HIGH ON FIRE: “Luminiferous”

Εάν σε ρώταγα να μου πεις μία μπάντα που δεν σε έχει απογοητεύσει ποτέ τότε θα έπρεπε οι High On Fire να είναι μέσα στις απαντήσεις σου.

Το τρίο από την California δεν έχει σταματήσει να παράγει εξαιρετικές δουλειές. Μετά την προ τριετίας κυκλοφορία (“De Vermis Mysterris”) κάπου σκέφτηκα ότι έφτασαν στο απόγειο. Μόλις είδα και την κυκλοφορία του “Spitting Fire Live” πριν δυο χρόνια κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Δεν τα βλέπω με καλό μάτι κάτι τέτοια live, βλέπεις. Πίεση από της εταιρείες, έλλειψη έμπνευσης και να βγάλουμε κάτι να γεμίσουμε το κενό, κάπως έτσι.

Και έρχονται λοιπόν οι High On Fire εν έτη 2015 και μου βουλώνουν το στόμα. Το “Luminiferous” (μετάφραση: παραγωγή φωτός) που κυκλοφορεί είναι η καλύτερη δουλειά τους. Μια ατομική βόμβα που έσκασε στο δύσμοιρο το ηχοσύστημά μου και με άφησε να κοιτώ τ’ άστρα. Είναι δύσκολο να το πεις αυτό για μια μπάντα που έχει κυκλοφορήσει δισκάρες στο παρελθόν και που έχει καθιερωθεί μέσα από αυτές αλλά το λέω και το ξαναλέω γιατί έτσι είναι. Το “Luminiferous” είναι δισκάρα και ό,τι καλύτερο έχουν κυκλοφορήσει οι High On Fire μέχρι και σήμερα.

Η συνταγή του De Vermis Mysteriis ακολουθήθηκε πιστά σε θέμα ήχου και παραγωγής (Kurt Balloο) αλλά και σε θέμα ύφους των συνθέσεων. Το θέμα είναι ότι το Luminiferous μοιάζει ποιο μεστό και άψογο από πλευράς στησίματος και συνέχειας. Οι ταχύτητες παραμένουν κατά κύριο λόγο υψηλές και οι αργές συνθέσεις έρχονται ακριβώς εκεί που χρειάζεται και δένουν άψογα με το κατά κύριο λόγο επιθετικό υλικό. Επί του θέματος το “The Falconist” έρχεται μετά από μια σειρά καταιγιστικών συνθέσεων και αποτελεί ένα αργόσυρτο αριστούργημα. Και καπάκια, ριφάρα “The Dark Side of The Compass” και μένεις ξερός.

Το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου αποτελεί κατ’ εμέ το αποκορύφωμα αλλά Θα ήταν αδικία να ξεχωρίσω συνθέσεις. Όπως προείπα, το “Luminiferous” είναι ένας άψογος δίσκος (δισκάρα είπαμε) και ακούγεται μονομιάς. Δεν χρειάζεται να πατήσεις next. Να προσέξεις μόνο να έχεις πατήσει repeat all για να μην σηκώνεσαι κάθε 50 λεπτά και πατάς το play. Αν το sludge αποτελεί τον κύριο μουσικό χαρακτηρισμό αυτής της μπάντας τότε οφείλω να πω ότι ο όρος είναι αρκετά φτωχός και ελλιπής για να περιγράψει το μεγαλείο και την δημιουργικότητα των High On Fire. Σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για το “Luminiferous” σαν έναν all time classic δίσκο. Υπομονή, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.

492

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.