Behemoth, Mgla, Secrets of The Moon (23/10/2016) Le Bikini- Toulouse, France

23 Οκτωβρίου… κι εκείνη την μέρα δεν υπήρχε τίποτα απολύτως ικανό να μου χαλάσει την διάθεση, καθώς ήταν θέμα ωρών να απολαύσω live μια από τις πιο δυνατές black metal μπάντες.

Ο λόγος γίνεται για τους Behemoth, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για το δεύτερο “Europa Blasfemia” tour μαζί με τους Mgla και Secrets Of The Moon.

18:30: Oι πόρτες στο Le Bikini έχουν ήδη ανοίξει για να υποδεχτούν μια ουρά 1000 μεταλλάδων. Με ανυπομονησία περνάω από τον έλεγχο εισιτηρίων, ελίσσομαι μεταξύ άλλων που προηγήθηκαν, τρέχω προς την σκηνή για να πιάσω πρώτο τραπέζι πίστα, σκοντάφτω σε ένα κωλοσκαλοπάτι και πέφτω πάνω σε έναν δύστυχο που είχε την ατυχία να είναι μπροστά μου. Κάπως έτσι λοιπόν εξασφάλισα τη θέση μου μπροστά από τη σκηνή η οποία, όπως αποδείχτηκε αργότερα, μου επιφύλασσε μια έκπληξη…

Ο συναυλιακός χώρος ήταν κλειστός κι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει άνετα όλους τους παρευρισκόμενους. Τα σκηνικά για τους γερμανούς Secrets Of The Moon είχαν ήδη στηθεί και στις 19:00 έκαναν την είσοδό τους. Καθαρός ήχος, σκηνική παρουσία των μελών της μπάντας σχετικά αδιάφορη και φωτισμός καλά συγχρονισμένος με τον μαρκόσυρτο ήχο των τραγουδιών. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ανακαλύπτω ότι κάθε άλλο παρά black doom δεν ήταν. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των τραγουδιών είχε φωνητικά καθαρά, μελωδικά και μελαγχολικά, ενώ συνοδευόταν από υπνωτικές και εύκολες στο άκουσμα μελωδίες. Ο ήχος αρχικά θύμιζε περισσότερο prog metal, ενώ σταδιακά εξελίχθηκε σε δυναμικό ατμοσφαιρικό doom και κλιμακώθηκε σε πιο blackened killing riff, με το κοινό να δίνει το ρυθμό στο “Lucifer Speaks” με το οποίο κι έκλεισαν την εμφάνισή τους.

Line-up:
sG (Phil Jonas) – Φωνητικά, κιθάρα
Thrawn Thelemnar – drums
SK – bass
AR (Michael Zech) – Κιθάρα, backing vocals

Setlist: Hole, Dirty Black, Seven Bells, Here Lies The Sun, Ghost, Man Behind The Sun, Lucifer Speaks

Ακολούθησαν οι Mgla, οι οποίοι έφεραν μια πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα ισάξια του black metal είδους τους. Μαυροφορεμένοι από την κορυφή ως τα νύχια, καθώς μέχρι και τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα με κουκούλες, έκαναν την είσοδό τους με το τελευταίο full length “Exercises in Futility”. Τα σκηνικά ήταν απλά, ο φωτισμός χωρίς ιδιαίτερα εφέ κι ο ήχος κρύσταλλο. Όλα τα κομμάτια είχαν το ίδιο χαρακτηριστικό: ωμό black, με πιασάρικες μελωδίες και brutal φωνητικά να θυμίζουν αυτά των Watain. Τα μέλη της μπάντας ήταν στατικά κι αποστασιοποιημένα από το κοινό, χωρίς να κάνουν μια οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας. Παρόλα αυτά, η μουσική τους, όντας ιδιαίτερα δυναμική ξεσήκωσε το κοινό. Εντύπωση έκανε η κιθαριστική εκτέλεση του “E.V.T.”, καθώς επί 45 ολόκληρα λεπτά, και χωρίς δείγμα τενοντίτιδας, έκανε picking σε τρελές ταχύτητες.

Line-up:
Mikołaj “M.” Żentara – Φωνητικά, κιθάρα
Maciej “Darkside” Kowalski – drums
“ShellShocked” – bass, backing vocals
“E.V.T.” – κιθάρα, backing vocals

Setlist: Further Down the Nest I, Exercises in Futility I, Mdłości II, With Hearts Toward None I, Exercises in Futility II, Groza III, With Hearts Toward None VII, Exercises in Futility VI

Η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε! Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψω το ρίγος που ένιωσα με το που βγήκαν στη σκηνή οι Behemoth, τόσο λόγω μουσικής εκτέλεσης όσο και σκηνικής παρουσίας. Θα προσπαθήσω παρόλα αυτά να μετριάσω τον ενθουσιασμό μου και να μεταφέρω αντικειμενικά όσα διαδραματίστηκαν…

Οπλισμένος με ένα δαυλό ο Nergal κι η ορδή του εμφανίστηκαν στην σκηνή, η οποία πήρε φωτιά με την έναρξη του ύμνου “Blow Your Trumpets Gabriel”. Το τί ακολούθησε μπορείτε να το ακούσετε στο album “The Satanist”, καθώς είχαμε την τύχη να απολαύσουμε αυτό το αριστούργημα από την αρχή ως το τέλος.

Ο ήχος ήταν καθαρός και η μουσική έφερνε μια μόνιμη ανατριχίλα από την κορυφή ως τα νύχια. Πατήστε λοιπόν play και προσθέστε με την φαντασία σας τα μέλη της μπάντας να παίζουν το ένα τραγούδι μετά το άλλο με δυναμικότητα και να ξεσηκώνουν το κοινό, το οποίο βίωνε κάθε δευτερόλεπτο αυτού του επιβλητικού δίσκου. Οραματιστείτε τώρα τον Nergal να γονατίζει με ευλάβεια σε στάση σταυρωμένου, να παίρνει έπειτα τη στάση του Baphomet και τέλος να σχηματίζει το σχήμα του σταυρού στον αέρα.

Τη σύντομη αυτή μυστικιστική ατμόσφαιρα ακολούθησε το “Ora Pro Nobis Lucifer” με το κοινό να χτυπιέται ανελέητα. Σε αυτό το οπτικό όργιο που κινούταν μεταξύ ευλάβειας και βλασφημίας ο Nergal λιβάνισε τους πιστούς οπαδούς του (υπό την υπόκρουση του “Messe Noire”), πρόσφερε “θεία κοινωνία” υπό τους ήχους του “In the Absence Ov Light” κι έγινε ένα με την μουσική και τους στίχους πίσω από την θεατρική του corpse paint εμφάνιση. Εντυπωσιακός! Δύσκολο να πάρεις τα μάτια σου από αυτήν την metal persona…

Τα άλλα μέλη της μπάντας κινούταν στη σκηνή με την ίδια ενέργεια και το παίξιμό τους ήταν εξίσου ταλαντούχο. Η συναυλία έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οι Nergal, Inferno, Orion και Seth εμφανίστηκαν με κερασφόρες μάσκες στην εκτέλεση του “O Father O Satan O Sun!”… Ήταν το απόλυτο όνειρο…

Αφού παίξανε όλο το “The Satanist” χωρίς παύση, ακολούθησαν παλαιότερα κομμάτια, εκ των οποίων στο “Chant For Eschaton 2000” στο οποίο τα είδα όλα… Όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε στις μπροστινές σειρές μπήκαμε πραγματικά στο πετσί της black metal ατμόσφαιρας, καθώς η έναρξή του encore σηματοδοτήθηκε με blood facial, όπου κυριολεκτικά μας ψέκασαν με ψεύτικο αίμα…

Φανταστείτε λοιπόν μπροστινή σειρά να είμαστε μες τα αίματα και πίσω μας να γίνεται μάχη! Κι εκεί που δε γινόταν καλύτερα, προς το τέλος του “At The Left Hand Ov God” βλέπω drum solo όχι με έναν, αλλά δυο drummer, εκ των οποίων ο δεύτερος (δυστυχώς δεν γνωρίζω όνομα) εμφανίστηκε επίσης αιματοβαμμένος και γυμνόστηθος να παίζει σαν καθρέφτης δίπλα στον Inferno. Όλοι μείναμε άναυδοι!

Η συναυλία έκλεισε με κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους και χαμογελαστούς metalheads να αγοράζουν σαν τρελοί δίσκους και ρούχα των Behemoth.

Ανακεφαλαιώνοντας, πρόκειται για την καλύτερη συναυλία που έχω αξιωθεί να παρακολουθήσω. Υποκλίνομαι στο μεγαθήριο της black metal σκηνής Behemoth και συνιστώ ανεπιφύλακτα να τους δείτε live με την πρώτη ευκαιρία.

Line-up: Adam “Nergal” Darski – Φωνητικά, κιθάρα
Zbigniew “Inferno” Promiński – drums
Tomasz “Orion” Wróblewski – bass, backing vocals
Patryk “Seth” Sztyber – κιθάρα, backing vocals

Setlist: Όλο το album “The Satanist”, “Ov Fire and The Void”, “Conquer All”, “Pure Evil and Hate”, “At The Left Hand Of God”, “Chant For Eschaton 2000”

Photos: Λία Αναγνωστοπούλου

559