THE PILGRIM: “Walking Into The Forest”

Για κάποιους, ο Gabriele Fiori δε χρειάζεται συστάσεις. Για τους υπόλοιπους, απλά αποτελεί μία από τις πλέον χαρακτηριστικές μορφές της Ιταλικής και γενικότερα Ευρωπαϊκής heavy rock σκηνής, μιας και ο frontman των Black Rainbows και των Killer Boogie (και ένας εκ των ιδρυτών της Heavy Psych Sounds), φροντίζει με εξαιρετικές δουλειές από τα side projects του, να κρατάει ψηλά τη σημαία του rock ‘n’ roll.

Αυτή τη φορά, πέρα από πολυάσχολος και πολυτάλαντος rocker, αποδεικνύεται επίσης πολυσχιδής, αφού η νέα του απόπειρα εστιάζεται σε αποκλειστικά acoustic δρόμους και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε από αυτό το βήμα, ότι τα καταφέρνει περίφημα.

Το νέο σχήμα του ονομάζεται The Pilgrim,  η debut δουλειά τους τιτλοφορείται “Walking into the Forest” και είναι μία νέα στροφή στην έως τώρα καριέρα του Fiori, ένα ακουστικό album όπως προείπαμε,  στο οποίο παραδόξως αποφεύγονται οι εξάρσεις και η εκρηκτικότητα, και επιλέγεται μία πιο λιτή, low tempo, μελωδική γραμμή, γεγονός που δικαιώνει απόλυτα τον καλλιτέχνη με το πέρας της ακρόασης.

Μη σας ξεγελάσει το εναρκτήριο “Peace Of Mind”, που κινείται σε late ’60s κιθαριστικούς δρόμους, βγαλμένο από την “αύρα” του Woodstock (και της Joan Baez), η υπόλοιπη ακρόαση ακολουθεί μια flat πορεία, η οποία δεν κουράζει σε καμία περίπτωση, με πιο folk-indie ύφος και διάσπαρτα, ανεπαίσθητα ψήγματα ψυχεδέλειας και desert rock επιρροές.

Η στιχουργική δεξιότητα του Fiori (προκρίνεται ως αδιαμφισβήτητο ατού του album), διαπνέει όλο το πόνημα και μπορούμε να εικάσουμε ότι οι περισσότερες συνθέσεις πάτησαν στο στίχο, δημιουργώντας ένα σύνολο αριστοτεχνικά δομημένων και λιτών τραγουδιών. 

Πέρα από την εξαιρετική διασκευή στο “Brainstorm” των Hawkwind, η εσωτερικότητα και η αμεσότητα που αποπνέουν τα “Dragonfly” (ένα αιθέριο, αισθαντικό θέμα, ίσως η αποκάλυψη του album!), “Pendulum” (μία πιο γήινη προσέγγιση στην ακουστική ψυχεδέλεια) και “When I Call Your Name”, θα έκαναν και τον Jose Gonzalez, να ζηλέψει την ήρεμη επανάσταση των The Pilgrim.

Όπως υποψιαστήκατε, το “Walking Into The Forest” δεν απευθύνεται μόνο στους θιασώτες των Black Rainbows και των Killer Boogie, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και σημείο αναφοράς σ’ ένα ευρύτερο κοινό, αποτελώντας μία από τις ποιοτικότερες δουλειές που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό το είδος.

Κύριε Gabriele Fiori, βαθιά υπόκλισις!

https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/the-pilgrim-walking-into-the-forest

578

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.