UNIVERSE 217: “Change”

Αν το όνομα δεν σου κρούει κάποιον κώδωνα, είτε σνομπάρεις ό,τι εγχώριο, είτε απλά ακούς άλλο είδος μουσικής. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς!

Οι Universe217 έχουν απασχολήσει πολλές φορές ετούτο τον αρθρογραφικό ιστότοπο, με δισκογραφία, ακουστικά και ηλεκτρικά live. Tο “Change” είναι το τέταρτο τους ολοκληρωμένο album και δεύτερη κυκλοφορία υπό την αιγίδα της γερμανικής Ván Records (είχε προηγηθεί το “Ease” EP).

Σε αυτό, το αθηναϊκό κουαρτέτο αποδεικνύει περίτρανα την ποιότητα του και συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Γεφυρώνοντας το επικό με το επιτακτικό doom metal, μέσα σε μια πειραματική ατμόσφαιρα (ήχοι “δανεισμένοι” από post ιδιώματα είναι εμφανείς στις κιθάρες), ξεσπάει ολοένα και πιο συναισθηματικά διαμέσου της αιθέριας φωνής της Τάνιας, που μοιάζει να είναι η Janis Joplin της αβύσσου. Η φωνή της σε αυτό το album απολαμβάνει άπλετο χώρο για να απλώσει τις συχνότητες της και έρχεται σε ρομαντική αντίθεση με τα στιβαρά ρυθμικά μέρη.

Ήδη με το “Undone” ανατριχιάζεις, όταν πάνω στα αργόσυρτα τύμπανα και την σκοτεινή ατμόσφαιρα των πλήκτρων, σηκώνεται πελώρια η φωνή της δεσποινίδος. Στo “Counting hours” βγάζει και μια πνιχτή τσιρίδα (από εκείνες της ποικιλίας Diamanda Galas) και κάνει την ατμόσφαιρα πιο αποπνιχτική, από όσο ήδη την κάνουν τα αργά χτυπήματα των τυμπάνων και οι τραβηγμένες νότες των εγχόρδων, ενώ στο “Call” (το αγαπημένο μου στο δίσκο) αγριεύει ακόμα περισσότερο, γδέρνοντας τις φωνητικές χορδές σε ένα συνεχόμενο “λυπηρό” ηχητικά δημιούργημα.

Η παραγωγή είναι υποδειγματική και ενώ αυτή τη φορά φαίνεται πως θέλει να έχει μπροστά τη φωνή (η οποία ομολογουμένως δημιουργεί την αντίθεση που κάνει το album διαφορετικό), αλλά χωρίς να καπελώνει τα υπόλοιπα όργανα τα οποία υπακούουν στο όλο συναίσθημα και σε παίρνουν από το χέρι σε έναν περίπατο ανάμεσα σε ταφόπλακες.

Οι Universe217 φαίνεται να έχουν κάνει την καταχνιά κτήμα τους και το “Change” είναι μια παράτολμη βουτιά στον ανεξιχνίαστο μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής!

Y.Γ. Την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Κύτταρο, οι Universe217 θα παρουσιάσουν το νέο τους album ζωντανά και θα γιορτάσουν με τη βοήθεια σας. (δελτίο τύπου).

572

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.