THE SHADELESS EMPEROR: “Ashbled Shores”

Να και μια κυκλοφορία που προέρχεται από τα παλιά μου λημέρια (οκτώ χρόνια από τη ζωή μου), τη Λάρισα, μια πόλη της οποίας η μεταλλική παράδοση κρατά από πολύ παλιά, με πολλές (και κυρίως καλές) μπάντες, λίκνο του ακραίου χώρου ακόμη και στο σήμερα, με νεότευκτα σχήματα να ξεπετάγονται με μεγάλη συχνότητα.

Ένα από αυτά και αιτία αυτής της αναφοράς, είναι και οι melodic deathsters The Shadeless Emperor, μια νέα μπάντα που μετά από το demo “Homeland”, είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει το debut της “Ashbled Shores”.

Οι βασικές επιρροές των The Shadeless Emperor είναι πλήρως διακριτές και το επίκεντρό τους βρίσκεται στη Σκανδιναβία, περιλαμβάνοντας τις “κορωνίδες” του ιδιώματος Dark Tranquillity / In Flames αλλά και με πολλές ματιές στους Φιλανδούς Insomnium, επιρροές που ανήκουν μάλλον στις πρώτες περιόδους των προαναφερθέντων, με την σκληρότητα και τη δύναμη να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Σε ανάλογα μονοπάτια και ταυτόχρονα με μια ιδιαίτερη προσωπική αισθητική, οι λαρισαίοι δεν απογοητεύουν, παρουσιάζοντας ένα αξιόλογο debut που αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον.

Η μουσική της μπάντας είναι σαφής, χωρίς αποπροσανατολισμούς και τα μέλη δείχνουν επαρκή εκτελεστική δεινότητα που τεκμηριώνουν την τεχνική πτυχή της μουσικής. Οι Χρήστος Μήτρος και Τάσος Μπεμπές στις κιθάρες δομούν το μελωδικό death metal τους με τεχνική riffολογία αλλά αυτή είναι εμπλουτισμένη με διάφορα “αρώματα” (από classic pure heavy metal μέχρι modern coreισμούς – π.χ. στο “Olethros” και σε άλλα διάσπαρτα σημεία – αλλά και Ulverικές ακουστικές σφήνες). Επίσης πολύ καλά είναι τα φωνητικά του Θάνου Τζιόκα, ενός πολύ καλού growler, απόλυτα εναρμονισμένου με το στιλιστικό περιβάλλον του “Ashbled Shores” και θυελλώδες όσο και μελετημένο ρυθμικό section από τους Θανάση Ποσονίδη (drums) και Φίλιππου Σαλαπάτα (μπάσο και υπεύθυνος της μίξης) που παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη μεταβλητότητα στις ταχύτητες, μπολιάζοντας τη speed φύση του album με πολλά breaks τα οποία ενδυναμώνουν το συνθετικό ενδιαφέρον.

Το “Ashbled Shores” είναι μια δουλειά με πολλά καλά στοιχεία και ενδιαφέρουσες συνθέσεις όπως το ομώνυμο track που ξεχύνεται μανιασμένο μετά το intro “Oaths”, τα πολύ καλά “Sullen Guard”, “Homeland” και “Too Far Gone”, το τεχνικό “Shades Over the Empire” που φλερτάρει με την έννοια του prog (σε death επίπεδο φυσικά, καμία σχέση με φλυαρολογίες βιρτουόζων που προκαλούν εξάρθρωση κάτω γνάθου από το χασμουρητό), το εξαιρετικό piano theme του “A Few Rotten Words” όπως και το “An Ember Gale”, που θεωρώ ότι συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία της μουσικής των The Shadeless Emperor, μια one track επιλογική σύνοψη των καλύτερων στοιχείων.

Σαν πρωτόλεια προσπάθεια και παρά το καλό συνθετικό επίπεδο, το debut των “Ashbled Shores” έχει κι αυτό κάποιες υπαρκτές αδυναμίες, που δεν έχουν να κάνουν με τη συνθετική άποψη της μπάντας αλλά εστιάζονται κυρίως στον τεχνικό τομέα. Ο ήχος είναι καλός αλλά σίγουρα χρειάζεται βελτίωση, αν θέλει η μπάντα να ξεφύγει από το underground επίπεδο. Δεν λέω ότι είναι κακός (σαν παλαιός metaller ο γράφων συγκινείται από τις “βρωμιές” και φυσικά δεν έχει ιδέα για το πως θέλει να ακούγεται η ίδια η μπάντα) αλλά έχω την εντύπωση ότι με ένα καλύτερο budget το υλικό The Shadeless Emperor θα ακουγόταν πιο πομπώδες και δυναμικό και θα μπορούσε να συγκριθεί άνετα με την πλειοψηφία των κυκλοφοριών του είδους.

Θετικό πρόσημο όπως και να ‘χει και ψυχανεμίζομαι ότι θα επανέλθουν σύντομα με κάτι που θα με κάνει να παραμιλάω. Θα παρακολουθείστε κύριοι.

https://www.facebook.com/theshadelessemperor/
https://theshadelessemperor.bandcamp.com

636

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.