Martin Turner, Bag Of Nails (22/2/2019) Κύτταρο

Αν και πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Martin Turner επέστρεψε και φέτος στον τόπο του εγκλήματος, γεγονός, που θα έπρεπε να τιμά εμάς τους ‘Ελληνες, μιας και το μεγαθήριο αυτό του rock φαίνεται να μας έχει μία ιδιαίτερη προτίμηση, σαν κοινό.

Το βράδυ της Παρασκευής, το πρώην μέλος και δημιουργός των θρυλικών Wishbone Ash, ανέβηκε στη σκηνή του Κυττάρου, με ένα set γεμάτο από κλασσική rock μουσική των Wishbone Ash και της solo δουλειάς του, με σκοπό να μας διασκεδάσει και να θυμίσει σε πολλούς την δεκαετία των ‘70s. Πριν απ’ αυτό, όμως, το stage το μοιράστηκαν με τους δικούς μας, Bag Of Nails.



Κατά τις 22:00 παρά, το τρίο που απαρτίζει τους blues rockers Bag Of Nails έλαβε θέσεις, ώστε να μας ταξιδέψει με τη μουσική του, μέχρι να βγουν οι ιστορικοί headliners, που τόσο πολύ ο κόσμος περίμενε. Μεταξύ αυτών μπορούσε να βρει κανείς άτομα απ’ όλες τις ηλικίες, από την μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη, αλλά η πλειοψηφία έγερνε προς το τελευταίο. Οι Bag Of Nails ξεκίνησαν να παίζουν και αμέσως μ’ έκαναν να πιστέψω πως αυτό που άκουγα ήταν φερμένο από άλλη δεκαετία. Από την αρχή του set καταλάβαινες πως η μπάντα ήταν η κατάλληλη για την σωστή προθέρμανση του κόσμου, καθώς στο τραγούδι “In The Shadows” φλέρταραν σε μεγάλο βαθμό με τον groove ρυθμό, σε συνδυασμό με την μπάσα και “εφετζίδικη” φωνή του τραγουδιστή και κιθαρίστα.



Ήταν εντυπωσιακός ο συγχρονισμός και των τριών μουσικών ζωντανά, ξεκάθαρο σημάδι επαγγελματισμού και πολύ εύκολα μπορούσε να τους μπερδέψει κανείς με Αμερικάνους. Ο χαμηλός φωτισμός, ταίριαζε απόλυτα με τα ψυχεδελικά blues rock κομμάτια τους, ενώ το παθός και η όρεξή τους ήταν τέτοιες που γλύκαιναν με επιτυχία τα αυτιά του κοινού. Ακόμα, ο ντράμερ τους έκανε φανταστική δουλειά πάνω στο drum kit, προσπαθώντας να διατηρήσει τον ρυθμό μαζί με τον μπασίστα, δεινοί και ταλαντούχοι στο έργο τους.



Ο ήχος ήταν φοβερός καθ’ όλη την ώρα, ειδικά στο κομμάτι “I’m Gonna Wait”, το οποίο έκανε το κοινό να κουνιέται και να ευχαριστιέται τα blues, ενώ στο τελευταίο τραγούδι, που στην αρχή του έμοιαζε σαν τζαμ, αποδείχτηκε ότι έχει μία υπέροχη ροή στην συνέχειά του. Οι Bag Of Nails μας αποχαιρέτησαν, ανεβάζοντας τον πήχη ψηλά για το μέλλον και άδειασαν τη σκηνή του Κυττάρου για τον Martin Tuner και την παρέα του.



Λίγο κοντά στις 23:00 ο διοργανωτής του event, μας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία μας και έβγαλε λόγο για τον ντράμερ Ted Mc Kenna, που άφησε πλούσια ιστορία πίσω του μιας και “έφυγε” από την ζωή τον Ιανουάριο του 2019. Το λιγότερο που μπορούσε να κάνει είναι να ζητήσει να παίξει ένα tribute video προς τιμή του. Μερικά λεπτά αργότερα, ο Martin με τα φανταχτερά του ρούχα πήρε τη σκυτάλη μαζί με τους υπόλοιπους μουσικούς του, ώστε να μας ταξιδέψουν στις εποχές των ‘70s και στις ιστορικές μέρες των Wishbone Ash.



Οι πρώτες νότες του “King Will Come” από το ξακουστό “Argus”, ξύπνησαν σε πολλούς πρωτόγονες αισθήσεις, αναμνήσεις και συναισθήματα που όμοιά τους δεν τα βιώνει κανείς κάθε μέρα. Η τοποθέτηση όλων μας αμέσως στην ατμόσφαιρα του “Argus”, ήταν σίγουρη και πετυχημένη, αφού οι αντιδράσεις του κοινού ήταν πέρα για πέρα ενθαρρυντικές, μιας και η μπάντα ερμήνευε άριστα ζωντανά το κομμάτι του. Αργότερα, ακολούθησαν το “Written In The Stars” από την τελευταία, ομώνυμη και solo δουλειά του Martin, η οποία και θριάμβευσε, και τα “Blind Eye”, “Handy”, “Phoenix” και “Mother Of Pearl”, από τις πρώιμες δουλειές του με τους Wishbone Ash.



Σε κάποια στιγμή, το bass solo του συνοδευόμενο από τον επικό και χαμηλό φωτισμό, μας ξετρέλανε πανηγυρικά και μας απέδειξε τί μουσική διάνοια και σε πόσο καλή φόρμα είναι μετά από τόσα χρόνια αυτός ο άνθρωπος. Το “Sometime World”, όμως, ήταν αυτό το όποιο τραγουδήθηκε από τους περισσότερους και δικαιολογημένα. Μία σύνθεση που έχει γράψει την δικιά της ιστορία μέσα στον χρόνο και έχει μείνει ανεξίτηλη. Για την συνέχεια, ο άκρως επικοινωνιακός frontman μας ζέστανε με τα αστεία και τις εξιστορήσεις του και μας ζήτησε ένα διάλειμμα πέντε λεπτών, το οποίο του το δώσαμε, αν μπορούσαμε να κάνουμε κι αλλιώς! Ένας είναι ο Martin Turner!



Για encore μας κράτησαν άλλη μία ώρα και κάτι, γυρίζοντας ξανά στην αρχή των θρυλικών rockers και στο περίφημο “Argus”, με τα “Blowin’ Free” και “Warrior”. Solo είχαμε και από τον ντράμερ τους, Tim, έναν δεινό μουσικό, αν μη τι άλλο, ενώ οι groove στιγμές που ενείχαν, πολλάκις, τα τραγούδια τους, βρισκόντουσαν σε αφθονία. Το σχεδόν γεμάτο, μη πω καλύτερα sold out, event, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επικοί ερμηνευτές και σπουδαίοι μουσικοί σαν τον Martin Turner δεν πρέπει να χάνονται live, αν υπάρχει τέτοια ευκαιρία, γιατί το σίγουρο είναι, ότι ο μουσικόφιλος θα ζήσει μία άψογη εμπειρία και μία κατάθεση ψυχής, στο έπακρο.



Setlist:
King Will Come
Written In The Stars
Blind Eye
Handy
Phoenix
Mother Of Pearl
Sometime World
Runaway
Rock ‘N Roll Widow
Don’t Come Back
Persephone
Front Page News
F.U.B.B.
Warrior / T D T S
Blowin’ Free
Doctor
Jailbait

Φωτογραφίες: Πέτρος Πεταλάς

500

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!