MIST: “Free Me Of The Sun”

Από το βορειοδυτικότερο άκρο της βαλκανικής χερσονήσου, τη Σλοβενία, οι MIST  μια ελπιδοφόρα doom μπάντα, παρουσιάζει την παρθενική της ολοκληρωμένη δουλειά, με καταληκτική ημερομηνία κυκλοφορίας την 1η Ιουνίου του σωτήριου έτους 2018!

Τα δεδομένα στην περίπτωσή τους δεν ήταν καθόλου ομιχλώδη και περίπλοκα, αλλά ξεκάθαρα όσο ο ήχος και ο προσανατολισμός τους στο μουσικό στερέωμα. 

Δεδομένο πρώτο: παρόλο που η πρώτη τους εντός συνόρων δουλειά τους ήταν ένα ντέμο το 2013, συστήθηκαν στο  ευρύτερο κοινό το 2015 με το εξαιρετικό EP “Inan” (έχοντας πρώτα υπογράψει με την Soulseller Records το 2014) κι έρχονται στα μέσα του 2018 να μπουν για τα καλά στα κατάστιχά μας και τις λίστες μας με το πρώτο τους album. Δηλαδή, πέρασαν από πολλά κύματα, εργάστηκαν σκληρά, έλιωσαν στα live και όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, μπήκαν στο στούντιο. 

Δεδομένο δεύτερο: Το “Free Me Of The Sun” είναι μια άρτια δουλειά από όλες τις απόψεις. Η παραγωγή αγγίζει το άριστα, οι συνθέσεις είναι εμπνευσμένες και καλά δουλεμένες και ακούγονται όλες μία προς μία επαναληπτικά και ακατάπαυστα.

Τα υλικά που συνθέτουν το πρώτο τους αυτό πόνημα  είναι πέρα για πέρα “παραδοσιακά” – συμβατικά, χωρίς ιδιαίτερες φαμφάρες, αλλά αρμονικά και φυσικά συνταιριασμένα μεταξύ τους. Heavy metal ρίμες, που ακουμπούν στα άλλοτε βαριά κι ενίοτε πιο στακάτα κιθαριστικά riff, πλέκοντας μια doom ατμόσφαιρα, η οποία απογειώνεται τόσο από τα εξαιρετικά φωνητικά της Nina Spruk, τις catchy εναλλαγές που προτάσσει ο ήχος τους, αλλά και την ιδιοσυγκρασία της στιχουργικής τους. 

Στα τρανταχτά ατού συγκαταλέγεται  ο κιθαριστικός χαρακτήρας του Blaž Tanšek (μοναδικού άνδρα της μπάντας), ο οποίος αποτυπώνει το heavy metal /hard rock στίγμα του σ’ όλο το album, ενώ αδιαμφισβήτητα η μπάντα χωλαίνει στα τύμπανα. Ορμώμενος από την τελευταία αυτή επισήμανση, θα πρέπει να πω ότι υπήρξαν σημεία που ήταν “άδεια” ή “κενά”  από την ισχνή παρουσία και τις δυνατότητες των κρουστών (όπως στο εξαιρετικό track “Delirium”), γεγονός που υποβιβάζει το σχήμα ή τουλάχιστον δε το προβιβάζει σε ανώτερες λίγκες. 

Συνοψίζοντας, το “Free Me Of The Sun” αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τ’ αυτάκια μας και δεν τίθεται λόγος ότι οι MIST (ανεξάρτητα από το αν αυτοπροβάλλονται ως female band ή όχι) έχουν όλο το πακέτο για να αποτελέσουν ένα καλό  σημείο αναφοράς για την εν λόγω σκηνή στο μέλλον. 

485

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.