ACID DEATH: “Primal Energies”

Πως περνά ο καιρός ε; Νεράκι!

Τέσσερα χρονάκια από το “Hall Of Mirrors” (review) και οι παλαίουρες Acid Death επανέρχονται με το έκτο full length “Primal Energies”, ένα πολύ καλό album προοδευτικού death metal.

Οι κύριες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν της μπάντας έχουν να κάνουν με την συνθετική οπτική η οποία πλέον είναι αρκετά πιο άμεση (σχετικά) παρά τη πολυσχιδή φύση της μουσικής η οποία εξακολουθεί να ανήκει σε πολύ τεχνικά πλαίσια. Οι βασικές επιρροές δεν θα έλεγα ότι έχουν αλλάξει, με τους Coroner να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος και τους Atheist να ακολουθούν, αλλά πλέον αυτές οι νοητές παραπομπές έχουν διανθιστεί από “μελτέμια” straight death και neo U.S. metal, πλήρως φιλτραρισμένα στο προσωπικό τους στυλ.

Στριφνές δομές και εξαιρετικά solos από τους Δημοσθένη Κωστόπουλο και Γιάννη Αναγνώστου, φοβερός εκτελεστικά ο Κώστας Αλεξάκης, θυελλώδης και πολύ συμπαγής χωρίς να αφήσει ούτε ένα beat να πέσει κάτω και ο Σάββας Μπετίνης εξίσου καλός και ως συνοδεία του Αλεξάκη στις χαμηλές συχνότητες και με πολύ ώριμη ερμηνεία πίσω από το μικρόφωνο.

Η παραγωγή των Tommy Vetterli (Coroner) σε συνεργασία με τον μηχανικό ήχου Martin Zeller αγγίζει το άριστο. Ολοκάθαρη, με διάσπαρτη χρήση keys σε καίρια σημεία των κομματιών, αναδεικνύει όλες τις λεπτομέρειες και τις αρετές των μελών της μπάντας. Πλήρως επαγγελματική όσο και καλαίσθητη δουλειά (πολύ καλή η εικαστική συμβολή δια χειρός του Γιάννη Νάκου της Remedy Art Design). 

Το “Primal Energies” μου άρεσε στο σύνολό του, το υλικό είναι ποικίλων συναισθηματικών προορισμών και μου άρεσαν τα εξαιρετικά “Inner Demons” (γρήγορο με σπουδαίο solo), “Godless Shrines” και “The Rope” (μελωδικά με σπουδαία “αλισβερίσια” μεταξύ του Μπετίνη και των εξάχορδων συνεργατών του), το “Reality And Fear” (φανταστική η γέφυρα και ο επίλογός του με το σαντούρι να στιγματίζει τη σύνθεση), το πολύ δυνατό “Fire Of The Insane” με τις στακάτες headbanging riffοσειρές του, το “Regret/Repent” με το “καθαρό” ρεφρέν του όπως και ο φουτουριστικός επίλογος “H.U.M.A.N.” που κλείνει το πολύ καλό αυτό album.

Η επαναφορά των Acid Death είναι απόλυτα επιτυχής, η τετράδα παραδίδει ό,τι ωριμότερο έχει παρουσιάσει ως τώρα και τιμά τη φανέλα που μετά από 30 χρόνια δεν εμφανίζει κανένα σημάδι φθοράς. Ίσα – ίσα, η μπάντα δείχνει να έχει μπει σε έναν νέο κύκλο δημιουργίας, πλήρως προσαρμοσμένη στον ήχο του σήμερα παρά τις αφετηρίες της που παραμένουν ίδιες και απαράλλαχτες. Οι λάτρεις της “δυσκολίας” στα ακούσματά τους όπως και οι φίλοι των αναφερθέντων “θηρίων” του ρεύματος θα μείνουν απολύτως ικανοποιημένοι αλλά θαρρώ ότι θα προσελκύσει και ακροατές από άλλα ύδατα, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης αξιομνημονευτικής ικανότητας που διαπνέει τις συνθέσεις του “Primal Energies”. Αξιοπρεπέστατοι για ακόμη μια φορά.

https://www.facebook.com/aciddeathgr

620

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.