SHINEDOWN: “Attention Attention”

Τρία χρόνια πριν, η συνθετική χροιά των Shinedown άλλαξε αρκετά, προβληματίζοντας μεγάλη μερίδα των οπαδών τους.

Η μοντέρνα ρυθμική υφή του “Threat to Survival” έφερε δυσπεψία στις συνειδήσεις όσων περίμεναν έναν ακόμη μοντέρνας κοπής post-grunge δίσκο, ενώ όσοι ήλπιζαν για μια φυσική συνέχεια των “The Sound of Madness” και “Amarillys”, πιάστηκαν στον ύπνο.

Ύστερα από πολλαπλές ακροάσεις πάντως, προσωπικά θεωρώ την εν λόγω δουλειά μια εξαιρετική κίνηση από την πλευρά της μπάντας, η οποία τους έμπασε σε μια νέα, πιο σύγχρονη, νοοτροπία. Έχοντας βέβαια αφουγκραστεί τις ανάγκες των fan τους, οι Shinedown φροντίζουν να κάνουν ένα πολύ προσεκτικό βήμα.

Διατηρώντας λοιπόν την groovy αισθητική του “Threat to Survival”, το σχήμα βρίσκει μια μέση λύση, επαναφέροντας αρκετά από τα στοιχεία που τους έκαναν γνωστούς από το 2003 και μετά. Μάλιστα, το “Attention Attention” αποτελεί και τον πρώτο concept δίσκο της 15ούς καριέρας τους, με τα προσωπικά βιώματα του Brent Smith να βρίσκουν τον δρόμο τους στο πεντάγραμμο και την όλη φάση να θυμίζει αποθεραπεία, ή να παραπέμπει σε μια έμμεση διαδικασία κάθαρσης.

Το intro “The Entrance” οδηγεί στο “Devil”, του οποίου ο στίχος “it’s about to get heavy” δεν είναι τυχαίος, ενώ το τραγούδι αποτέλεσε και τον προπομπό του δίσκου. Τα “Black Soul” και “Attention Attention” ισορροπούν το παρόν και το παρελθόν του group, συνταγή που ακολουθείται σε όλη τη διάρκεια του album, με την εκάστοτε σύνθεση να θωπεύει και διαφορετική περίοδο των Shinedown, αποφεύγοντας όμως μονόπλευρες ηχητικές αναφορές. Η ζυγαριά απλά κλίνει σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά (βλέπε πχ “Kill Your Conscience” σε αντιδιαστολή με το “Pyro” κι ούτω καθεξής). 

Τουτέστιν, ο Brent Smith και η παρέα του έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε… Δεν πισωγύρισαν, αλλά άκουσαν και τα “θέλω” των οπαδών, δείχνοντας πως άπαξ και υπάρχει θέληση, όλα γίνονται κι όλα συνδυάζονται. 

Ο δίσκος περιέχει όλα τα στοιχεία που συνοδεύει το συγκρότημα από τα γεννοφάσκια του, δίχως όμως να αποτελεί κάποιου είδους αναδρομή. Απλά συστήνει, με πιο έμμεσο τρόπο, το μέσο ακροατή στη νέα εποχή του group κι ετοιμάζει το έδαφος για την εξέλιξη του ιδιώματος (το αντίστροφο δηλαδή από ό,τι έκαναν οι 3 Doors Down), βάζοντας στη νέα αυτή συνταγή τα ρυθμικά μέρη σε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Το έκτο full length των Shinedown αποτελεί μια όαση για την alternative post grunge σκηνή και φέρνει στο τραπέζι τη σωστή radio friendly ποσότητα, προσπερνώντας τους φραγμούς που θέτει εδώ και χρόνια η μάζα με το κατά πόσο “cool” και “ψαγμένη” οφείλει να είναι μια δουλειά. Όσοι αποζητάτε κάτι τέτοιο, τραβάτε στα υπόγεια των 15 ατόμων, διότι ετούτοι εδώ γεμίζουν αρένες εδώ και χρόνια στο εξωτερικό…

Highlights: “Devil”, “Black Soul”, “Attention Attention”, “Pyro”, “Darkside”, “Creatures”, “Special”, “Evolve”, “The Human Radio”

545

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.