EXARSIS: “New War Order”

Νέο album και για μια μπάντα που ανήκει εκ της γεννέσεως της στην elite του ελληνικού (τουλάχιστον) thrash metal, μια πτυχή του ακραίου ήχου που την τελευταία επταετία στη χώρα μας παρουσίασε απαράμιλλη άνθηση μέσω σπουδαίων κυκλοφοριών, μια σκηνή ικανή να θεωρείται ότι έχει πάρει τα σκήπτρα στον εν λόγω χώρο παγκοσμίως.

Ο λόγος της αναφοράς οι Exarsis, οι οποίοι με το νέο, τέταρτό τους album “New War Order” εξακολουθούν να περιπατούν στο ίδιο μονοπάτι χωρίς προφανείς στιλιστικές παρέκλισεις, αλλά όντας μια από τις πιο “επιστημονικές” μπάντες που κυκλοφορούν εκεί έξω, το thrash metal τους έχει εξελιχθεί κατά πολύ, περικλείoντας μια πανέμορφη classic metal οντότητα μέσα του, με μεταλλαγμένα μελωδικά riffs (αναγόμενα φυσικά στην pure thrash metal τεχνοτροπία) που υψώνουν το ενδιαφέρον σε δυσθεώρητα επίπεδα. Με τέλειο, απριμάριστο ήχο αλλά πολύ σκληρό ταυτόχρονα ως προς το συναίσθημα που παράγεται από τις συνθέσεις, headbanging μουσική με νόημα και ουσία, στοιχεία που παρουσιάζονται σπανιότατα σε τόσο υψηλές δόσεις και ταυτόχρονα σε ανάλογες κυκλοφορίες.

Πάρα πολύ καλά, μελετημένα και απολύτως συμβατά με το αντικείμενο riffs από τους Κωστή Φουκαράκη και Αντώνη Λαμπράκη, speedy, κηροζηνάτο rhythm section από τους Αχιλλέα Καμζόλα (drums) και Χρήστο Πούλο (μπάσο) και κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά φωνητικά από τον Νίκο Τραγάκη με μεγάλη εκφραστική γκάμα για το ύφος, τρισυπόστατα, ισομοιραζόμενα ανάμεσα στα οργισμένα thrash, στις υψιφωνίες που παραπέμπουν στον ανεπανάληπτο saltaman John Cyriis, τραγουδιστή των θρυλικών U.S. power metal ηρώων Agent Steel και στον μεγάλο King Diamond και στα συγκινητικά, μέχρι κορομηλίσιων δακρύων, back vocals (ένα στοιχείο που λατρεύει ο γράφων σε κάθε thrash μπάντα και οι Exarsis δίνουν τα ρέστα τους στο σχετικό πεδίο, προς μεγάλη απόλαυση του ταλαίπωρου προλαλημένου).

Εκπληκτικό όσο και ενδεικτικό intro (“Zionism (The Reaping)”) που δίνει τη σκυτάλη σε άλλα εννιά καλοπαιγμένα δείγματα εκλεπτυσμένου thrash (μην αραδιάζω τίτλους, τα κομμάτια είναι όλα ένα κι ένα, αδυνατώ να φανταστώ thrashers που θα απογοητευθούν από ύμνους του ιδιώματος όπως τα “Just Buried” ή το εκρηκτικό “Human Project”, κραυγαλέα παραδείγματα τσατισμένης, απολαυστικής metal τέχνης), με άνετη ροή.

Για να τελειώνουμε, το “New War Order” είναι ένα άριστο album thrash metal υψηλότατης αισθητικής από εξαιρετικούς μουσικούς οι οποίοι έχουν “πιάσει” το νόημα από τα ούμπαλα και αποδίδουν ένα κομψοτέχνημα ακραίας τέχνης. Οι ανήκοντες στη μεγάλη thrash οικογένεια ας το αρπάξουν με κλειστά τα μάτια, στη συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη και η περιγραφή που προηγήθηκε δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει με τίποτα την ποιότητα, τη δημιουργική μανία και την εκτόνωση που προκαλεί σε έναν εγκέφαλο φίλα προσκείμενο στη γρήγορη, άμεση μουσική, Καταπληκτικός δίσκος, μακάρι να είχα δέκα χέρια να σας τα έτεινα και τα εννιά (το ένα “τρίβει”, μη σου πω τι). Μαζί με το φοβερό “Death From Above” των τρικαλινών Riffobia, ίσως τα καλύτερα intellectual δείγματα των τελευταίων χρόνων. Πάμε repeat μαέστρο!

(Φυσικά δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο τον ντόρο που δημιουργήθηκε σχετικά με το artwork του “New War Order”. Απλά το σχόλιό μου, προσωπικό και ανεξάρτητο από την ιδιότητά μου ως reviewer και τη θέση ενός επίσημου site όπως το Rockway.gr – όπως πάντα και είναι και ένας από τους καλούς λόγους που ανήκω σ’ αυτό – θα είναι ολιγόλο και σαφές:

Στα μεγάλα παπάρια σας παιδιά, η τέχνη υπάρχει για να εξυψώνει τους ανθρώπους και να τους εκπαιδεύει κάνοντάς τους σκεπτόμενους. Τη διαχωριστική λωρίδα που ορίζει τη διαφορά μεταξύ ανθρώπων και υπανθρώπων την περάσατε με το video του “Change Of Plans”, πριν ένα χρόνο περίπου, στο οποίο δείξατε ποιοί είστε. Τα υπόλοιπα που σας προσάπτουν είναι υποκριτικά κουραφέξαλα.

Παρατίθεται η σαφής και ξεκάθαρη ανακοίνωση των Exarsis στην σελίδα τους στο facebook σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε – μέσω του οποίου μπορείτε να επικοινωνήσετε / πάρετε πληροφορίες για την μπάντα – μια δήλωση με την οποία συμφωνώ 101%. Αυτά!)

https://www.facebook.com/exarsis/posts/1640469799303968
http://www.exarsis-band.com/

566

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.