληπτα με αρχή, μέση και τέλος και το κύριο χαρακτηριστικό του album είναι μια χαλαρή “νυχτερινή” αίσθηση.

Ο Κώστας Μαργαρίτης έχει την ανάλογη φωνή για να μεταφέρει τις συναισθηματικές στάθμες των κομματιών, συνοδευόμενος από τα back φωνητικά της Ελβετής Donna Zed και τα υπόλοιπα μέλη αποδίδουν με άνεση το υλικό τους το οποίο ως prog δεν θα έλεγα ότι είναι εξωπραγματικών τεχνικών απαιτήσεων (κάτι που απoτελεί credit για τον γράφοντα σε ένα προοδευτικό σύμπαν στο οποίο ο αυτοσκοπός είναι κυρίως η επίδειξη της τεχνικής δεινότητας των μουσικών παρά η τραγουδοποιΐα), με μαλακή ακορντολογία και διακριτική keayboard άποψη.

Αρκετά καλά τα Haken-ικά “Qualia”, “Miracle”, το “Stay” (το οποίο μου έφερε στο νου τους Enchant του debut τους), το “The Long Break” στο οποίο συμμετέχει στα φωνητικά η Βίκυ Ψαράκη των The Agonist, πολύ καλό το “Ascending”, ίσως η πιο metal οντότητα στο album η οποία στρέφεται κατ’ ευθείαν στην πηγή του “Be” των Pain Of Salvation, το “Time Escape” που είναι η πιο “Until Rain” στιγμή με ίσως πιο ισχυροποιημένο το προσωπικό στίγμα της μπάντας ενώ και τα υπόλοιπα κομμάτια δεν έχουν φανερή ποιοτική διαφορά, ένα ισορροπημένο υλικό χωρίς σκαμπανεβάσματα και “κοιλιές”.

Αξιόλογη δουλειά που απευθύνεται σε ακροατές ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας. Φλερτάρει με το εναλλακτικό rock αν και έκδηλα ακολουθεί διδαχές που παρουσιάστηκαν στο prog άκρο της μουσικής. Σίγουρα υπάρχει ακροατήριο που θα εκτιμήσει το “Season V” αλλά θεωρώ ότι δύσκολα θα κερδίσει ακροατές από άλλους (ειδικά σκληρότερους χώρους). Πρόσημο θετικό, ας τσεκάρει ο αναγνώστης και ας κρίνει και ο ίδιος.

https://www.facebook.com/untilrain

517

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.