AMBER DOGS: “Cut The Knot”

Άλλο ένα δισκογραφικό “ξεπαρθένιασμα” για μια μπάντα από την Πάτρα, τους Amber Dogs οι οποίοι επιδίδονται σε αγνό southern hard rock με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το πρώτο δείγμα τους, το EP “Cut The Knot”, περιέχει έξι άμεσες, κεφάτες και πολύ ζωηρές hard rock κομματάρες. Με ψευδοstoner (ή αν θέλεις desert) πνεύμα, καθαρά αμερικανικής νοοτροπίας, άριστα εκτελεσμένα τα οποία παρουσιάζουν μια μπάντα που έρχεται με το “έμπα” της να ταράξει τα νερά. Εντελώς καλοκαιρινή μουσική με αψεγάδιαστο ήχο, ιδανικό συνοδευτικό οινοποσίας για τις βραδυνές εξόδους σας σε μπαράκια που θα την εντάξουν στην playlist τους (ουτοπικό μεν με τους περισπούδαστους “τζι-τζέις” αλλά το να το εύχομαι δεν είναι έγκλημα, ε;).

Πολλά στοιχεία – σημεία που αξίζουν ευφήμου μνείας. Άριστη δουλειά από τον Χρήστο Λιβάνη ο οποίος παρέχει παρομοιώδη κιθαριστική πληρότητα, είτε χτίζοντας τη ρυθμική υπόσταση των τραγουδιών είτε στα phrase solos του σε ευφάνταστες γέφυρες (όπως στο συναρπαστικό “More Than Meets the Eye”, ένα ZZTop meets Monster Magnet – ή και Fu Manchu κομμάτι). Βέβαια και η ομάδα δίπλα του είναι όλοι τους εξαίρετοι μουσικοί. Πλουραλιστικό drumming και πολύ καλές μπασογραμμές (Παναγιώτης και Γιώργος Βασιλόπουλος αντίστοιχα – μη μου ζητάτε βαθμό συγγενείας) που εναλλάσουν το συναισθηματικό υπόβαθρο προσδίδοντας ενδιαφέρον σε όλα τα κομμάτια και ένας πολύ καλός τραγουδιστής, ο Ιάσονας Φυκούρας, ο οποίος διαθέτει καλή φωνή, εφάμιλλη των Ronnie και Johnny Van Zant των Lynyrd Skynyrd (οι οποίοι εμφανίζονται ως συνθετική επιρροή στο, με Hendrix-ικό intro, “Five Word Letter” και στο groovy “The Mouse” – riffάρες, με απολαυστική Slash-ική αισθητική πριν το τέλος του), με καλή προφορά και “αντρίκια”, βαθιά φωνή.

Καθένα έχει τη δική του περιπετειώδη αυτοτελή προσωπικότητα. Πολύ εύηχοι οι Motorhead-ισμοί στο “Walk Right Through” (ok, κάπως εκλεπτυσμένοι, αλλά στο rock n’n roll πνεύμα του Μεγάλου πατερούλη) με εξαιρετικό πεντατονικό solo, άριστη η σύνδεση της σύγχρονης με την παλαιά rock στο “Whole” που θα μπορούσαν να έχουν γράψει είτε οι Pearl Jam είτε ο Rory Gallagher με υπέροχο επίλογο και “hit” αέρας στο “Naive”, στο οποίο η coolαμάρα των Red Hot Chilli Peppers συναντά την γκρούβα των Rage Against The Machine, με έναν επίσης έξοχο Faith No More-ικό /  Sabbath-ικό επίλογο που κλείνει το EP.

Σαν πρώτη προσπάθεια για τους Amber Dogs, το “Cut The Knot” το θεωρώ ως ονειρικό ξεκίνημα. Μουσική που πληρεί όλες τις δικαιολογίες υπάρξεώς της σε ένα εντελώς – πλέον – κορεσμένο μουσικό ρεύμα. Καλές εκτελέσεις, άψογη ερμηνεία και ηχητική επάρκεια. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν άριστο μπαλαντέρ σε live events που θα απάρτιζαν μπάντες όπως οι μεγάλοι Phase Reverse, οι Deathcrop Valley ή οι κοντοχωριανοί τους Perfect Mess και τόσες ακόμη (για να μην αδικήσω τις υπόλοιπες) μπάντες που δρουν υπό το ρεύμα του heavy / rock. H ουσία είναι ότι εμφανίστηκε άλλη μια ομαδούλα που παράγει ποιοτικότατη ψυχαγωγική μουσική που “ανοίγει λαρύγγια”. Απόλυτα επιτυχημένη εκκίνηση παιδιά, θα είστε υπό παρακολούθηση.

https://www.facebook.com/amberdogs/

https://amberdogs.bandcamp.com/releases

606

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.