Grand Magus, Sacral Rage, The Mound (30/09/2017) Fuzz Club

Τελικά όταν υπάρχουν αυτιά που ακούν, η καλοπροαίρετη κριτική αλλά και η αφιλτράριστη πολλές φορές γκρίνια, πιάνουν τόπο.

Οι Σουηδοί σύγχρονοι εκφραστές του μελωδικού επικού heavy metal εμφανίστηκαν μπροστά στους Έλληνες φίλους τους, αυτήν την φορά όχι μόνο στο μεγαλύτερο συναυλιακό χώρο του Fuzz Club, όχι μόνο με 2 εγχώριες μπάντες να ανοίγουν τη βραδιά, αλλά και με μια εμφάνιση που άγγιξε σε διάρκεια τα 100 λεπτά.

Ακόμη κι αν είχαμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε νωρίτερα φέτος στην κοινή περιοδεία τους με Amon Amarth, η πενταετία που μεσολάβησε από την τελευταία τους εμφάνιση ως headliners ήταν υπεραρκετή να αναπτύξει έντονο το στερητικό σύνδρομο στο κοινό του Μέγα Μαγίστρου!

Την βραδιά ξεκινούν οι The Mound. Δεν είχα ξανακούσει το σχήμα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και με δεδομένο το όνομα για το οποίο άνοιξαν, δε με ξάφνιασε το ηχητικό κράμα από μουσικές φόρμες που εκτείνονται από το ψυχεδελικό proto-doom των 70’s μέχρι το late 90’s stoner.

Με το EP “Mound” του 2016 να αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη τους κυκλοφορία ως σήμερα, έπαιξαν μπροστά σε μια πλατεία με ιδιαίτερα χλιαρή προσέλευση ως εκείνη τη στιγμή (περίπου 21:00, όπως ήταν και προγραμματισμένο άλλωστε), τρία από τα κομμάτια του EP (“Eye For An Eye”, “Mound”και“Snake In A Cradle”) αλλά και τρία νέα τραγούδια (“Octave”, “No Lows, No Highs” και “Crave”).

Το ημίωρο που κράτησε η εμφάνισή τους ήταν ευχάριστο, δυνατές στάθμες στον ήχο, γκρουβάτα κομμάτια, αλλά οι Αθηναίοι είχαν την ατυχία να παίζουν μπροστά από 2 πολύ μεγάλα ονόματα σε 2 εξαιρετικές εμφανίσεις αμφότεροι.

Κι αν για τους Grand Magus υπάρχει το άλλοθι του απωθημένου για την πενταετία που προσωπικά είχα να τους απολαύσω, έπειτα από εκείνη την βραδιά στο Κύτταρο, για τους Sacral Rage, των οποίων live τους τυχαίνει να παρακολουθώ κάθε 2-3 μήνες και δεν τους χορταίνω, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

The Mound setlist
Eye For An Eye
Octave
Mound
No Lows, No Highs
Snake In A Cradle
Crave

Όταν βλέπεις στην σκηνή τους 4 μουσικούς που απαρτίζουν τους Sacral Rage να φορούν ο καθένας από ένα t-shirt σχήματος – σημείο αναφοράς στον ήχο τους, τότε αρκείσαι στην περιγραφή τους για να δώσεις το στίγμα στον ανυποψίαστο αναγνώστη. Slauter Xstroyes, Voivod, Coroner και Titan Force τα λένε όλα, ή σχεδόν όλα αφού οι αναφορές (άνευ t-shirt) σε Mercyful Fate/ King Diamond είναι εξίσου σημαντικές, αν όχι κυρίαρχες.

Ένα αληθινό μπράβο στους Δημήτρη (φωνητικά), Μάριο (κιθάρα), Σπύρο (μπάσο) και Βαγγέλη (τύμπανα) για τις διαδοχικές συγκινήσεις τις οποίες μας κερνάνε σε κάθε τους live. Το πιο σημαντικό είναι πως δεν χάνουν την φλόγα. Επίσης σημαντικό είναι πως είναι πολύ καλοί μουσικοί και με εξαιρετικά γούστα στην σύνθεση των κομματιών τους τα οποία αποδίδουν ζωντανά καλύτερα κι από το στούντιο.

Τέλος, κάθε φορά που τους βλέπω δίνουν και κάτι νέο. Αυτήν τη φορά άκουσα και νέα κομμάτια (“Necropia”, “Suspended Privileges”), στο κλασικό πλέον ύφος τους, αλλά είδα και τον frontman τους με ανανεωμένη εμφάνιση, καθώς πρόσθεσε στο στιλ του corpse paint και φακούς επαφής που παραπέμπουν σε ένα σαφώς πιο θεατρικό ύφος που σπανίζει σήμερα από τις μπάντες αυτής της σκηνής.

Το τεχνικό power / thrash, όπως οι ίδιοι έχουν αποπειραθεί να περιγράψουν την μουσική που παίζουν, κατέκλυσε τις 3 διαστάσεις μέσα στο Fuzz με τον κόσμο να χαρίζει το ζεστό του χειροκρότημα και να επευφημεί με κάθε ευκαιρία στα σύντομα κενά.

Στην σκηνή έβλεπες έναν κιθαρίστα, αλλά αν έκλεινες τα μάτια άκουγες δύο. Αλάνθαστος συγχρονισμός στις αλλαγές των ρυθμικών, ατμοσφαιρικά intros και outros, λίγα λόγια (κι αυτά στο τέλος) και επίθεση με ατόφιο heavy metal είναι χαρακτηριστικά που όλα μαζί συνθέτουν την εικόνα ενός σχήματος που όλοι περιμένουμε να γίνει αυτή η μεταπήδηση στο επόμενο πλέον επίπεδο.

Όσο κι αν απολαύσαμε τους SR, στο Fuzz είχαμε προσέλθει για να δούμε τους Σουηδούς headliners οι οποίοι πάτησαν πόδι στην σκηνή ακριβώς στις 23.00 με το intro από την ηχητική επένδυση του Conan The Barbarian να ακούγεται στο χώρο ήδη.

Sacral Rage setlist
Harbinger(intro)/ Encima Del Mal
Lost Chapter E. Sutratma
Intro/ Panic in Urals
Intro/ A Tyrannous Revolt
Intro/ Necropia
Intro/Master of a Darker Light
Foreshadower (intro) /Return of the Dead
Intro/ Suspended Priveleges
Intro/ Waltz in Madness
Outro

Από τις παλαιότερες εμφανίσεις των Grand Magus δεν θα άκουγες κανένα άλλο αρνητικό σχόλιο πλην αυτό που αφορούσε στην διάρκεια των συναυλιών τους με μέσο όρο τα 60 με 70 λεπτά.

Αυτήν τη φορά η τριάδα από τον βορρά εξαπέλυσε την γνωστή της επίθεση που κράτησε ακριβώς 100 λεπτά. Αυτό μεταφράζεται σε 16 τραγούδια που κάλυψαν κυρίως τα άλμπουμ “Iron Will” (“Like The Oar Strikes The Water”, “Iron Will”, “Silver Into Steel” και “The Shadow Knows”), “Hammer Of The North” (“Hammer Of The North”, “I, The Jury” και “Ravens Guide Our Way”), “Triumph And Power” (Triumph And Power”, “Steel Versus Steel” και “On Hooves Of Gold”) και φυσικά το πιο πρόσφατό τους, “Sword Songs” (Freja’s Choice”, “Varangian” και “Forged In Iron – Crowned In Steel”).

Καλοδιάθετοι, με σπουδαίο ήχο (μικρές διακυμάνσεις και μια μικρή και σύντομη αστοχία στο άνοιγμα του μικροφώνου του JB στο ξεκίνημα του “I, The Jury”), χωρίς εκπλήξεις πέρα 2-3 κομματιών που είχαμε καιρό να ακούσουμε ζωντανά και με βοηθό ένα κοινό που δεν έχανε ευκαιρία για συμμετοχή με τραγούδι, έδωσαν ένα live στα γνωστά υψηλά επίπεδα που μας έχουν συνηθίσει. Άλλωστε η μουσική τους είναι στην κατηγορία που θα ονόμαζε κανείς “συναυλιακή”.

Πιο όμορφες στιγμές, χωρίς χρονική σειρά, θεωρώ πως ήταν η ανατριχιαστικά επική ατμόσφαιρα που δημιούργησε ο Fox στο ξεκίνημα του “On Hooves Of Gold”, η συμμετοχή του κοινού με την ιαχή Viking metal στο “Forged In Iron – Crowned In Steel”, η εκτέλεση του “Triumph And Power” που ανέβλυσε ένα έντονα manowar-ικό άρωμα, η διευκρίνιση του JB στην αρχή του “Kingslayer” πως δεν έγραψε το κομμάτι για το Game Of Thrones, για το οποίο πληροφορήθηκε πρόσφατα την ύπαρξή του, αλλά και το επικό φινάλε (όπως σχεδόν κάθε φορά) με το “Hammer Of The North” και την καταιγιστική συμμετοχή του κοινού, ακόμη και μετά το τέλος, τρόπος με τον οποίο προσπάθησε (μάταια) να κερδίσει ακόμη λίγο χρόνο με την μπάντα.

Fox (μπάσο), JB (φωνητικά, κιθάρα) και Witt (τύμπανα) έδωσαν στους έλληνες φίλους τους αυτό το κάτι που αναζητούσαν, μια χορταστική σε έκταση συναυλία με καλοστημένο setlist. Από την πλευρά του το κοινό τους τίμησε με την αρκετά μεγάλη παρουσία του, αν και σίγουρα δεν είδαμε αυτό που λέμε τίγκα Fuzz (και με τους εξώστες κλειστούς). Οι Grand Magus μόλις ανέβασαν τον πήχη λίγο πιο ψηλά…

Grand Magus setlist
Intro / Conan The Barbarian
I, The Jury
Sword Of The Ocean
Varangian
On Hooves Of Gold
Steel Versus Steel
Forged In Iron – Crowned In Steel
Ravens Guide Our Way
Like The Oar Strikes The Water
Iron Will
Valhalla Rising
The Shadow Knows
Freja’s Choice
Triumph And Power
Kingslayer
Silver Into Steel
Hammer Of The North

photos: Αποστόλης Καλλιακμάνης
videos: Γιάννης Φράγκος

526