FORGOTTEN TOMB: “We Owe You Nothing”

Οι Ιταλοί Forgotten Tomb κατά την πρώτη τους περίοδο, όταν και εμφανίσθηκαν στα extreme metal πράγματα στις αρχές της ’00s δεκαετίας, είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους με την πρώτη φουρνιά δίσκων που κυκλοφόρησαν.

Γενικά χωμένος ανάμεσα στο black metal και αργότερα στο doom / goth, ο ιθύνων νους και mainman αυτού του σχήματος Ferdinando Marchisio (ή Herr Morbid όπως ήταν το nickname που χρησιμοποιούσε, κιθαρίστας και τραγουδιστής κυρίως αλλά με συμμετοχή στα πάντα), έδωσε αρκετά καλές δουλειές που απέσπασαν την προσοχή αρκετών στο underground black metal διατηρώντας ένα καλό επίπεδο αρχικά αλλά με φθίνουσα καλλιτεχνική πορεία στη συνέχεια. Οι λόγοι; Πιθανολογώ ότι ήταν η αστάθεια του line up και ίσως η μη εστίαση σε ένα συγκεκριμένο στυλ, κάτι που μπέρδεψε πολλούς, ίσως και τον ίδιο τον δημιουργό.

Οι δημιουργίες του Ferdinando αποτελούνται από τριλογίες και το “We Owe You Nothing” είναι το τέλος αυτής που άρχισε με το “…and Don’t Deliver Us from Evil” του 2012 (μεσολαβώντας το “Hurt Yourself and the Ones You Love” πριν δυο χρόνια). Και τι μας προσφέρει αυτή τη φορά ο συμπαθής μουσικός; Διατηρώντας το ίδιο line up, με τους Algol (μπάσο) και Asher (drums, πολύ καλός) στο πλευρό του, επιδίδεται σε μουσική που κυρίως εμπίπτει στο χώρο του death metal. Ενός ιδιόμορφου είδους death metal που ενώ έχει σαν βάση τους Entombed και τους πρώιμους (πριν το ορόσημο “Terminal Spirit Disease”) At The Gates , δανείζεται επιτυχώς στοιχεία από το heavy στυλ των Alice In Chains (όπως για παράδειγμα στο ομότιτλο track) και τις mid-tempo prog στιγμές των Coroner.

Η φωνητική απόδοση του Ferdinando στο “We Owe You Nothing” είναι σε υψηλά επίπεδα, διαθέτει μια φωνή του συγγενεύει αρκετά με αυτή του Tomas Lindberg των At The Gates και εκφραστικά εξάγει άριστα τα συναισθήματα που θέλει να δώσει. Άψογος και ως κιθαρίστας, δομεί τη μουσική με riffs τα οποία ναι μεν παραπέμπουν στους προαναφερθέντες θρύλους αλλά από την άλλη αυτά είναι καλοδουλεμένα με αποτέλεσμα οι μεγάλης διάρκειας συνθέσεις να μην κουράζουν και να είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Επαρκέστατοι και οι band mates του, οι οποίοι στηρίζουν το ρυθμικό υπόβαθρο του “We Owe You Nothing”, σε ταχύτητες που κινούνται κυρίως σε mid-tempo χρόνους αν και κάποια εμβόλιμα blast beat μέρη, όταν εμφανίζονται, απογειώνουν το υλικό αποτελώντας ταυτόχρονα και συναισθηματικά peaks μέσα στην άνετη και εύηχη ροή.

Στο σύνολό του το album αποτελείται από καλά και ενδιαφέροντα κομμάτια με στιλιστικές πινελιές που μεταλλάσσουν την ατμόσφαιρα καθενός εξ αυτών, όπως το punky “Abandon Everything”, το “Longing For Decay” το οποίο είναι και η πιο μελωδική στιγμή του album ή το “Saboteur” που μου έφερε στο νου τους αρχέγονους Paradise Lost.

Τελικώς, μια πολύ καλή δουλειά από τους Forgotten Tomb που τουλάχιστον με το “We Owe You Nothing” αξίζει να τεθεί ως αντικείμενο ανάλογων αναφορών στα επίκαιρα death metal πράγματα. Δεν είναι φυσικά κάτι πρωτοποριακό, αλλά ο Ferdinando και η παρέα του καταθέτουν ένα αξιολογότατο album που οι φίλοι του ιδιώματος καλό θα ήταν να τσεκάρουν. Έχει μια death ‘n’ rollίτιδα μέσα του που σε κάνει να τους κατασυμπαθήσεις αν και απέχει έτη φωτός από τον χαρακτηρισμό ως “διασκεδαστικού” album. Για τον γράφοντα, πολύ καλή δημιουργία, με αυτοφυή αν και “φρανκενσταϊνικό” χαρακτήρα.

https://www.facebook.com/Official.Forgotten.Tomb

505

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.