RIOT V: “Armor Of Light”

Πέρασαν ήδη 6 χρόνια από τότε που “έφυγε” ο μεγάλος Mark Reale, κιθαρίστας και ηγέτης των Riot, μιας μπάντας που από το 1977 όταν και δημιουργήθηκε, ελίχθηκε ανάμεσα σε όλες τις μορφές του rock, άλλες φορές πιο κοντά στο hard rock, άλλες φορές στο καθαρό heavy metal και άλλες φορές προς το power, χαρίζοντας πολύ καλές δουλειές (με κάποιες από αυτές να είναι αριστουργηματικές).

Η μπάντα που άφησε πίσω του μετεξελίχθηκε στους Riot V η οποία συνέχισε την ποιοτική πορεία της με το “Unleash the Fire” του 2014, έναν εξαιρετικό power metal δίσκο που μετέφερε το ίδιο πνεύμα, αντάξια μουσική του βαρύτατου παρελθόντος της. Και πλέον έχει ακόμη μια πρόταση να καταθέσει, την 16η σ’ αυτήν την λαμπρή πορεία, το “Armor of Light”.

Μην περιμένεις φυσικά στιλιστική αλλαγή, θα ήταν κάτι παράλογο αυτό. Οι Riot V παραμένουν στο heavy/power χώρο σε μια δουλειά που θα έλεγα ότι προσεγγίζει συνθετικά δυο από τους καλύτερους δίσκους της καριέρας τους, το “Thundersteel” και το τελευταίο που ηχογράφησε ο Reale, το “Immortal Soul”. Εκτελεστικά επίσης δεν υπάρχει αλλαγή, η κιθαριστική δουλειά αγγίζει το άριστο με τους Mike Flyntz και Nick Lee να εξακοντίζουν με άκρατο Reale-ισμό τα riffs και τα εκτυφλωτικά solos τους. Ρυθμικώς το “Armor of Light” ανήκει στις γρήγορες δουλειές τους (βέβαια ο Frank Gilchriest είναι ένας εξαιρετικός drummer αλλά Jarzombek δεν είναι) και ο Todd Michael Hall πίσω από το μικρόφωνο δίνει ρέστα.

Το album έχει πολλά καλά κομμάτια όπως τα “End of the World”, “ San Antonio”  και “Ready to Shine” που πηγάζουν κατ’ευθείαν από το “Immortal Soul”, τα Thunderstell-ικά “Messiah” (σπουδαία σύνθεση), “Angel’s Thunder, Devil’s Reign”, “Heart Of A Lion” (που μου θύμισε ακαριαία τους Beast in Black) και “Raining Fire”, κομμάτια που εμπεριέχουν όλες τις βασικές σταθερές που παρέδωσε ο σπουδαίος ηγέτης αυτής της μπάντας, με έξοχα ρεφρέν, μελωδικά κολλητικά solos, καθαρό power metal σαρωτικής φύσεως. 

To “Armor Of Light” είναι ένα πολύ καλό album αλλά σίγουρα υποδεέστερο των προκατόχων του τη δεκαετία που διανύουμε. Ακολουθεί μια πεπατημένη για την οποία βέβαια κανείς δεν θα έπρεπε να έχει παράπονο αλλά από την άλλη ίσως θα έπρεπε να μειωθεί η ηχητική “πλαστικότητα” στα drums (ο ήχος είναι συμβατός με την κηροζινάτη λογική των συνθέσεων αλλά η διαρκής και συνεχής trigger-ίλα είναι ικανή να σπάσει τα νεύρα του ακροατή). Το δεδομένο είναι ότι οι φίλοι της μπάντας θα το ευχαριστηθούν σαν άκουσμα αλλά επίσης δεδομένο είναι ότι η απουσία του Reale ίσως να γίνει πιο αισθητή. Φυσικά το “Armor Of Light” δεν είναι κακός δίσκος, είναι αξιολογότατος και τίμιος τηρώντας την παράδοση της μπάντας. Ακούς και κρίνεις φίλε αναγνώστη.

https://www.facebook.com/riotrockcity
http://www.areyoureadytoriot.com

510

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.