Afformance, We.Own.The.Sky, En Route Project (29/05/2013) AN Club

Στις εννέα ακριβώς όπως απαιτούσε η αυστηρή τήρηση του προγράμματος που είχε ανακοινωθεί από την σελίδα του event και με σχετικά λίγο κόσμο στο Αν Club το ντουέτο των En Route Project ξεκινά ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει περί την μισή ώρα.

Οι δύο παραγωγοί κάνουν χρήση αποκλειστικά ηλεκτρονικών μέσων για να παρουσιάσουν την μουσική τους. Ατμοσφαιρικοί ήχοι, όμορφα samples, συνθέσεις που καταδεικνύουν ευρύ φάσμα επιρροών, άλλωστε οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν ως ένα μείγμα Downtempo/Ambient/ Post-Trip Hop/Electronica/Chillstep.

Στο χρόνο που βρίσκονται επί σκηνής οι Alex Orphanatic και Chris Cynical-one αυτό που ξενίζει ελαφρώς είναι η απόσταση τους από το μουσικό ύφος στο οποίο ανήκουν οι δύο επόμενες μπάντες και για το οποίο οι θεατές είναι προετοιμασμένοι.

Αποσπούν πάντως το χειροκρότημα των παρευρισκομένων παρά τα λίγα μικρά λαθάκια και ένα “σφίξιμο” που προδίδει σχετική απειρία.  Την οποία ωστόσο κοντράρουν με σοβαρή σκηνική παρουσία και προσήλωση στην εκτέλεση της μουσικής τους κατά τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι με συμμετοχές σε παρόμοια live σύντομα θα είναι περισσότερο έτοιμοι δεδομένου δε ότι δεν στερούνται μουσικών υποδομών αλλά ούτε ταλέντου.

Ας μου επιτραπεί επιπλέον μία προσωπική εκτίμηση: τα φωνητικά που χρησιμοποιούν στο τελευταίο τους κομμάτι με την συμμετοχή της MaryAnn προσθέτουν ένα έξτρα ενδιαφέρον σε παρόμοιες μουσικές. Κάτι που σε συνδυασμό με τα όσα προαναγγέλλουν για διεύρυνση της μπάντας με τσέλο, πιάνο και κιθάρες ίσως να δημιουργήσει στο μέλλον μία ευχάριστη έκπληξη.  

En Route Project setlist
Different kind of distance
Inact.
Eclosion of the pharate
Traces
Left blank for a memory
Everything in light.
Said and Done (Nils Frahm-remix)
Keep (Nils Frahm-remix)
Emerge ft. MaryAnn

Για την συνέχεια αναλαμβάνουν οι We.Own.The.Sky -πενταμελής μπάντα από τρεις κιθάρες, μπάσο και τύμπανα- για να προσφέρουν ένα χορταστικότατο πρόγραμμα οκτώ κομματιών με διάρκεια μεγαλύτερη της μίας ώρας.

Αυτό που εντυπωσιάζει εξαρχής είναι η αβίαστη, άνετη εκτέλεση των κομματιών τους. Το εξαιρετικό μεταξύ τους δέσιμο αφενός προδίδει πολλές ώρες δουλειάς που ενδεχομένως έχουν αφιερώσει, αφετέρου τους επιτρέπει να απολαμβάνουν την παρουσία τους στην σκηνή δείχνοντας την συμμετοχή τους και το ψυχικό “δόσιμο” στις συνθέσεις τους επιδιδόμενοι σε εκστατικό head banging στα πολυάριθμα σκληρά, φορτισμένα, “μεταλλικά” ξεσπάσματα των κομματιών τους.

Ο ήχος τους είναι ιδιαίτερα καλός -ο καλύτερος της βραδιάς κατά την προσωπική μου άποψη- και δείχνουν ότι η καλή μουσική συχνά φτιάχνεται με απλά εργαλεία, καλή αισθητική, προσήλωση και δουλειά. Θα αναφερθώ ξεχωριστά στα πολύ καλά τύμπανα όχι τόσο από άποψης τεχνικής αλλά κυρίως λόγω του ότι ο drummer κατάφερε να σπάσει 1-2 μπαγκέτες χωρίς ωστόσο να χάσει στιγμή την μουσικότητα και τους εξαιρετικούς “χρωματισμούς” του.

Από το set τους ξεχώρισαν ελαφρώς το “Muzzle” με το οποίο κέρδισαν ολοκληρωτικά την προσοχή του  κοινού και το σύντομο, νευρώδες, ιδανικό ως επιλογή συναυλιακής κατακλείδας “Penny for your thoughts”.

Αν πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό ίσως αυτό είναι το ότι μεταξύ των κομματιών υπάρχουν υφολογικές αποκλίσεις που δεν συναινούν στο χτίσιμο ενός ενιαίου συναισθήματος -ιδωμένα φυσικά ως σύνολο, εξάλλου ένα προς ένα είναι αισθητικά αρτιότατα-. Από την άλλη βέβαια το ίδιο γεγονός αποτελεί ένδειξη της συνθετικής τους δυναμικής αφήνοντας μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Άλλωστε δισκογραφικά έχουν μία μόλις κυκλοφορία (The Glass/Nails EP).

We.Own.The.Sky setlist
Blue88
Transmissions of Static
Alterecho
Muzzle
Raindrops and Oceans
Brian
A Stain οf Ink (Parts 2&3)
Penny for Your Thoughts

Η σκυτάλη παραδίδεται με τον καλύτερο τρόπο στους Afformance οι οποίοι φροντίζουν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις εντάσεις με την δική τους εισαγωγή.

Με ορμή κεκτημένη εκ των προσφάτων εξαιρετικών live, νέες εμπειρίες αποκτημένες σε μεγάλες σκηνές όπως αυτή του Dunk Festival και με κοινό που ως επί το πλείστον είναι εκεί για εκείνους, δεν τους είναι δύσκολο να κάνουν ό,τι ακριβώς χρειάζεται ώστε να περάσουμε ένα πολύ όμορφο βράδυ.

Τι κι αν ο ήχος στο πρώτο εικοσάλεπτο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα; Εκπέμπουν τέτοια ποσά ενέργειας που σε κάνουν να το παραβλέψεις ή καταφέρνουν να το κρύβουν έξυπνα μέσα στους συνήθεις ηχητικούς τους πειραματισμούς.

Από την στιγμή μάλιστα που ξεπερνούν και τα αρχικά ηχοληπτικά προβλήματα γίνονται πάλι οι γνωστοί Afformance, με ήχο σούπερ ογκώδη παρά την έλλειψη μπάσου, με ωραίους ρυθμούς, με συχνές εναλλαγές στις εντάσεις τους, τέτοιες που να επιτείνουν το ψυχοσυναισθηματικό εφέ της μουσικής τους.

Έχω την εντύπωση ότι εκτελούν τα κομμάτια του τελευταίου τους EP με μεγαλύτερη εκτελεστική αρτιότητα αν και η ουσία τους βρίσκεται λιγότερο σε αυτήν και περισσότερο στον βαρύ, επιθετικό ήχο τους καθ’ όλη την διάρκεια της εμφάνισης τους.

Θα συνεχίσουν να πατάνε το γκάζι σταδιακά, και καθένα από τα δραματικά κρεσέντο της μουσικής τους θα είναι όλο και πιο δυνατό μέχρι το εκρηκτικό τους κλείσιμο που θα αφήσει το ακροατήριο ίσως με ένα μικρό βουητό στα αυτιά αλλά ευχαριστημένο και “γεμάτο”.

Συμπέρασμα; Σταθερή αξία για την ελληνική post-rock σκηνή (Αfformance), ανερχόμενη δύναμη (We.Own.The.Sky) και μία νέα ενδιαφέρουσα γνωριμία για εμάς (En Route Project), όλα σε μία βραδιά στο κάτι περισσότερο από τίμιο αντίτιμο των 5 ευρώ. Δεν μπορείς να μην μείνεις ικανοποιημένος.

Afformance setlist
Untitled
Riding Tigers / Taming Waves
Untitled
Untitled
Self-Killing Intruders
Untitled
Will Teasle Hopes
Lugano
Covered In Scales
Stride

Photos: Βασιλική Παναγοπούλου

425